Kruza Richárd

Fényképezőgép a közösségi oldalak felhasználóinak

Egy japán cég új terméke a lehető legegyszerűbbé teszi a fotók publikálását a népszerű internetes közösségi oldalakon.

Az online közösségi oldalak és blogok extrém méreteket öltő népszerűsége inspirálta a japán Cerevo céget a CerevoCam nevezetű fényképezőgépe kifejlesztésében. Az új gép a Japan Innovation Conference 2009-en mutatkozott be. Fő tulajdonsága az, hogy a termékhez tartozó online szolgáltatás, a "CerevoLife" közreműködésével a felhasználó által beállított közösségi oldalakra teljesen automatikusan kerülnek ki az elkészített fotók. Egyszóval az új géppel fotózás után egyszerűen semmit nem kell tenni, és a fotók maguktól megjelennek például a Twitteren.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A CerevoCam megjelenése kézenfekvőnek mondható, mivel manapság messze a legtöbb fotó közösségi oldalakra kerül ki, az ilyen célú fotográfia hatalmas méreteket ölt. A szóban forgó készülék megjelenése azonban azért is érdekes, mert a japán Cerevo az alapoktól fejlesztette ki a CerevoCam-et, minden egyes része saját gyártmány. Ez azért dícséretes, mert a Cerevo lényegében egy kisvállalkozás, mindössze hét alkalmazottal, melyből ketten ráadásul részmunkaidősek. Ezért a CerevoCam részükről nagyon ambíciózus és bátor projektnek mondható, és nagy befektetésnek számít.

A gép CMOS szenzora 9 megapixeles, képes Wi-Fi, 3G és HSDPA kapcsolatra is, kijelzője pedig 2,4 colos. Az egész szerkezet nem elsősorban a képminőségre lett kihegyezve, hanem a fentebb leírtakra, amire viszont tökéletesen alkalmas. (A webes megjelenítéshez viszont teljesen feleslegesnek tűnik ez a hatalmas felbontás.)BR>
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Takuma Iwasa elnök és kis csapata nagyon bizakodó a CerevoCam jövőjével kapcsolatban, annak ellenére, hogy amennyiben az alapötlet beválik, számítani lehet arra, hogy a nagy gyártók sem fogják ölbe tett kézzel végignézni, ahogy a kis Cerevo az orruk előtt meggazdagszik. Ráadásul már ma is kaphatóak különféle vezetéknélküli tudással felruházott kamerás mobilok, amelyek - ha nem is ennyire egyszerűen -, de így vagy úgy, alkalmasak ilyesmi felhasználásra.

Mindenesetre a CerevoCam érdekes reakció a mai közösségi oldalakra jellemző fotográfiára és az ezzel kapcsolatos jelenségekre, ami annál is inkább figyemreméltó, mivel negatív vélemények is elhangzanak az internet jelenlegi alakulásáról. A közösségi oldalak és a hozzájuk kapcsolódó hardveres és szoftveres termékek ugyanis sematizálják a felhasználást és a kommunikációt, és korlátozzák az internet legnagyobb előnyét: a sokoldalúságot, a szabadságot és a kreativitást. Egyes elméletek szerint a jelenlegi trend iránya végül csupán néhány szolgáltatás igénybevételéhez vezethet majd, ami felhasználók nagy tömegére nézve súlyos probléma.

Mindenesetre annak, hogy van-e jövője a CerevoCamnek még sokmindentől függ, az viszont biztos, hogy ősz környékén már kapható lesz a boltokban, körülbelül 210 dolláros vételáron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jocco #13
    Ez végül is kamerás mobil amibiböl kifejlejetették a mobil funkciókat :) Ez az a semmi értelme kategória, se telefon se kamera, mert azzal a hatalmas otikával az elején nem egy hüha minöségü gép lehet.
    Bár legalább annyi koretség van bennük hogy ezt be is ismereik, mert manapság kompakt fényképezö kategóriában még a "nagy" gyártók is képesek olyan képminöségü gépeket kiadni hogy csak na. Pedig azt hinné az ember hogy ha 2x annyit kiad az ember egy kompakt gépért legalább jobb képeket is tud késziteni majd mint a fel annyiba kerülövel, de mivel a drágább legalább 2x annyi megapixeles is, csak mosott s**rt kap a vásárló igaz azt nagyobb felbontásban nézheti :D
  • Szemi90 #12
    Már előre látom mekkora botrányok lesznek ha az apuka csinál pár képet a hálószobában a gyerek gépével, azok meg automatikusan mennek fel a webre.
  • kvp #11
    De amikor ugy megy a nagyitas, hogy maximalis nagyitason sima kepkivagas, minimalis nagyitason pedig kicsinyites, akkor minel kisebb a 'nagyitas', annal tobb pixelbol adodik ossze egy kepen talalhato pixel azaz annal nagyobb a tulmintavetelezes. Tehat kis 'zoom' eseten jo minosegu, de kisebb felbontasu kep, nagy 'zoom' eseten alap minosegu es felbontasu kep. Igy le lehet sporolni a mozgo optikat es soha nem kell szethuzni es interpolalni, tehat nem romlik a kep minosege a szenzor alap minosegehez kepest. (csak alap nagyitasnal a zajszint csokken)

    ps: Egyebkent az eljaras a latoszog meretenek valtoztatasan alapszik, csak nem egy lencsevel vetitik azonos feluletre, hanem egy szoftver alapu virtualis rekesznyilassal aranyosan kisebb feluletre. A kozepkorbol szarmazo lencsementes lyuk 'kamerak' es szemuvegek is ezen az elven mukodtek. (nem tokeletes, de hasznalhato technologia)
  • Flashy #10
    amikor úgy "zoomolsz" hogy kivágod a kép közepét, de nem interpolálod fel, azt inkább hívjuk vágásnak
  • babajaga #9
    A digitális zoom széthúzza a képelemeket rontja a részletességet és a vonalélességet, ezzel operálni több mint értelmetlen.
  • kvp #8
    "Na igen. Ez egy vicc. Nyilván nem találtak már olyan céget ami 2-3mpx-es ccd-t gyárt, ami bőven elegendő lenne a webre (még az is sok)."

    A kulcsszo a digitalis zoom. Ha 9 megapixeles a kep, akkor haromszoros digitalis zoom eseten is meg mindig kb. 1 megapixeles marad. Vagy a 9 megapixeles kepbol atlagolassal lehet csinalni egy viszonylag zajmentes 2-3 megapixeleset. A sonyericsson telefonokban is ez van, ha valaki a 2 megapixeles hatlapi kameraval vesz fel vga videot, akkor 2.5 szeres digitalis zoom-ig nem romlik a kepminoseg. Videotelefonalasnal pedig az atvitt qvga kep miatt az elolapi vga kamera 2x-es zoom-ja mellett sem romlik a kep. Ennek ellenere szerintem a telefon semmi ujat nem hoz, mint mondtam kozvetlenul a net-re blog-olni mar a sonyericsson-ok is tudnak, csak nem automatikusan, hanem a kattintas utan meg kell meg nyomni 'send' gombot. (vagy ha nem tetszik a kep akkor a 'delete'-et, ha csak menteni akarunk a kartyara akkor meg a 'continue'-t)
  • Blasta #7
    "(A webes megjelenítéshez viszont teljesen feleslegesnek tűnik ez a hatalmas felbontás.)"

    Na igen. Ez egy vicc. Nyilván nem találtak már olyan céget ami 2-3mpx-es ccd-t gyárt, ami bőven elegendő lenne a webre (még az is sok).
  • Blasta #6
    "a japán Cerevo az alapoktól fejlesztette ki a CerevoCam-et, minden egyes része saját gyártmány. Ez azért dícséretes, mert a Cerevo lényegében egy kisvállalkozás, mindössze hét alkalmazottal"

    Ebből máris ellehet képzelni a felhasznált optika és ccd minőségét. Mondjuk már az optika átmérőjéből is messzemenő következtetéseket vonhatunk le.

    De az ötlet jó. Ha scinálok egy képet a legjobb ha azonnal felszalad az online tárhelyemre. Senki nem tud vele tenni semmit, hisz nem nálam van már a kép. :)
  • balozsi #5
    De a fiatalok a jövő és ezt a pr-esek is tudják. Minden hülye termékkel piacot vesznek.
  • Sir Quno Jedi #4
    Ezek ellen az azonnal netre küldős masinériák ellen a hatóság már semmit sem tud tenni, hiszen a kép szinte másodpercek, avagy percek alatt a netre kerül, utána már hiába veszik el a fehasználótól, a kép már nincs is nála. Kémkedésre, felkelésekre, túlkapások ellen, bizonyítékként stb. igen hasznos, hiszen mindent AZONNAL publikussá tesz (mégha ez illegális is néha).