Kruza Richárd

Újabb Olympus PEN jelent meg

Az E-P2-es szinte mindenben hasonlít elődjére, így a korábbi típust megvásárlók sem fogják rosszul érezni magukat, ami a marketingesek szerint kifejezett előny.

A gép elődje magasra tette a mércét: megkapta az EISA 2009/2010 év fényképezőgépe díjat. Nemcsak hogy megkapta, de az EISA hivatalos közlésében szuperlatívuszokban beszélt róla, egyszóval igen tetszett nekik. A mostani E-P2 éppen ezért alig változott az elődhöz képest.

Ettől függetlenül a mikro-négyharmados rendszer kedvelői bizonyosan felfigyelnek majd a mostani típusra is, mivel a gép külsőleg ugyan maradt az ami volt - ránézésre csak a fekete szín különbözteti meg elődjétől -, viszont egy kicsit tényleg többet tud. A fő különbség a vakupapucsban van, melyre immár mikrofont tehetünk, vagy a tartozék VF-2 típusú elektronikus keresőt is ráhelyezhetjük - utóbbi a kényelmes komponálás érdekében 90 fokban ki is hajtható. Ez azért fontos, mert a tükörreflexes gépekkel szemben - mivel a mikro-négyharmados rendszerben nincs tükör és pentapizma - az ilyen gépeken nincsen átnézeti kereső. Ezt hidalja át a elektronikus kereső.


Találhatunk a gépben továbbá két új művészi szűrőt, valamint újdonság még az automata élességállítás követő módja. A gépnek továbbra is 12,3 megapixeles Live MOS szenzora van (17,3 x 13 mm), mely stabilizált. Az optikai képstabilizálás nem az optikában, hanem a gépben, az érzékelő eltolásával működik. A géphez a hozzátartozó optikákon kívül használhatjuk a négyharmados, OM és - adapter használatával - a Leica M bajonettes lencséket. Természetesen rendelkezik az összes manuális funkcióval, HD videófelvételi lehetőséggel, valamint ismeri a RAW fájlformátumot. Mindezek mellett legnagyobb előnye természetesen a DSLR gépekével lényegében megegyező képminőség.


A EP2 decemberben fog megjelenni, és kétféle kitoptikával lesz kapható: 14-42mm f3.5/5.6 vagy 17mm f2.8. Minkét esetben 1100 dollár a vételár, ebben az elektronikus átnézeti kereső is benne van. Az Olympus továbbá bejelentette, hogy két további mikro-négyharmados optika is fejlesztés alatt áll: a nagylátószögű M Zuiko Digital ED 9-18mm (18-36mm ekvivalens) f4-5.6, valamint az M. Zuiko Digital ED 14-150mm (28-300mm ekvivalens) f4-5.6 zoomoptika. Mindkettő 2010 első felében fog megjelenni, árról még nincs információ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #1
    APS-C??? De hát ez micro4/3!! Cikkíró figyelj már oda! Ez az egyik leglényegesebb dolga ennek a géptípusnak! A rajta használható optikákról szóló mondatod is teljesen falsul lehet érteni, mintha 4/3-ad és OM obit adapter nélkül fogadni tudna és csak a Leicához kellene átlakító.