Gyurkity Péter

Ellenőrizné az internetes zenét Kína

Az év végétől minden, a kínai weboldalakon megjelenő és elérhetővé tett zeneszám teljes szövegét be kell nyújtani az illetékes hatóságnak felülvizsgálatra - a cél külföldi hatás csökkentése.

A kínai Global Times a múlt héten közölte a hivatalos terveket, amelyek révén igen szigorú ellenőrzésnek vetnének alá minden, a világhálón felbukkanó zeneszámot. A stílus, valamint a származás ezúttal nem számít, minden egyes anyagot be kell nyújtani az illetékeseknek, legyen szó hazai, avagy külföldi alkotásról, a lényeg annak szövegén van.

A december 31-én életbe lépő rendelkezés értelmében az egyes művek teljes szövegét el kell juttatni a kulturális minisztérium illetékes osztályához, ahol a szakértők gyorsított eljárás keretében, legfeljebb három nap alatt elbírálják annak tartalmát. Ezen eljárás alatt egy 2003-ban elfogadott, tíz pontból álló kerettervet vesznek alapul, amely felsorolja mindazon kategóriákat, amelyek lefedik a nem elfogadható eszméket és témákat. Ezek között megtaláljuk az alkotmányban foglalt fontosabb alapgondolatok elleni kritikát, a nemzeti egységet támadó kitételeket, az állambiztonságot veszélyeztető mondatokat, az etnikai alapú diszkriminációt, a szekták, valamint káros pletykák támogatását és terjesztését, az egyszerű inzultusokat, valamint a törvényellenesnek minősített cselekedetek kihangsúlyozását.

A hivatalos szervek célja egyértelműen a károsnak minősített külföldi behatás minimalizálása, ezért is követelik meg mindazon külföldi zeneszámok szövegének lefordítását és benyújtását, amelyek valamilyen módon utat találtak a kínai internetes oldalakra. Kivételt egyedül azon tartalmak képeznek, amelyek kínai előadótól származnak és kínai nyelven kerülnek fel a világhálóra - ez a jelek szerint nem annyira érdekes most a hatóságok számára.

Kérdés, hogy mi lesz a kalózmásolatokkal, hiszen bár ezek jó része nyilván nem a hazai szervereken található meg, Kína még mindig híres az illegális másolatok magas arányáról, azok beszerzésének egyszerűségéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #29
    elgondolkoztam, milyen is az a feldiktatura? majdnem teljesen diktatura, vagy maga a szabadsag, kis korlatokkal? vegulis mindegy.
  • lammaer #28
    Hát, a Beatrice biztos nem csinálhatott lemezt a hungaroton studióban :)
  • Amergin #27
    Éljen a cenzúra!
  • Balintos #26
    Úgy általánosságban a kommentekre reagálva: áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!
  • fade2black #25
    Azért még a Kádár féle féldiktatúrában se volt ilyen.

    Ment a nyaljuk a fagylaltot a mézes madzag rég elfogyott....
    No meg a Beatrice.....

    Mondjuk oké a Kádár féle ÁVHs diktatúra nem volt vérkomoly... ezek szerint Kiában ennél szarabb.
  • Pharaoh #24
    Nehogy már az is baj legyen hogy a pedofil oldalakat korlátozzák nálunk.
  • slickboy #23
    Nem hiszem, hogy a nyugati modell tökéletes. Nem is akarom eldönteni, hogy mi az ízléses és mi nem. Szándékosan nem írtam konkrétan pl a Maunika sót, mert akkor rögtön azzal vádolhatnának, hogy ugyanúgy kijelentem valamiről, hogy értéktelen, vagy káros, mint valami központi hivatal.
    Ugyanakkor biztosra veszem, hogy megváltozna a véleményed ha hirtelen nálunk is ilyen kínai cenzúra kezdene működni. Mert lehet a délutáni beszélgetőshow-k maradnának, mert politikailag teljesen közömbös a műsor, míg a politikai töltettel rendelkező zenekarok (Asian Dub Fundation) tiltólistára kerülne, aztán büntethető lenne aki azt hallgat, vagy ne adj isten helyet biztosítana a zenekar koncertjéhez, stb...
    Kicsit olyan ez, mint a valószínűségszámításban az első meg másodfajú hiba. Ha szűkre veszem a kritériumokat, hogy biztosan ne maradjon hibás dolog a rendszerben, akkor lehet hogy pár helyes dolgot is kirostálok (elsőfajú hiba), vagy lazítok, hogy biztosan ne essen ki helyes érték, akkor viszont néhány rossz is bentmarad (másodfajú hiba).
  • Utokverek #22
    egyébként meg ki beszélt itt társadalombiztosításról, annak mi köze van a sz*r kilapátolásához?
    De abban van valami, hogy ha kevés ember dönt sokak dolgáról, az visszaéléseket meg hülyeséget is szülhet, de ami most van, az kezd nekem tarthatatlannak tűnni.
  • Utokverek #21
    Fejleszteni az emberek értelmi színvonalát?
    De ha egyszer a sok hülye így is beszélgetősókon meg sznúpdogon(nem hagyhattam ki :D ) hülyül, akkor mit akarsz még fejleszteni? Normális, igényes szórakoztatóműsörök, ismeretterjesztők, olyan dolgok, amik gondolkodtatnak legalább jöhetnek, de nem értem, hogy ezt a sok szennyet miért kell engedni, csak a helyzetet rontja.
    Egyébként sok politikai töltettel rendelkező zenekar, előadó van, csak nem jutnak el nagyközönséghez. Jó ellenpélda Asian Dub Foundation.

    "de az általad emlitett nyugati szabadság epic fail...az már bebizonyosodott:( "
    Teljesen és százszázalékosan egyetértek, hülyén fogunk kipusztulni!
  • cateran #20
    "Inkább fejleszteni kellene emberek értelmi színvonalát, meg ízlését"
    Hisz pont azt akarják tenni..:D Csak az irány nem mindegy (előre vagy vissza..)illetve izlésről nem lehet vitatkozni (az magasröptü arrogancia,ha azt mondod, hogy csak az izléses amit te szeretsz,aztám más szemére veted,hogy miért akarja eldönteni helyetted,hogy mi izléses)
    Hogy az ő életvitelük milyen,azt nem tudom,de az általad emlitett nyugati szabadság epic fail...az már bebizonyosodott:(