Berta Sándor

RECAP: a szabadon hozzáférhető bírósági dokumentumokért

A Firefoxhoz készült új kiegészítő segítségével a jövőben bárki elérheti az Egyesült Államokban hozott bírósági ítéleteket.

Jelenleg az USA-ban a bírósági határozatok többsége szabadon hozzáférhető, és a a döntések digitális másolatai ingyen terjeszthetők, viszont a zömük kizárólag a PACER nevű fizetős rendszerben érhető el. Ezen a problémán akartak segíteni a RECAP projekt fejlesztői, akik Ed Felten, a Princetoni Egyetem jogászprofesszorának vezetésével egy Firefox-kiegészítőt alkottak meg.

A RECAP nevű szoftver egyelőre csak bétaverzióban tölthető le, azonban így is nagy segítséget jelent az újságíróknak, jogászoknak és az érdeklődő felhasználóknak, mivel eddig meglehetősen sok időt emésztett fel, hogy egy ítélet széles körben ismertté váljon. Az ötlet az eddigi helyzettel elégedetlen internetezők agyából pattant ki. A megoldás egyszerű: a PACER-hozzáféréssel rendelkező felhasználók telepíthetik a kiegészítőt, majd ezután automatikusan feltölthetik a dokumentumokat az internetes archívumokba. Ezáltal az anyagok mindenki számára könnyen, egyszerűen és gyorsan hozzáférhetővé válhatnak.

Az alkalmazás azt is megmutatja a PACER-tagoknak, hogy az adott dokumentum melyik oldala került már fel korábban az archívumokba és melyik nem. A RECAP képes arra is, hogy automatikusan átnevezze a fájlokat, így az embereknek semmitmondó aktaszámok könnyen megjegyezhető és nyomon követhető fájlnevekké alakulnak át. A digitális aláírások alkalmazásának köszönhetően pedig mindenki biztos lehet abban, hogy eredeti, mások által nem módosított ítéleteket olvashat. A projektnek köszönhetően javulhat az információáramlás és a felhasználók egy újabb területen férhetnek hozzá gyorsan és egyszerűen az őket érdeklő információkhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #1
    Csak nehogy.. !!
    Nem kell megíjedni, a Guantanamon őrzött gonosztevők () ügyeit ez nem érinti, hiszen az nem az Egyesült Államokban van, megaztán bírósági ítélet sincs...