Berta Sándor

Bemutatták a francia kultúrörökség-digitalizálási stratégiát

Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter hivatalosan is ismertette annak a bizottságnak a javaslatait, amelyet a digitalizálási projektek jövőjének kivizsgálásával bíztak meg.

A cél egy olyan stratégia kidolgozása volt, amelynek a segítségével a leghatékonyabban őrizhető meg Franciaország kulturális öröksége digitális formában az utókor számára. A bizottságot Marc Tessier, a France Télévisions korábbi elnöke vezetésével megvizsgálta az összes elképzelést és számos javaslatot kidolgozott. Ezek közül kiemelkedik a közintézmények partneri kapcsolatainak kiépítése, amire az indoklás szerint mindenképpen szükség van a digitalizálási programok folytatásához, illetve kibővítéséhez.

Frédéric Mitterand ezzel összefüggésben nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a francia állam, illetve a közintézmények a jövőben együtt fognak működni a Google-lel. Ennek azonban az lenne a feltétele, hogy az amerikai webes konszern a francia követelményeket maradéktalanul betartsa. Frédéric Mitterand az egyik legfőbb követelményként azt emelte ki, hogy a Google a jövőben nem tarthat igényt az egyes könyvek esetében az exkluzív értékesítési vagy forgalmazási jogokra.

Franciaország ugyan élen járt a kulturális örökség digitalizálásában, hiszen már 1997-ben elindította a Gallica-programot, amelynek a keretében el kezdték digitálisan lementeni a Francia Nemzeti Könyvtár (Bibliotheque Nationale de France - BNF) teljes könyv- és műkincsállományát. Azonban ez a projekt is komolyan csúszik és eddig csak 145 000 könyvet sikerült beszkennelni. A BNF már megpróbált külön megállapodni a Google-lel, hogy a vállalat segítse a Gallica-programot.

Nicolas Sarkozy francia államfő még tavaly decemberben úgy nyilatkozott, hogy egy gazdaságtámogatási alapból 750 millió eurót biztosít a francia digitalizálási programokra. A Google - francia együttműködést azonban könnyen beárnyékolhatja, hogy szintén tavaly decemberben egy párizsi bíróság mindaddig napi 10 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte az óriáscéget, amíg az le nem veszi keresőszolgálatának kínálatából az engedély nélkül digitalizált francia irodalmi műveket. A Google emellett 300 ezer euró kártérítést köteles fizetni a francia La Martiniere kiadónak, amely a francia könyvkiadókat képviselve perelte be a kaliforniai központú vállalatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #1
    ) kérem fizessen a francia kormány adót mert a saját programjukat reklámozzák Mo-n. Vagy ingyé odaadják akárkinek a progijukat????