Hunter

Siker és csalódás is egyben a holdkráterbe csapódás

Pénteken becsapódott a Holdba a NASA LCROSS küldetése, hatalmas mennyiségű adattal látva el a víz után kutató tudósokat. Maga a becsapódás alig volt észlelhető.

Az eseménybe az amerikai űrügynökség a nyilvánosságot is megpróbálta bevonni, rendkívüli látványosságként harangozva be a becsapódást, az LCROSS Centaur rakétája azonban csak egy halvány fényvillanást produkált, a várt űrtűzijáték elmaradt, még a nagy Keck és Gemini obszervatóriumok sem észlelték egyértelműen a becsapódás vizuális jeleit, pedig a várakozások szerint 350 tonna anyagnak kellett volna kilökődnie 10 kilométeres magasságba. **** Sokan csalódottan vették tudomásul az események alakulását, a NASA szakemberei azonban elégedettek a becsapódás végkimenetelével. "Megszereztük a szükséges adatokat a megválaszolásra váró kérdéshez, és ez a lényeg" - mondta Tony Colaprete, az LCROSS (Hold Kráter Megfigyelő és Érzékelő Műhold) főfelügyelője.


Az LCROSS hőkamerájának képén látható a parányi villanás

A Centaur fokozat, illetve az azt követő LCROSS egy 100 kilométer széles kráterbe, a Cabeusba csapódott be, ahol a korábbi és a jelenlegi Hold-expedíciók adatai szerint fokozott hidrogén koncentrációnak kell lennie. A becsapódást négy perc intenzív adatgyűjtés követte - ennyi idő alatt érte utól a Centaurt az LCROSS - és a színképelemzési adatok előzetes eredményei biztatónak tűnnek. "Ez önmagában elég információt hordozhat több alapvető kérdés megválaszolásához is" - mondta Colaprete.

Az LCROSS fedélzetén elhelyezett három spektrométer rengeteg információt rögzített, a tudósok azonban nem biztosak benne, hogy ezek egy kilökődési felhő, párák vagy felszíni anyagok közvetlen mérései. A spektrométereket úgy tervezték, hogy a fény által megvilágított ásványok kémiai jeleit észleljék, természetesen a tudósokat leginkább a víz vagy más hidrogént hordozó vegyületek spektrális ujjlenyomatai érdeklik.


Eleinte kétséges volt, hogy a szinte láthatatlan becsapódás produkált-e egyáltalán valamilyen törmelékfelhőt, azonban hamarosan a jóval nagyobb teljesítményű műszerekkel ellátott Lunar Reconnaissance Orbiter LAMP ultraibolya spektrométere megerősítette a felhő létezését, illetve az LCROSS felvételein is észlelték a becsapódási krátert. A tudósok most már biztosak abban, hogy sikerült némi port felkavarniuk, az azonban még mindig kérdéses számukra, vajon az anyagkilökődés miért nem volt olyan látványos, mint amire sokan számítottak. A NASA számára viszont az a legfontosabb, hogy összességében elegendőnek ítélték meg a begyűjtött adatmennyiséget a 79 millió dolláros küldetés elsődleges célkitűzéseinek teljesítéséhez. "Vannak fényképeink, van videónk, vannak grafikonjaink tekergő vonalakkal, amit imádnak a tudósok" - mondta Jennifer Heldmann, az LCROSS megfigyelési művelet koordinátora.

Az adatokról készült első grafikonokat már a pénteki sajtótájékoztatón bemutatták, arra azonban, hogy pontosan tudjuk, mit is látunk valójában, még napokat kell várnunk, sőt a végeredmény bejelentéséig akár két hónap is eltelhet, tette hozzá Colaprete. Az LCROSS színkép információit több földi obszervatórium és a Hubble Űrtávcső átfogó mérései egészítik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bandew #26
  "A vörös színt a légkör széndiokszid, por és egyéb szennyező anyag tartalma adja."
  Öööö... azért ez nem igaz. Lehet, hogy a por okoz némi elszíneződést (inkább "sötétítést"), de a szén-dioxid színtelen. Egyébként az atmoszféra miatt van, ami megtöri a fényt és sokkal több infravörös jut el hozzánk ilyenkor. Tudod, mint a Napnál. :)
 • Pares #25
  Köszi, ezek szerint lemaradtam. Így már érthető.
 • Epikurosz #24
  Kevés jogi szerződést olvasol.
 • dondore #23
  :)
 • Roger6 #22
  Gratulálok a cikk írójának a gyönyörű, 5 soros első mondatért. Valami fantasztikus, hogy nem taglalja külön.
 • SewerRat #21
  Off:
  Azért érdemes megnézni a vörös holdat. Borzasztóan szép látvány!
 • ÁjjLe BoBBi #20
  értem, köszönöm szépen :)
 • Balu0 #19
  Dehogy.

  A becsapódás a Hold szempontjából annyira pici volt hogy semmit az ég világon nem okozott ami a Földről látható.

  Azért volt vörös a hold mert a föld légkörén keresztül látod mikor feljön. Ugye ha "alacsonyan" (a horizonthoz közel) van akkor "sok" légkörön nézel át, ha már fent van "magasabban" akkor kevesebben.

  A vörös színt a légkör széndiokszid, por és egyéb szennyező anyag tartalma adja. Mostanában jó sok van belőle :D
 • ÁjjLe BoBBi #18
  ezen az estén a feljövő hold olyan vörös volt mint egy égő cigi vége...
  sosem láttam még ilyet, rohantam az összes fellelhető fényképező után.
  ez a robbanás miatt volt?
 • djw #17
  hát a 180 tonnányi szemetet széjjel szóró szomszédokat nem nevezném rendesnek ;) de tényleg nyugis kis hely lehet az, ha éppen nem robbantgatnak a szomszédok :)