Berta Sándor

Vook: e-könyvek videókkal

A Simon & Schuster amerikai kiadó teljesen új módon közelíti meg az elektronikus könyveket. Az új termékek neve Vook és a szöveg mellett videókat is tartalmaznak.

Az e-könyvek gyakran csak nagyon kis dologban különböznek a nyomtatott társaiktól: a szöveget digitális formában jelenítik meg. Ezen a megoldáson akart változtatni valami újdonsággal a Simon & Schuster. A kiadó elhatározta, hogy ezeket az alkotásokat igazán multimédiássá teszi azáltal, hogy kisfilmeket mellékel hozzájuk. A vookok nem csak egyszerűen digitalizált és így elérhetővé tett nyomtatott alkotások, hanem videókkal kiegészített igazi multimédiás művek a számítógép-, illetve az iPhone-tulajdonosok számára.


A vállalat az új fajta termékeket vookoknak nevezte el, a mozaikszó a video és a book szavak ötvözéséből született meg. Jelenleg négy ilyen kiadvány kapható, egy szépségtanácsadással foglalkozó és egy fitneszmű, valamint két regény. A rövidfilmekben különböző tartalmak érhetők el. Narine Nikogosian a Return to Beauty szerzője például arról beszél, hogy az olvasók miként készíthetnek maguknak egyszerűen arcpakolást. A 90 Second Fitness Solutionhoz mellékelt felvétel a különböző fitneszgyakorlatok helyes kivitelezését mutatja be.

Az első négy vook két verzióban hozzáférhető. Az első változatok a weben, a böngésző segítségével tekinthetők meg, illetve olvashatók, míg a másik lehetőség, hogy a felhasználó a mobil készülékén (iPhone, iPod) tekinti meg őket. Előbbi kiadások 7, utóbbiak 5 dollárba kerülnek. Kérdéses azonban, hogy az olvasók miként fogadják az új kiadványokat. A szakemberek úgy vélték, hogy a megoldás rendkívül jó arra, hogy felkeltse az emberek érdeklődését, de például Maryanne Wolf, a medfordi Tufts Egyetem gyermekpszichológusa attól tart, hogy a videók megjelenésével az olvasók egy része már nem lesz kíváncsi az eredeti szövegekre és nem fogja elolvasni azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • avengir #1
    www.myebook.com és csak ilyen könyvek vannak fent, nem értem, hogy mi ebbe az új dolog.