Kruza Richárd

Kompromittáló fotók a karácsonyi céges bulin

Bár másnap már feledné tetteit a magáról megfeledkező kolléga, a technikának hála elképzelhető, hogy minden ismerőse a róla készült kompromittáló fotókon csámcsog. A következményeket pedig viselnie kell.

Bizonyos rendezvények igen kiszolgáltatott helyzetbe hozhatják az embert. A helyzet ismerős: céges karácsonyi rendezvényen az amúgy egész évben feszültséggel, stresszel teli dolgozók kicsit többet isznak a kelleténél, ami bizonyos személyek esetében a szokásostól eltérő viselkedési formát vagy cselekményeket eredményez. Szinte nincs olyan vállalati karácsony, ahol ne történnének olyan kompromittáló események, melyekért később bocsánatot kellene kérnie valakinek kollégájától. Még akkor is, ha az elkövető nem is emlékszik semmire.

Ha a bocsánatkérés eléri célját, januártól folytatódhat a megszokott élet, és az ominózus esemény fokozatosan a feledés homályába vész. Van azonban egy újkeletű probléma, egy új szokás, ami fordít egyet ezen a folyamaton: az a blog vagy közösségi oldal, melyen ott éktelenkednek azok a fotók, melyek konzerválják az eredetileg feledésre ítélt eseményeket, mintegy mindenki számára elérhető módon, makacsul hirdetve az utókornak a magáról megfeledkező dolgozó dicstelen produkcióját.

Jonathan Whittaker, az angol SAS Daniels ügyvédi munkaközösség tagja emiatt hazájában azt javasolja a munkaadóknak, hogy tiltsák be a mobiltelefonos fotózást az ilyen rendezvényeken, különösen karácsonykor. Ettől az intézkedéstől ugyanis azt várja, hogy januárban kevesebb dolgozót kell majd elbocsátani. Whittaker ugyanakkor a hagyományos fényképezőgépek használatát megengedné.

A dolognak úgy tűnik van értelme, ugyanis a céges rendezvényeken nem csak az elkövető, hanem a mobiltelefonjával az eseményt megörökítő is felfokozott állapotba kerülhet. Emiatt olyasmit örökíthet meg amit nem kellene, és amiről tiszta, józan fejjel talán inkább nem venne tudomást. A probléma kifejezetten a mobiltelefonok blogokhoz és közösségi oldalakhoz kapcsolódó automata funkcióival van: a spicces hangulatban készült fotók automatikusan és azonnal kikerülnek az internetre, az elkövető "modell" beleegyezése nékül, miközben valószínűleg a fotós is igencsak megfeledkezett magáról. Az utókor pedig gyönyörködhet a mementóként díszelgő bizonyítékban, mely ha véletlenül igen zaftosra vagy "cikire" sikerült, megállíthatatlanul elterjedhet az ismerősi kör számítógépes környezetében. Ezáltal az áldozat olyan megítélés alá kerül, amit nem tud lemosni magáról.

"Az Emberi Jogok Európai Egyezménye kimondja, hogy mindenkinek joga van saját magánéletének tiszteletben tartására. A dolgozóknak mindig a lefotózott személy beleegyezését kellene kérnie, mielőtt a szóban forgó fotó az internetre vagy blogra kerül." - mondta Whittaker. Mivel azonban ilyen helyzetekben erre soha nem kerül sor, Whittekkar a mobiltelefonos fotózás tiltásában látja a megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G_ArchAngel #13
    Angliarol van szo, itt a ceges bulikon valo lereszegedes illetve kollektiv hanyas tradicio, amelyben £2000-os oltonyt viselo felso vezeto ugyanugy reszt vesz, mint a fenymasolos fiu...
  • babajaga #12
    Érdekes én azt tartom féregnek aki lefényképezi az ilyet és pláne felteszi valahova. Ugyanis ő megsérti mások személyiségi jogait ezzel míg a részeg mit sért meg? Ahol nem érzem magam jól onnan elmegyek.
  • babajaga #11
    Én pld azért nem fotóznák le ilyet, mert egy nem vagyok beteges perverz másodszor nem ilyen dolgon élvezkedek és tartom magam annyira hogy ilyet nem csinálok. És az utólsó dolog a leglényegesebb.Az önbecsülés.
  • qwas #10
    Szerintem meg az előtted szólónak van igaza. Nem azt mondom, hogy egy szál f*szban táncolni az asztal tetején a céges bulin az helyes, de ezt lefotózni és közszemlére tenni az aljas dolog. Súlyos balesetek történhetnek ilyenek miatt. :)
  • Bhalage #9
    csak a lúzerekről/idiótákról/majmokról készülnek kompromittáló fotók videók ilyenkor..
    attól, hogy céges buli/kötelező lerészegedni/ingyen a pia attól még lehet viselkedni.. bár a tapasztalat az hogy mindig van pár féreg, akiknek nem sikerül, dehát evvan kell a világ balanszához pár lúzer
  • tomsh #8
    Az első hozzászólóval teljesen egyet értek.

    Ezekre a kötelező céges „bulikra” beosztottak 90%-a kényszerűségből megy el, és bájcsevegésről, képmutatásról és verbális erőfitogtatásról szól az egész. Szép még az egészben, hogy a másik megalázása erény és a falkától még elismerés jár érte.
    Múlt héten, pénteken én is letipliztem egy ilyen förmedvényről, és go telek. Ott a családdal nyugiba bogrács beizzít, jó kis gönczi barackpálinka, meg ami kell :) csend,nyugalom jó levegő, horgászat.

    Nyasgem minden aktafejű idegbeteg, digicamos nyalizó gyökérnek.
  • halgatyó #7
    Egypár példát szívesen megtekintenék

    Addig is egy kis szórakozás: http://www.indavideo.hu/video/Brutal_4
  • gosub #6
    Hát ez tényleg egy igazi DIGICAM-es cikk, miközben sorolni lehetne az új digicameket, érdekességeket amikről cikket lehetne írni, de mégsem.
  • gemihu #5
    A mobillal az a gond,hogy a fotóst nem is látja igazán az alany.
    Nem tudom mi lenne a jó, hogy a fotózást is jobban engedjék,de a személyi jogok is megmaradjanak. Egy ilyen bulifotót én se engednék, igaz nem nagyon iszom ,de lehet olyan helyzet,amit nem mutatnék meg másnak.Viszont vannak olyan helyzetek,mikor nem lehet előre engedélyt kérni,mert megölik a pillanatot.
    Amúgy engem az szokott még bosszantani,mikor műemlék jellegű helyen meglátják a normál fényképezőt és egyből plusz pénzeket kérnek,míg a mobilosok simán fotóznak (igaz olyan is lesz)
  • mrzed001 #4
    Én pedig azt tanácsolnám, hogy ne tegyenek olyat, amit később megbánhatnak ... így aztán az fotóz és azt amit akar, nem lesz neki ciki ...
    A józan ész szólott !