Gyurkity Péter

32 nm-en jön az AMD első hibrid chipje

Az AMD vezére jelezte, hogy némileg módosították a korábban közölt terveket, eszerint pedig már az első Fusion hibrid chipek is 32 nanométeres gyártástechnológiával érkeznek - lesz idő felkészülni a váltásra.

A cég vezérigazgatója a pénzügyi elemzőknek tartott beszámoló közben említette meg a tervekben eszközölt változtatásokat, amelyek eredményeként ugyan nem fogják korábban bemutatni az első, új gyártástechnológiával készülő processzorokat, ám a Fusion sorozaton belül nem hagynak esélyt a jelenleg használt, már kifutóban lévő nagyobb csíkszélességnek.



Eszerint már az első Fusion hibridek is 32 nanométeren érkeznek, ehhez pedig minden bizonnyal már időben elkészülnek az előfeltételekkel. Ilyen előfeltétel a következő generációs, 32 nanométeres SOI gyártástechnológia kidolgozása, valamint maga a gyártási eljárás véglegesítése, ezzel egy időben pedig sorra veszik az ezt követő generációkkal kapcsolatos fontosabb kérdéseket. Apró, ám lényeges részlet, hogy újra kell tervezniük a Radeon HD 5000 családba tartozó grafikus vezérlőket annak érdekében, hogy gond nélkül passzoljanak a hibrid chipek (Accelerated Processing Unit, APU) tokozásába, csak ezt követően jelenhetnek meg az első CPU-GPU példányok.

A legutóbb közölt útiterven egyébként a Llano kódnevű APU érkezik elsőként, mégpedig belépő szintű megoldásként, legfeljebb négy Phenom II osztályú processzormaggal, 4 MB harmadszintű gyorsítótárral, DDR3 1600 MHz memóriavezérlővel, valamint DirectX 11 grafikus vezérlővel, amelyet PCI Express 2.0 interfész egészít majd ki a külső grafikus kártyák megfelelő kezelése érdekében. Az első Fusion hibridek megjelenése 2011-ben várható.

Az AMD egyébként a Windows 7 megjelenése alkalmából indítja útnak a hagyományos noteszgépek új platformját, amely a Tigris nevet kapta. Ennek tagjai 45 nanométeres Sempron M100, Athlon II M300, Turion II M500 vagy Turion II Ultra M600 processzort kapnak, míg legkésőbb novemberben elrajtol az ultravékony laptopok szegmensében induló Congo platform, ikermagos Turion Neo X2 L625 vagy Athlon Neo X2 L335/L325, illetve egymagos Athlon Neo MV-40 processzorral, amelyet M780G chipkészlet egészít ki. Az elkövetkező két évben ezt további két ultravékony platform követi, Nile és Brazos névvel, a mobil szegmens jobb lefedése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Locutos #23
    Szerintem nem engedheti meg maganak az Intel hogy valami vacakkal rukkoljon elo...Szerintem...
    En kivancsi vagyok a Larrabee-re...
  • Inquisitor #22
    Azért a Phenom II X2 procik se rosszak, amikben megy a 4 mag és 4Ghz környékét is bírják brutál hűtéssel :)
  • Sanyix #21
    ja mint a gravitonok. Állítólag létezik, de még senkinek sem sikerült bizonyítania :D
  • readswift #20
    A Fermi , fogalom lesz .
  • jamborl #19
    Jo az AMD, ar/teljesitmenyben eddig is jok voltak.
    AMd ATHLON II 240 X2-es procit 2,8Ghzrol siman lehet huzni 3,7GHzig 1066os memoriaval, es egy szinte barmilyen alaplappal.
    Proci kb 65usd+afa, alaplap 50usd+afa vagy annal jobb, memoria ugyanott van mint a 800asok.
    Szovla megeri, az intelnel ennyi majdnem csak a processzor.
    Alapjaraton huzva a proci 30-33celsius fok terhelve 50fole kicsivel gyari coolerrel.
  • coolbboy83 #18
    Kíváncsi leszek az Intel Larabee mit hoz, lehet ők is kitaláltak valamit, mert ha a Video Chipeket nézzük az Intel a vicc kategóriát sem súrolja....arra jó hogy kitegye a képet.
    Az AMD videoban No1..... kíváncsi leszek mi lesz.....
    De érdekes ez az Nvidia FERMI is...
  • coolbboy83 #17
    Az intelnek lehet, de az AMD-nek nem fog, mert mögötte a nagy kék IBM, aki ezt kifejlesztette.
  • orkaman #16
    hát kétségeim vannak, de jó dolog is kisülhet belőle.
    De csak ha lenne egy jó hosszú élettartamú socket.

    Mondjuk egy egyszerű proci cserével gyorsabb rendszer+gyorsabb 3D.

    Így sokaknak megérné egy friss alsó-középkategóriás 3D, és egy év múlva meg cserélne aktuálisra. Én értékelném.

    Ja és így lehet lenne valami ára a használt prociknak. Kicsit zavaró hogy semmilyen árban nem lehet eladni egy 2-3 éves videokarit vagy procit.
  • waterman #15
    az a Liano 4 maggal elég jó lehet majd.
    kíváncsi lennék, hogy vajon milyen minőségű videokártyát lehet/tudnak integrálni majd 2011-ig. vajon egy belépő szintű valami lesz csak a cpu mellé álmodva, vagy lesz benne egy alsó-közép kategória ereje, amivel már értelmes dolgokat lehet művelni?
  • nkmedve #14
    Na kijavult a Pentium II Phenom II-re, pedig már kezdtem nosztalgiázni