Berta Sándor

430 000 dollárt gyűjtött egyetlen nap alatt a Wikipedia

Sikeresnek bizonyult Jimmy Wales, a népszerű online lexikon alapítójának felhívása. Az örömbe azonban némi üröm is vegyült, a Wikipediának ugyanis egy meglehetősen szokatlan perrel is szembe kell néznie.

Jimmy Wales számos nyelven, így magyarul is közzétette azt a felhívást, amelyben az online közösség segítségét kérte a Wikipedia működtetéséhez. A cél az, hogy mindenki - anyagi lehetőségeihez mérten - próbáljon meg hozzájárulni az internetes enciklopédia üzemeltetéséhez.

A nem mindennapi akció kétségtelenül sikeres és eredményes, ugyanis egyetlen nap alatt világszerte összesen 430 000 dollár gyűlt össze a felhasználók jóvoltából. A második napon pedig további 128 000 dollárral gyarapodott a felajánlott összeg. Ez a kezdeményezés is azt bizonyította, hogy az online közösség igenis képes összefogni, van ereje és kiáll a számára fontos dolgok mellett.


A Wikimedia Alapítvány a kezdetektől adományokból működteti a Wikipediát. A mostani felhívást nagyon ügyesen banner formájában minden cikk felett megjelent. Az adománygyűjtő kampányt idén november 10-én indították és december 17-én estig összesen 3,5 millió dollárt sikerült összegyűjteni. Andy Martin republikánus szenátorjelölt viszont nincs elragadtatva a megoldástól és pert fontolgat a Wikimedia Alapítvány ellen, mivel az szerinte valójában "egy adómentes tevékenységet folytató, csalási szervezet, amely arra szolgál, hogy zaklassa a republikánusokat, a konzervatívokat és Obama ellenfeleit. A Wikipedia pedig Barack Obama adómentesen dolgozó politikai részlege."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)