Gyurkity Péter

Nem érnek többet a környezetbarát mobilok

Legalábbis a vásárlók szemében, akiknek mintegy fele érdeklődne ilyen fejlesztések iránt, ám kizárólag abban az esetben, ha nem kell többet fizetniük a "zöld" tulajdonságokért.

Ezzel a megállapítással jelent meg az ABI Research Egyesült Államokban lefolytatott felmérése, amelyben 1000 felnőttet kérdeztek meg a kérdésről alkotott véleményéről. Kiderült, hogy meglehetősen sokan érdeklődnek a környezetbarát mobilok iránt, sőt még hajlandóak is lennének beruházni egy ilyen készülékbe, ám a kereskedelmi ár sok mindent befolyásol.

Az amerikai vásárlók alig 7 százaléka gondolja úgy, hogy a "zöld", vagyis környezetbarát technológiával gyártott, ezzel egy időben pedig mérsékelt fogyasztású készülékek akár még egy esetlegesen magasabb árat is megérnek. További 40 százalék választana a boltokban ilyen készüléket, amennyiben az ár nem különbözne a hagyományos változatokétól - látható tehát, hogy ez utóbbi tényező a legfontosabb, ez pedig igencsak feladja a leckét a gyártóknak. A környezetbarát mobiltelefonok ugyanis csak kemény és kitartó munka árán juthatnak el a boltokba.

A gyártóknak először is át kell alakítaniuk a komponensek utánpótlását, megfelelő környezetbarát alkatrészekkel helyettesíteni az eddig használtakat. Ezt követően módosítani kell a gyártósorokat, valamint biztosítani kell a jogi hátteret és a szabályozó hatóságok jóváhagyását. Mindez alaposan megnövelheti a költségeket, miközben jól látható, hogy ezen költségeket nem lehet ész nélkül a vásárlókra áthárítani az árak növelésével. Egyszerre három célt kell elérnie a "zöld" stratégiára váltó gyártónak: újrahasznosítható komponenseket kell felhasználnia a gyártási folyamat során, garantálnia kell, hogy az elhasznált készülékeket valóban nagy százalékban újrahasznosítják, illetve a feltöltés során a lehető legkisebb fogyasztást kell elérniük.

Az ABI három céget emel ki, amelyek úgy gondolják, hogy az EU által használt szigorú szabályozást globális szinten is érdemes betartaniuk, ezek sorrendben a Nokia, a Samsung, valamint a Sony Ericsson. Nyilván nekik is nagy szerepük lesz abban, hogy az újrahasznosított mobiltelefonok aránya az idei alig 8 százalékról 2014-re 17 százalékra emelkedik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • halgatyó #4
  Ez jó nagy puffanás volt, biztosan tudsz még ilyeneket...

  Csak akkor bonyolódik kicsit a dolog, amikor a részleteket kell kidolgozni.
  A Te hozzászólásodban (amely meglehetősen egyszerű) a következő fontos részletek nincsenek kidolgozva:

  -- Mi az, hogy ENNYIRE leszarja... mennyire? Milyen mértékű "leszarásért" mekkora büntetés járna?
  -- Mi az, hogy betongettó? Lehet egy üres betonbunker, de lehet egy Hongkong-style csupaüveg+beton palota is, hipermarkettel, internettel, stb...
  -- Mi az a környezet, amit leszarnak? Konkrétan: beletartozik-e a világképedbe bizonyos divatos háziállatok ájult szeretete (amely jelentős környezetterhelést okoz, pl. tengernyi szart a járdán és ordító ugatást éjszakánként, ami KÖRNYEZETszennyezés)? Van lakókörnyezet és van az emberi településtől távoli környezet. Van "élő" környezet éa van az élettelen környezetünk is. Továbbá: van a környezetnek olyan vetülete, amely az ember fennmaradásához szükséges, és van olyan része is, amely közvetlenül nem érint minket...

  Ha mindezeket a részleteket kidolgoztad, utána rávetheted magad a SOKKAL bonyolultabb kérdésekre, pl. arra, hogy miből nyerjük az energiát az olaj helyett (azok a csúúúf technikai részletek!), vagy hogyan tartsuk meg és fejlesszük tovább a civilizációt, mindazt amit az emberiség elért, de környezetbarátabb módon...
 • Loverman #3
  te gondolom nagy Greenpeace harcos vagy vazz, és gondolom minden pillanatban a környezetért teszel.... nem mindegy milyen mobilja van az embernek?
 • kvp #2
  Nos az eu-ban ezt megoldottak, torveny van a kornyezetbarat (pl. olommentes) gyartasra es a termekek kotelezo visszagyujtesere. A sony-ericsson ezt meg azzal dobta meg, hogy nehany modelljeben a doksit csak a telefonra tolti fel. (a regebbi keszulekeknel ez ugy nezett ki, hogy a telefonra is felrakta), tovabba kisebb dobozban szallitja oket, hogy tobb ferjen el beloluk egy kontenerbe, igy kornyezetbaratabb legyen a szallitas. (egyebkent nekik meg igy joval olcsobb) A toltoik eleg hatekonyak mar jo ideje csak pwm-es aktiv pfc-s impulzustrafos valtozat van, ami 95%-os hatasfoku es ha bedugva marad toltes utan, akkor egymagaban csak kb. 30mA-t eszik az 5V-os toltesvezerlo proci (0.15W-ot, tehat 600 bedugva fejlejtett tolto eszi meg 1 mukodo hagyomanyos ego energiajat).

  ps: Amiert az emberek tobbet fizetnenek, ha ugyanazon tudas mellett kevesebb energiat enne a telefon (tehat tovabb birna) es nehezebben menne tonkre, azaz ritkabban kellene ujat venni.
 • narumon #1
  Azért akik ennyire leszarják a környezetet, azokat valami betongettóba bezárnám.