Hunter

Lyukas az aszteroida védelem pajzsa

Miközben az amerikai kormány az aszteroida fenyegetések elhárításának stratégiáján dolgozik, egy jókora robbanás figyelmeztetett, hogy még mindig mennyire vak a világ a sodródó űrkőzetekkel szemben.

Október 8-án egy aszteroida robbant szét az indonéziai Dél-Sulawesi egén, 50 000 tonna TNT robbanásával egyenértékű energiát szabadítva fel, állítja a NASA. Ez körülbelül a háromszorosa a Hirosimát leromboló atombomba erejének, ezáltal a valaha észlelt egyik legnagyobb aszteroidarobbanásnak minősítették. Szerencsére az esemény 15-20 kilométeres magasságban következett be, így nem okozott károkat a felszínen, nyilatkozott Peter Brown a Nyugat-Ontariói Egyetem csillagásza.

A kanadai tudós kollégájával, Elizabeth Silberrel a robbanás fél Földet bejáró infrahang hullámaiból következtetett az erősségére, a hullámokat az atomrobbanásokat figyelő nemzetközi hálózat műszerei mérték be. Az esetnek számos "fültanúja" volt és több videofelvétel örökítette meg az aszteroidarobbanás maradványaként megjelenő, jellegzetes porcsíkot az égen. A kibocsátott energiamennyiség alapján a kutatók 10 méter átmérőjűre becsülik a légkörbe belépő objektumot. Ilyen méretű űrkőzetek évtizedenként egyszer találják el a Földet.


Egyetlen távcső vagy megfigyelő rendszer sem észlelte az érkező aszteroidát, ami sajnos azt kell mondani, hogy nem meglepő, mivel a 100 méter átmérőjűnél kisebb aszteroidáknak csupán egészen kis része van katalogizálva, nyilatkozta Tim Spahr, az USA Kisbolygó Központjának igazgatója. Ez azért is aggályos, mert egy 20-30 méteres példány nagy valószínűséggel már a felszínen is komoly károkat okozhat, tette hozzá. "Ha meg szeretnénk találni a legkisebb objektumokat, akkor több és nagyobb távcsövekre lenne szükség. Egy olyan rendszer, ami az összes 20 méteres objektumot képes lenne megtalálni, több milliárd dollárba kerülne" - magyarázta.

A Fehér Ház tanácsadójaként funkcionáló Tudományos és Technológiai Politika Hivatalának 2010 októberéig ki kell alakítania az aszteroida veszélyeket elkerülésére szolgáló stratégiát, amit valószínűleg nagyban befolyásolni fog a Nemzeti Kutatási Tanács aszteroida problémáról szóló jelentése, ami az év végére várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #53
    az éhenhalás teljesen természetes jelenség az állatvilágban, az egyensúly része. nem túl bölcs dolog ezen szörnyülködni, miközben a nyugati civilizáció (=mi, a fogyasztóborg) a bolygó szétrablásával közvetlenül és közvetetten is erősen elősegíti ezt a folyamatot.
  • fradimail #52
    A földön évente 55 millió,naponta átlag 150 ezer ember hal éhen !
  • NEXUS6 #51
    Én kiélném magam az biztos, egész nap számítógépeznék!

    Ja, azt most is megtehetem.

  • who am I 7 #50
    ehhh mivanitt?semmi?
    jómuff
  • halgatyó #49
    E témakörhöz kapcsolódik egy igen érdekes és fajsúlyos bizalmi kérdéskör, amit VALAHOGYAN nem feszeget a sajtó.

    HA EGYSZER TÉNYLEG KÖZEL A VÉG, VAJON MIT FOG CSINÁLNI A HATALOM?

    -- Kinyírják azt a néhány csillagászt, akik tudnak a dologról, és a pánikot elkerülendő, mélyen hallgatnak... közben saját maguknak építik a bunkert/hajót, attól függően, hogy hová csapódik majd az égitest,

    -- A nagyközönség elé tárják a közelgő jövőt, hogy mindenki meneküljön ahogy tud, ill. utoljára még jóól élje ki magát

    Vajon mi, vagyis az emberek miből vehetnénk észre, hogy valami nem stimmel?
    Nekem az szúrna szemet leginkább, amikor a sajtó egymást túllihegve nyomatja a cikkeket, hogy "becsapódás elhalasztva..." közben eltűnik az izzólámpa mert kell a wolfram a mélységi bunkerek építéséhez....

    Vajon mennyi idő kell pl. egy zsúfolt tengerpart (pl. É-Amerika keleti partja vagy mondjuk Ny-Európa) kiürítéséhez? Megpróbálnák egyáltalán?

    Ezeket a kérdéseke valahogy nem találni választ. Sőt, a kérdések feltevésével is lapítanak, de nagyon
  • NEXUS6 #48
    Hát kb így van!

    Mert tényleg ott kezdődik a xarkeverés, amikor a politikusok kinéznek maguknak egy támogatót és aztán elkezdik hírdetni, hogy ződmozgalom!, vagy épp csillagháború!, vagy akármi, mert az elpusztíccsa a terroristákat, örökifjúságot okoz, de még az aranyeret is gyógyítcsa!

    Ilyenkor az ország forrásainak nagyrésze szépen elkezd áramolni egy bizonyos gazdasági/pénzügyi érdekcsoport irányába, mindenki más meg le van ejtve. Kb innen jönnek a válságok is, mert nem lehet csak egy irányban fejleszteni, úgy hogy mást meg 20-30 évig lexarunk. Most éppen kampányszerűen világszinten le fogjuk állítani a CO2 kibocsájtást, aztán, hogy ezzel milyen kárt okozunk senkit nem érdekel. Mert azok akikmeg jól járnak majd kapnak elég pénzt hogy megvegyék a médiát is.

    Csak a céjó tünnyön el a lékörbű, mer azokózza az üvegházat!

    Csak ott van gond, amikor olyan programokat kéne végig vinni, amelyek nem érnek véget fél választási ciklus alatt.

    Erre volt jó a Szu a nyugatnak. Csináltak mindenfajta fejlesztést, főleg mondjuk katonaiakat, ha valaki nagyon húzta a szájaszílit, akkor kapott egy ijesztést ott is, hogy befogni a szájat, népellenség! De a dógozóknak is adtak rendesen juttatást, mert megkellett mutatni, annak a qurva Szunak, hogy milyen jólélnek a munkások, mégha beledöglenek is.

    Most meg Kína a példa heti 8X32 óra munkával, ha valaki élni szeretne, annak meg asszondják: tudod, globalizáció!
    :D
  • Sir Quno Jedi #47
    Oké, reméltem érthető alapból, hogy a NEM TERMÉSZETES halálesetekre gondolnék ezúttal. :D
  • Sir Quno Jedi #46
    Látod! Ha most az utóbbi évtizedekben mindenki csillagháborús tervekre és a kivitelezésükre költötte volna a költségvetése nagyobbik részét, most lenne elegendő cuccunk, emberünk, felderítőeszközünk és fegyónk az űrben (nem beszélve megfelelően fejlett technológiáról). AZAZ "talán" meg tudnánk maguknkat védeni az aszteroidáktól is. DE mivel mindenki nyavalygott, hogy píszendláv, maradtunk a trágyában idelent. Minden rosszban lehet valami jó is és fordítva... :DDD

    Értsd, ha a nagy természetvédelmi agymosás és zöldkommandó hatására visszamásznánk a jó öreg fákra, na AKKOR vajon ki védene meg minket az aszteroidáktól?! Ugyehogyugye.
  • USAMEN POWER #45
    "hogy százezerszámra halnak meg az emberek naponta?!" ---> Természetes folyamat, ennyien születnek is. Am is sokan vagyunk már ezen a bolygón, másrészt a naponta meghalt emberek nagy %-a ázsiai lakos.
  • NEXUS6 #44
    Amúgy viszont bizonyos szempontból ez is olyan kérdés, mint a többi globális jellegű probléma, az éhezés, a háborúk, a szegénység (egyre növekvő gazdasági különbségek).
    Hiába van az ENSZ csak akkor és addig cselekszik, amíg az a nagyhatalmak aktuális politikai érdekének megfelel. Nem az a kérdés, hogy pl vagy ez az elhárító rendszer, vagy az éhezés felszámolésa, hanem hogy valójában miért nem oldják meg egyiket sem?

    Amúgy az ENSZ-nek létezik egy világűr bizottsága, ami ilyenkor is csak lapít mint xar a fűben.

    Gyak arra volt jó, hogy '67-ben tetőalá hozzon egy világűregyezményt, amiben a nagyhatalmak megegyeztek, hogy az űrben nem folytatnak katonai tevékenységet, és ezzel stabilizálják a status quot. Aminek inkább az lett az eredménye, hogy manapság szinte semmilyen komolyabb tevékenységet nem folytatnak és nem is terveznek.