Kruza Richárd

Nikon teleoptika és telekonverter bejelentés

Az év végére két, professzionális felhasználásra szánt objektívvel is előrukkolt a Nikon, melyek közül az egyik valódi újdonság.

AF-S NIKKOR 300 mm f/2.8G ED VR II

Az új teleoptika felépítése az előd lencserendszerén alapszik: 8 csoportban 11 lencsetagot tartalmaz, melyek közül három ED, és Nano Crystal Coat bevonattal is rendelkezik. Gyújtótávolsága 300mm, fényáteresztése f/22 - f/2,8. Ennek ellenére lényeges különbségek vannak a két típus között.


A gyártó által publikált információk szerint az új generációs rázkódáscsökkentés hatásfoka sokkal hatékonyabb, négy vagy több lépésköznyi kompenzációra képes. Ezen kívül az M/A és M élességállítási módok mellett az új A/M mód is helyet kapott, amely az az élességállító gyűrű használata közben is automatikus élességállítási prioritást biztosít. Maga az automata élességállítás a Silent Wave motornak köszönhetően halkabb lett.

A fejlesztések a profi telepotikák egyik lényeges pontját, a súlyt is érintették, ugyanis a szerkezet viszonylag könnyű: 2900 g, valamint természetesen por- és nedvességvédő szigetelésekkel is el van látva.

TC-20E III AF-S telekonverter

A világon az első, aszférikus lencsetagot tartalmazó kétszerező telekonverteréről van szó, melynek köszönhetően - a bejelentés szerint - egy ilyen eszköz használata most először nem jelent egyben képminőségbeli romlást is. Ennek ellenére mérete kicsi. A Nikkor teleobjektívekhez különösen jól passzol, ugyanis a megfelelő gumiszigetelésnek köszönhetően használatával nem csorbul a felszerelés időjárás állósága. Kompatibilis az új VR autofókusz és fénymérőcsatolási rendszerekkel, a túlméretezett gombnak köszönhetően pedig kesztyűben is könnyen levehető a gépvázról.


A szerkezetben 5 csoportban 7 lencstag van, ezek közül az egyik aszférikus, így két lépésközzel csökkenti a rekeszt. Külső méretei: 66 x 46 mm, súlya: 330g. Mindkét terméket hamarosan látni fogjuk a szaküzletek polcain, vételárukról egyelőre nincs hivatalos információ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #3
    "7 lencstag van, ezek közül az egyik aszférikus, így két lépésközzel csökkenti a rekeszt."

    Kutyafarkát csökkenti a rekeszt az aszférikus lencsetag. Semmi köze hozzá! Alapvető fotósismeret!
  • Lateralus #2
    A teleobi elődje 1 millió 400 ezerről indul itthon. Ez sem lesz olcsóbb.
  • Nonix #1
    "egy ilyen eszköz használata most először nem jelent egyben képminőségbeli romlást is."

    igazabol ez lehetetlen :o