Berta Sándor

Még várni kell a tökéletes robotápolókra

A hallás- és a beszédfunkciók már jól működnek az ápoló feladatokat ellátó robotoknál, de a látás- és járásmechanizmusokkal még komoly problémák vannak.

Legalábbis ezt állítja Markus Vincze, a Bécsi Műszaki Egyetem Automatizálási és Szabályozástechnikai Intézetének szakértője, aki szerint leghamarabb 10, legkésőbb pedig 30 év múlva terjedhetnek el világszerte a teljesen emberi ápoló- vagy háztartási célú robotok. A szakemberek véleménye ugyanakkor megoszlott abban a kérdésben, hogy a robotok valaha is minden tekintetben egyenrangú partnerei lehetnek-e az embereknek. Tény, hogy egyre több egyszerűbb robot jelenik meg, amelyek már képesek például füvet nyírni és az autóipar is számos intelligens kisegítő rendszert alkalmaz, azonban a kutatóknak még számos problémára kell megoldást találniuk.

Az elmúlt években a legnagyobb előrelépést a robotok hallás- és beszédfunkcióinak tekintetében sikerült elérni. A látás- és a járásfunkciók ugyanakkor még közel sem tökéletesek. "Amennyiben egy gépet megbízunk azzal, hogy vegye figyelembe, hogy hány termék található egy bevásárlókosárban, akkor azzal még megbirkózik. De egy tele kosár már túl nagy feladat lenne a számára, túlterhelné a látószerveit és a felfogóképességét" - összegezte a tapasztalatokat Markus Vincze.

** Japában az öregedő népesség miatt sürgető a bevezetésük

Néhány robotnak már a járás is hasonló nehézségeket okoz. A lépcsőmászás például valódi kihívást jelent nekik és gyakran szükségük van a kutatók távsegítségére. Az egyik legnagyobb problémát a magas kutatási-fejlesztési költségek jelentik. Robert Trappl, az ÖFAI osztrák kutatóintézet munkatársa ezt a problémát szeretné mielőbb megoldani. Javaslata egyszerű: az idős emberek új autó helyett inkább ápoló- és háztartási robotot vásároljanak. A szakember nem osztotta kollégáinak azt a véleményét, hogy egy robot nem lehet jó partner egy ember számára. Szerinte jobb és érdekesebb beszélgetni egy intelligens számítógéppel mint egy kutyával. Az ápolás esetében viszont már Trappl is elismerte, hogy sokaknak egyáltalán nem lenne mindegy, egy robot vagy egy ember ápolja őket.

A kérdés egyébként az elmúlt években egyre gyakrabban merült fel. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy sokan idegenkednének egy rideg géptől a betegágyuk mellett. A Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) szakemberei, tíz éves munka eredményeként, már 2007-ben kifejlesztették a Domo nevű, időseket ápoló robotot. A Duisburg-Esseni Egyetemen pedig idén februárban indítottak egy kutatóprogramot, amelyben azt vizsgálják a szakemberek, hogy mit várnak el az emberek egy jó robotápolótól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bordapapa #13
    Pont ezt akartam mondani... :D
  • Galileo85 #12
    Az biztos, hogy nem úgy megy, mert japánban nem létezik olyan hogy nyugdíj. Legalábbis állami nyugdíj nincs. Munkás évek alatt amit gyüjtögetnek maguknak, azt kapják, tehát államtól semmit nem kapnak.
  • johnsmitheger #11
    :) Én is erre gondoltam, hogy minden téren emberi legyen a leápoló.

    Ha elromlik:
    - Vedd be a C vitamint! Vedd be a C vitamint!
    - MÁR BEVETTEM!
    - Vedd be a C vitamint! Vedd be a C vitamint! ...

    És megtalálják a hulládat 150 C vitaminnal a torkában :DD
  • Solten #10
  • agyalok #9
    Inkább megvárom, míg az ápolónőrobotokat ilyen szintre hozzák:



  • Masakari #8
    Ennek a robotnak enyhén pedobear feje van
  • Glutamin #7
    Én úgy tudom, hogy az idősebb japók is dolgoznak. Szóval nem egészen úgy megy mint nálunk, hogy 60 év körül beesnek nyugdíjba az emberek és onnan tartsatok el minket.
  • _xT #6
    Robot Fail
  • Alfa Of NS #5
    Hát ez a robot valóban megoldja az idősápolás kérdését, mivel az öregek nagy része egyszerüen halálra fogja röhögni magát ha meglátja ezt
  • Lmntal #4
    Én nem akarok rosszmájú lenni, és támogatom az effajta törekvéseket, de most komolyan....:

    Van egy gép, ami egy támla nélküli székből kivesz (és ha valaki elhúzza a széket) és (nem megy rá a madzagjára akkor) egy ágyra letesz. Lehet hogy közben aranyos macifeje van meg esetleg vicceket mesél, de nagyon távol van ez a betegápolástól... Ezek a japánok láttak már egyáltalán beteg embert?

    (tudom hogy sokaknak ez is segítség lehet és hogy valószínűleg nem lesz madzagja, de akkor is....)