Gyurkity Péter

IPv6 - az EU is megkezdte az átállást

Az Európai Unión belül is munkába állt az első IPv6 hálózat, mégpedig a közösség egyik hivatala jóvoltából - az European Network and Information Security Agency fontos előnyöket remél a lépéstől.

A hálózati és általában véve IT-biztonsági kérdésekkel foglalkozó Enisa közleményben jelentette be, hogy az utolsó simításokat is elvégezték az új platformon, így a látogatók immár minden szolgáltatásukat elérik az új internetprotokoll segítségével is. Ettől nemcsak nagyobb biztonságot és nyugalmat remélnek, egyben saját szerepüket is fontosnak tartják a további munkában.

Az interneten jelenleg használt IPv4 napjainkban több lényeges korláttal, illetve hiányossággal teljesíti feladatát. Elég, ha csak a felhasználható IP-címek számára gondolunk, amit tovább súlyosbít a mobil és egyéb hordozható eszközök IP-hálózatra történő csatlakozása, emellett azonban fontos biztonsági kérdések is felmerülnek a korosodó protokollal kapcsolatban. A 32 bites helyett 128 bites címzést használó utód, az IPv6, például alapértelmezetten támogatja az IPsec platformot, esetében nincs szükség NAT-ra és az általa használt privát címtartományokra (ezzel pedig egyszerűsödik a jelenleg router mögött tartózkodó kliens számítógépek elérése).

Az EU friss becslése szerint 2011-re fogynak el a felhasználható IPv4 címek, így már ezt megelőzően fel kell készülni az IPv6 széleskörű alkalmazására. Első körben nyilván a szolgáltatók és a fontosabb hivatalok, szervezetek kényszerülnek megtenni a szükséges lépéseket, ezt követően indulhat a vállalati és magánfelhasználók bevonása az új rendszerbe. Az új protokoll esetében egyszerűsödik a címtartományok kiosztása (az egyes régiók, szolgáltatók egymástól jól megkülönböztethető címcsoportokat kapnak), az egyes számítógépek egyszerre több címet birtokolnak majd (globális, illetve helyi felhasználás céljából), emellett pedig nagyban egyszerűsödik a multicast jellegű kommunikáció, amely többek között a videostreamek esetében lehet fontos.

A modern operációs rendszerek kivétel nélkül támogatják az új protokollt, így az otthoni felhasználóknak nem lesz nehéz dolguk, ha végre a szolgáltatók is megkezdik az átállást - az egyedüli különbség az lesz, hogy fejből nyilván nem megy majd a statikus címek begépelése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MasterChief #23
    CTRL+C, CTRL+V megy?
  • Yv@n #22
    Szép hosszan megfogalmaztad, de ha megnézed a 19es hozzászólást, akkor a válasz belefért volna annyiba is. :)

    Ezekszerint externetnél alapból jön a 255cím, ami jó hír.

    Nem az volt a kérdés, hogy mennyi címet tud osztani az ISP, hanem hogy ténylegesen osztja-e, vagy a több fix cím feláras szolgáltatás lesz.

    ISP-kről túl sok jó tapasztalatom pedig nincs(az anyagiak tekintetében, a szolgálttás minősége szerencsére kielégítő). Jelenlegi net szolgáltatónál nem tudok normális csomagra váltani. A mostani csomag nem képes hozni stabilan a szintet, amire automatikusan megemelték(8Mbit), viszont az alatta levő csomagot megszüntették okosan. Mivel nem egy lakótelepen lakom így az optikai kábelvéget egy darabig még várhatom. Cserébe hajlandóak lennének adni 15megabitet adsl-en. Ami jó, de már a 8 sem jön át...(Persze a 15mbit garantált minimuma épp belefér a jelenlegi sebességbe, így mégcsak a reklamációnak sem lenne helye)

    A weboldalukon minden ár kedvezményesen csomgban van feltüntetve, ami arra értendő, hogy vagy kábeltv vagy telefon szolgáltatással együtt rendelve(persze már meglévővel is összevonható). Ez azért jó, mert attól a pillanattól kezdve hogy összevönöm egy számlára a telefont, tv-t és internetet már nem tudom elszámolni az internetet cafeteria-ra. :)

    Szóval számomra egy percig sem volt egyértelmű, hogy hajlandóak lesztenek bőkezűen szórni a komplett tartományokat.
  • ozric #21
    * A 65365 valójában 65535 akart lenni.
  • ozric #20
    Rettentően titkos információ: az Externet [URL=http://www.externet.hu/ipv4-visszaszamlalas.html]2^72 darab[/URL] IPv6 címet birtokol jelenleg. Ebből komoly tudományos számítások alapján kijelenthető: ha minden ügyfél 65365 (+1 alhálózat azonosító) darab IPv6 címet kap, akkor új ISP subnet igénylés nélkül 100 millió Föld lakosságnyi (2^56) ügyfele lehet. Viszont ha minden ügyfél megkapja a jelenlegi teljes IPv4 címtartományt (~4,3 milliárd cím/ügyfél), akkor csak 170 Föld lakosnyi ügyfele lehet maximum (2^40). Szóval nagyon kockázatos címtartományokat csak úgy elherdálni, és talán jobb egyenként kiosztani. Mindezek után komoly dilemma, mennyi az esély hogy fix IPv6 címeket fogsz kapni. :-/
  • Sanyix #19
    externetnél már lehet igényelni ipv6-ot, (ingyen), ott egy tartományt adnak (255 cím asszem).
  • Sanyix #18
    Talán mert eddig alig volt ip cím, most meg annyi lesz mint a szar okoska...
  • waterman #17
    eddig azért nem volt ingyenes a fix ip, mert kevés van IPv4-es címből. mert ugye mindjárt elfogy. az arany is azért drága mert kevés van, nem azért mert szépen csillog. ellenben IPv6-os címből nagyon sok lesz. épp azért csinálták olyanra, mint amilyen, hogy ha valakinek van két tucat ip-t igénylő eszköze, akkor is legyen elég.
    tehát 2^32-en cím van IPv4-ben, és 2^128-on cím lenne IPv6-ban, trükközés, nat, vpn nélkül.
    nem a duplája, nem a 8 szorosa, nem a 32 szerese. felfoghatatlan mennyiségű cím.
    ha egy sakktáblára elkezdesz rizsszemeket rakni, az első mezőre 1-et, a másodikra 2-őt, a harmadikra 4-et stb, tehát a 2 hatványait, akkor a sakktábla utolsó mezőjén annyi rizsszem lesz, hogy igazándiból jó 10 év világtermése kéne hozzá. és még akkor csak a 64. hatványnál jártunk..
    más hasonlattal (IPv6 wiki), ha az emberiség kb 6,5 milliárd fő akkor mindenkinek 2^95 ip címe lehetne (decimálisan ez ennyi: 50000000000000000000000000000 ip cím fejenként). ergó a szolgáltatónak pont hogy jó, ha egy eszközhöz egy ip-t folyamatosan társíthat, mert egy rakás szoftveres pókuszt elhagyhat a rendszerből (ráadásul így sokkal jobban nyomon követhetőek az emberek, az üldözésmániások legnagyobb pechére) például elég szerveroldalon eltárolni az ip-det, semmi mást, ha fél év múlva visszamész az oldalra, már statisztika vagy.
  • Petka #16
    Főleg, hogy eddig nem volt ingyenes a fix ip, akkor ezek után miért lenne az?...
  • Yv@n #15
    "Csakhogy nem 1 db dinamikus IP címet fogsz kapni, hanem egy komplett fix IP tartományt (általában /8 és /16 között). Ez 255-65535 db teljes értékű fix IP címet jelent, amire már tetszőleges DNS bejegyzéseket készíthetsz (pl. gép1.pistike.hu)."

    Biztos vagy ebben? Egyelőre ez az a pont, amiről mélységesen kussol mindenki. Korántsem vagyok biztos benne, hogy az ISP nem-e nyeli el az egész tartományt, hogy majd aszerint ossza el, ahogy neki jól esik.
  • Yv@n #14
    Vista-tól kezdve win alatt is alapértelmezetten telepítve van az ipv6 minden hálózati interface-en(egész pontosan még két 4to6 tunnel is az átállást megkönnyítendő), de XP alatt is pár kattintással hozzáadható.