Kruza Richárd

Kipróbáltuk: Canon ImageFORMULA P-150 hordozható lapolvasó

A technikai eszközök öncélú miniatürizálása sokszor már csökkenti a használati értéket. A Canon új szkennere ez alól kivételnek számít.

A technikai fejlődés talán leglátványosabb indikátora az eszközök külső méreteinek csökkenése. Az elektronikus alkatrészek egyre kisebbek, ugyanazon méretű mikrochipen egyre több tranzisztor fér el, a memóriakapacitás növekszik stb. A digitalizálódásnak hála a mechanikai részegységek mennyisége is csökken, ami további méret- és súlycsökkenést eredményez.

Az ilyenfajta fejlesztést persze túlzásba is lehet vinni, ami miatt nem egy olyan eszközzel találkoztunk már, ami túl kicsi lett és kényelmetlenné vált a használata. A Canon legújabb lapolvasóját azért teszteltük, mert ez a típus éppen a miniatürizálás ékes példája, és nagyon kíváncsiak lettünk, hogy ez esetben vajon a 90 ezer forintos vételár tükrében valóban hasznos eszközről, vagy csupán egy technikai bravúrról van-e szó. A gyártó közlése szerint ugyanis professzionális felhasználásra is alkalmas az P-150.

Kívülről

A készülék külső mérete 42 x 282 x 98mm, tehát durván akkora, mint a piacon kapható társai. Mivel picit vaskos, egy alap laptoptáskába nem fér bele. Aki tehát ilyen szkennert szeretne használni, számolnia kell egy új, nagyobb táska megvásárlásának (és cipelésének) szükségességével. Igazából praktikusabb lenne egy vékonyabb kivitel, de úgy tűnik momentán ez a maximális technikai színvonal. Ettől függetlenül könnyen hordozható és használható.

Klikk ide! Klikk ide!

Az ImageFORMULA P-150 külső formatervére a gyártó nagyon büszke. A készülék valóban áraszt némi eleganciát és komolyságot, ami nem elsősorban a külső formának, hanem inkább a részleteknek köszönhető. Alapvetően egy téglalappal van ugyanis dolgunk, minimalista jellegű formatervezéssel. A felső, felnyitható rész fényes fekete színű, oldala pedig finoman mintázott. A gyártó a készülék jellegének a többi típustól való megkülönböztetése érdekében készítette fekete színűre, ez azonban nem tekinthető egetverő újításnak.

Mindentől függetlenül a P-150 szép és elegáns, ugyanakkor semmi különös, nem kihívó és nem vonja magára a figyelmet. Emiatt külsőre tulajdonképpen bármilyen környezetben ideális lehet, akár egy tárgyalóasztalon is. Komoly eszköznek néz ki, nem azt sugallja, hogy felhasználója kütyümániás vagy feltűnési viszketegsége van.

Funkciók

A világ leggyorsabb hordozható A4-es szkennerével állunk szemben. Az eddig ismert sebességekhez képest a 15 lap/perc (30 kép/perc) beolvasási sebességgel valóban nagyot ugrott a ImageFORMULA P-150, mivel lényegében dupla olyan gyors, mint az eddigi ismert csúcstechnológia. Fontos, hogy duplex szkennerről van szó, tehát a beadagolt lap mindkét oldalát olvassa ezen sebesség mellett, miközben lapadagolója 20 oldalt képes kezelni.

A kis méret ellenére tesztgépünk igen jól terhelhető: a gyári adatok szerint 500 ezer beolvasásra lett kalibrálva. Ez igen figyelemreméltó, és emiatt lényegében professzionális felhasználásra is alkalmas. Ehhez természetesen szükéges némi tisztítás és karbantartás, melyet a felhasználó maga is el tud végezni: 100 ezer szkennelés után a gép felszólít a húzógörgő cseréjére, valamint a lapszeparátort 10 ezrenként kell cserélni. Ahogy az alábbi fotókon látszik, mindkét művelet egy mozdulattal elvégezhető:


A szkennelés minősége valóban jó, tökéletesen megfelel az elvárásoknak. A szoftver alapállásban 200 dpi felbontásra áll rá - amennyiben azonban élesebb kontúrokat szeretnénk, növelni kell a felbontást. Ilyenkor azonban számolni kell a sebesség csökkenésével - normál irodai felhasználásnál persze a 200dpi bizonyosan elég lesz.

Az eszköz használatának egyszerűsége érdekében mindent megtett a Canon: normál számítógépes környezetben nincs szükség meghajtók vagy szoftverek telepítésére, ugyanis ezek a szkenner memóriájában találhatóak meg, melyet a számítógép meghajtóként ismer fel. Ennek köszönhetően lényegében a készüléket csak csatlakoztatni kell az USB aljzathoz, majd néhány másodperc után már használhatóvá is válik. (A tartozék tápegység sem feltétlenül szükséges, illetve két USB aljzat igénybevételével is használhatjuk; egyiket a tápfeszültség, másikat az adatok számára, bár egyetlen USB kábellel is tökéletesen működik a gép.) Manuális telepítés nélkül jelenik meg tehát a szükséges szoftver, ami tartalmazza az összes fontos funkciót.

Tapasztalatok

A készülék súlya és felépítése bizalmat ébreszt. Üzembehelyezése a következőképpen történik:

1) A fedél felnyitása. Vékony, mégis masszív a gépe fedele, mely felnyitáskor lapadagolóvá változik át. Felnyitás után ki kell nyitni a kétoldali laptámaszokat és ki kell hajtani a lapvezetőket. A fedél mozgásával kapcsolatban egyetlen kifogásunk lehet, hogy becsukott állapotban nincs retesz, mágnes vagy bármi más, ami rögzítené. Emiatt lényegében lifeg, ami miatt táskából kivételkor, vagy mozgatáskor ügyeli kell arra, hogy be ne akadjon valahová és meg ne sérüljön. Egyébiránt eme szerkezeti elem igen stabil, határozott mozdulatokkal lehet használni, nem kell vigyázni rá mint egy hímestojásra.

2) Csatlakoztatás. Az USB kábel rákapcsolásával egyszerre több műveletet is elvégzünk: tápfeszültséget adunk a gépnek, és egyben be is kapcsoljuk. Ezután automatikusan telepítésre kerül a CaptureOnTouch Lite szoftver, majd a készülék üzemkész.

A készüléken ki-be kapcsoló is van, valamint a fedél lecsukásával magától kikapcsol, ami fontos az olyan esetekben, amikor folyamatosan csatlakoztatva van a készülék. Valóban szokatlan jelenség, hogy egy szkenner ennyire automatizált módon működjön. Az USB csatlakoztatása után néhány másodperccel minden egyéb művelet elvégzése nélkül valóban megjelent a képernyőn a CaptureOnTouch Lite, ami így néz ki:


Használata mindenki számára teljesen egyértelmű, és a benne lévő funkciók mind hasznosak: menthetünk PDF, TIFF, JPEG vagy BMP formátumban, van benne automatikus lapméret felismerés, olvasati irányba forgatás, kereteltávolítás, szövegkiemelés, üresoldal felismerés-kihagyás, színfelismerés, Moire-hatás szűrése, színkiejtés és színkiemelés. A gyári információk szerint kifejezetten professzionális irodai felhasználásra lett kifejlesztve az ImageFORMULA P-150, mivel minősége megfelel az irodai és banki szektor általános elvárásainak.

Maga a szkennelés nagyon simán, szépen történik. A lapadagolás hibátlan, a készülék csendes. Amennyiben a maximális, 600 dpi felbontásban használjuk, természetesen lassul a folyamat, és a készülék lassabb, mint a legtöbb asztali irodai lapadagolós szkenner. Tipikus esetben, a szoftver által javasolt, 200 dpi felbontás mellett azonban a gép valóban remekel, és hozza a gyár által megadott teljesítményt.

Összegzés

A mai vezetéknélküli és mobil világban feltétlen van létjogosultsága a Canon IMAGEFORMULA P-150-nek. Mivel az irodai adminisztráció az internetes elérések miatt egyre kevésbé helyhez kötött, logikus dolog egy kisméretű, de terhelhető irodai dokumentumszkenner. Ilyen vonatkozásban az ImageFORMULA P-150 teljesítményét tekintve egyedülálló. A 90 ezer forintos vételár nem kevés, de valószínűleg sok olyan cég van, ahol belefér a költségvetésbe, cserébe pedig nagyban leegyszerűsíti a dolgozók munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bestpixel #3
    "A gyártó közlése szerint ugyanis professzionális felhasználásra is alkalmas"

    Na, azért megnézném, hogy egy fotót milyen minőségben szkennel!
    (Nyilván szöveges dokumentumokra igaz az állítás, de akkor is.)
  • Palinko #2
    jó lett a cikk, remélem saját :)
  • logs #1
    kell(ene)