Gyurkity Péter

Itt az első Android netbook

Az Acer dobta piacra elsőként saját netbook megoldását az Android operációs rendszerrel karöltve - a Google egyes pletykák szerint már készíti a platform második generációját, amely hamarosan megjelenhet.

Az Acer egészen pontosan az Aspire One AOD250 jelzésű netbookból készített el egy új változatot, amelynél a mobil felhasználásra szánt operációs rendszer jelenti az egyetlen újdonságot. Ez azonban különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen a pletykák után egyértelműen megerősíti, hogy a Google szoftverének igenis van keresnivalója a számára még új szegmensben.



A netbook a technikai paramétereket tekintve megegyezik közvetlen elődei összeállításával: a konfigurációban 1,66 GHz-es Atom N280 processzor kapott helyet, ezt pedig 1 GB memória, 160 GB-os merevlemez, Intel GMA 950 integrált grafikus vezérlő, valamint egy 10,1 hüvelykes kijelző egészíti ki - utóbbi legfeljebb 1024 x 600 pixeles felbontást támogat. A kék,vörös, fekete, illetve fehér külsővel érkező netbook egészen pontosan 1,27 kg-ot nyom, a cég szerint pedig ideális megoldás mindazok számára, akiknek elsősorban adatkezelési célból van szüksége egy kompakt, könnyen és kényelmesen hordozható számítógépre. A szokásos kiegészítők és csatlakozók mellett egy hatcellás akkumulátor szerepel a listában, a címkén pedig az USA-ban 350 dolláros ár szerepel.

A konfiguráció merevlemezén Windows XP operációs rendszer kapott helyett, ez azonban egy dual-boot felállás keretében ezúttal az Android platform friss verziójával osztozik a számítógépen. Előbbi feladata a felhasználók által megszokott környezet biztosítása, míg utóbbi a mobil alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz nyújtja a szükséges hátteret. Várható, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban több más gyártó is megjelenik hasonló termékekkel.

A Google kapcsán szintén a napokban látott napvilágot a pletyka, miszerint hamarosan érkezik az Android 2.0 verziója. Eddig minden verzió egy desszert nevét viselte, megjelenésük közeledtével pedig a cég főhadiszállásán helyet szorítottak egy hatalmas (műanyag) példánynak. Így történt ez most is, az eseményről pedig videó is készült, így minden bizonnyal valóban rövid időn belül felbukkanhat az új jövevény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • roliika #28
    Ó. Ilyen színvonalas hozzászólásomra, nem gondoltam, hogy reagálsz. :D Köszönöm!
    Na ezt a drm-es cuccot kipróbálom.
  • kvp #27
    "Majda 8-asnál ha minwin magot kap, meg mégjobb lesz a memó kezelő, ütemező, meg mindenszar"

    A memoriakezelo most is jo, csak ki kell kapcsolni a drm rendszert es a memoriatitkositast. Igaz hogy elveszik a nativ hddvd/bluray lejatszasi lehetoseg, cserebe gyorsabb lesz a gep es mennek a tort filmek. Az utemezo parameterezheto, ezt erdemes kezzel atallitani, de csak akkor ha a minimalis cpu alatti geppel akarjuk hasznalni a butitott valtozatot, pl. a 32 bites nem prof/enterprise/ultimate win7-esunk van. (az msdn-es visual studio csomagban van hozza a program)

    Egy 64 bites gepen a teljes valtozat, 1 GB alap rammal a rendszernek, legalabb 2-vel a programoknak es 1-el a video alrendszernek (osszesen min. 4 GB), tovabba a kepernyofelbontas szerinti extra video ram-al es megfelelo videokartyaval mar stabil is meg gyors is. Nem kell gyors videokartya csak legyen benne legalabb 1GB ram, mert nem a renderelo teljesitmeny a fontos, hanem az ablakozorendszernek a szabad buffer ram. (1600x1200 eseten futo alkalmazasonkent min. 16 MB video ram kell, ezen felul jon minden tenyleges felhasznalas, idealis esetben tegyunk felre 512MB-ot a rendszernek -ez 64 ablak- es ennyivel legyen tobb video ram a gepben mint xp alatt) Vagy kapcsoljuk ki a 3d-s ablakozorendszert.

    ps: A 64 bites win7-esben mar miniwin kernel van, csak jopar mai cpu nem tudja futtatni a virtualis modot. Ha megy win7 alatt az xp mod, akkor mar jo.
  • roliika #26
    Fene a floodos formád nekedmeg. :DD

    Deamúgy ja.. XP gyorsabb ez igaz..viszont fél év elteltével igendurván belassul, és 1-eseknél meg újrakell húzni az egészet, mert olyandurván szétküldik a renccert.

    Ebben jó a win7...picit lassabb mint az xp már indulásnál, meg kb kétszeres a rendszerigénye..ámde ezt stabilan tudja tartani..tapasztalatból mondom, pedig szoktam kínozni szerencsétlen fejlesztő lévén..ésmég kékhalált sem sikerült kifacsarni belőle ami igen nagy szó!

    Szóval jóeza renccer.. Tescós gépen is elketyeg, és nmekell havonta újrahúzni, mert mindenféle tisztogatóval buzerálni...egyszerűen csak...működik.

    Majda 8-asnál ha minwin magot kap, meg mégjobb lesz a memó kezelő, ütemező, meg mindenszar, akkor lehet a 8-as téllegjobblesz...de lehet ám simán hogy elcseszik valamivel, és lassabb lesz a 7-esnél is, meg instabilabb..kitudja.
  • Flang3r #25
    Hajrá Android !

    A Windowsból pedig a 8 majd talán megint jó lessz...
  • caprocorno #24
    Szerintem meg nyugodtan lehet rajta regnyt is írni:) különben a megjelenített betűk méretétől eltekintve a jobbak tudnak mindent amit egy normál noti, ezt viszont kompenzáljáűák a ledes kijelzővel, ami hiába kisebb, sokkal élesebb, és teljesen használható. Már megfigyeltem, hogy minidg azok fikaznak itt dolgokat akik képről látták csak. Arra is rájöttem, hogy nem érdemes vitatkozni, mert a fanok jönnek egyből 5-6 nickről, és természetesen támogatják önmaguk véleményét. Nekem is van eee-m, és igenis hasznos, használható, és jó!
  • Flang3r #23
    pont jo hogy vegre a monopolhelyzetben levo, Viszta ota szandekosan g*ciskedo Majkemszaft tokeit vegre alaposan es tobb iranybol megszorongatjak es vegre -az XP utan- ujra 1 jo operacios rendszer megirasara kenyszeritik...
  • narumon #22
    hát regényt nem irok rajta de egyébként teljesen jól használható a billentyűzete. Mi a bajod vele?
  • Flang3r #21
    a gep fizikai paramereteit tekintve azonos az ASUS EEE 1000 nehany gepevel... kivancsian varom az Android PC-s verziojat.
  • mousee #20
    Haverom EEEEEEEEEEPC-je volt nálam kb 1 hónapig. Megtanultam 1 kézzel gépelni :D
  • Rexhawk #19
    60 dollár a 6 inches E-ink ára