Berta Sándor

Elfogadták a WiGig első specifikációit

Az előzetes terveknek megfelelően nyilvánosságra hozták a Wireless Gigabit Alliance (WiGig) 1.0-s specifikációit.

Az ipari konzorcium májusban alakult meg és úgy döntött, hogy a 60 GHz-es frekvenciatartomány, illetve technológiák használata a legalkalmasabb a gyors video- és audioátvitelre. Ilyen kapcsolat különösen akkor lehet fontos, ha mondjuk a két összekötendő készülék egy Blu-ray lejátszó és egy HD-televízió, vagy ha valaki gyorsan szeretné feltölteni a világhálóra a digitális fényképezőgépén tárolt felvételeket. A 60 GHz-es frekvenciatartomány használatának vannak ugyanakkor komoly hátrányai is. Az első, hogy csak kis távolságra működik, míg a másik, hogy a két készüléknek látnia kell egymást.

A hátrányokért azonban bőven kárpótolhatják a felhasználókat az előnyök, amelyek közül kiemelkedik az akár 7 Gbit/s-os elméleti adatátviteli sebesség. Ez az érték a tízszerese az IEEE 802.11n WLAN-szabvány maximális adattovábbítási sebességének. A 10 méternél nagyobb távolságok áthidalására a WiGig 1.0 az úgynevezett beamforming eljárást alkalmazza. A specifikációban szerepel többek között az is, hogy miként egészíthetők ki hatékonyan a megoldással az IEEE 802.11 szabványú hálózatok, valamint miként biztosítható a WiGig-kompatibilis eszközök energiatakarékos és biztonságos működtetése.

"Amikor májusban a szövetséget életre hívtuk, akkor az volt a tervünk, hogy az első specifikációkat már az idei esztendő utolsó negyedévében elfogadjuk. Büszkén jelenthetjük be, hogy sikerült betartanunk ezt az ígéretünket. Szeretnénk gyorsan elegyengetni az új generációs vezeték nélküli termékek - PC-k, mobiltelefonok, televíziók, digitális kamerák, kijelzők, Blu-ray lejátszók és más eszközök - útját" - nyilatkozta dr. Ali Sadri, a WiGig elnöke.

A Wireless Gigabit Alliance jelenleg már 30 céget tömörít, köztük van az AMD, az Atheros Communications, a Broadcom, a Dell, az Intel, az LG Electronics, a Marvell International, a MediaTek, a Microsoft Corporation, a NEC, a Nokia, az NVIDIA, a Panasonic, a Realtek, a Samsung, az STMicroelectronics, a Texas Instruments, a Toshiba és a TMC. A végleges specifikációt várhatóan a jövő év első negyedévében fogadják el a tagok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • endrev #6
  Mostmár szólok, abszolút konstruktívan, mert már nagyon bántja a szemem:

  - Az "egészíthető" egy melléknévi igenév, többesszáma: "egészíthetőek".
  - Az "utcaseprő" egy főnév, többesszáma: "utcaseprők".
  - Csak illusztrációként: A "piros" egy (általában) melléknév, többesszáma nem "pirosok", hanem "pirosAK". Ha a "piros" főnévként lenne jelen, akkor a többesszáma "pirosOK" lenne. Ugyanígy: "magas" többesszáma melléknév esetén "magasAK", főnév esetén (pl. magas hegység költői kifejeződésében) "magasOK".

  Ez az "-ak/-ek" ugyanaz az "-ak/-ek" a többesszámú melléknevek vagy melléknévi igenevek végén. Ez jelzi, hogy a többesszámú szó főnévi vagy melléknévi formában van jelen.
 • cateran #5
  Az infravoros is feny,megsem erzekeljuk...(bar altalanosan valoban a lathato fenyt hivjak egyszeruen fenynek:))
  De persze erthetjuk ugy is,hogy feny=elektromagneses spektrum es ebben van infra,ultra,lathato:)
 • Zoli007 #4
 • Darth Sith #3
  Szerintem a kolléga, szimplán elektromágneses hullámra gondolt, olyan tartományban amelyet az emberi szem nem érzékel.
 • qetuol #2
  fény: olyan elektromágneses hullám, amit az emberi szem érzékel
 • djw #1
  "Az ipari konzorcium májusban alakult meg és úgy döntött, hogy a 60 GHz-es frekvenciatartomány, illetve technológiák használata a legalkalmasabb a gyors video- és audioátvitelre."

  Szóval ők edöntötték, hogy csak a gyors videó és audióátvitelre alkalmas... akkor e-mailt még véletlenül se küldjek át 60 GHz-en, mer arra nem alkalmas? >:)

  egyébként meg miért nem használnak valami olyan fényt átvitelre, amit az emberi szem nem érzékel?