Gyurkity Péter

Pontosabb és gyorsabb a Google új keresője

A Google nem keresője oldalát, kinézetét csiszolgatja, hanem a sebességért és a találatokért felelős motort építi fel újra - érdemes még időben, a fejlesztési fázis alatt áttekinteni a várható változásokat.

A Caffeine névre keresztelt megújult kereső a Google esetében megszokott puritán, spártai külsőre épít, ami egyértelműen jó húzás az internetes mogul részéről - továbbra sincs szükség a csicsára, a lényeg a szolgáltatás gyorsaságán és minőségén van. A világhálón máris fellelhetők a legfontosabb kérdésekre felelő összegző írások, az első tesztek részletes eredményei, valamint a változtatások valódi következményeit boncolgató interjúk.

Ezek elolvasása után máris kiokosíthatjuk magunkat a Google újításával kapcsolatban, amire persze az átlag felhasználó esetében nem feltétlenül van szükség, hiszen a végeredmény többnyire ugyanaz, mint amit megszoktunk: gyors és kényelmes keresések, megbízható találati aránnyal. Ezen azonban a cég szakemberei szerint van még mit javítani, a két éve tartó projekt pedig (amely a Google File System, vagyis a GFS fejlesztését takarja) lassan megmutatja az első eredményeket. Ezek az első tesztek alapján is jól látszanak: az új kereső a megszokottnál több és pontosabb találattal szolgál, mindezt pedig gyorsabban teszi, nagy átlagban mintegy 0,2 másodpercet lefaragva a szükséges időből.

Különösen nagy figyelmet fordítanak az új oldalak, az interneten történt változások indexelésére, amelyen szintén gyorsítanak és igyekeznek azt pontosabbá, hatékonyabbá tenni. Bár ezen szinte minden nap változtatnak, módosítanak, a mostani fejlesztés elég átfogó ahhoz, hogy külön névvel illessék. A készítők szerint az új motor jóval rugalmasabb és több erőt, lehetőséget kínál elődjénél, amit nyilván a vállalatok is kihasználhatnak majd, amikor a keresési találatok rendezésére kerül a sor. Mi felhasználók pedig nyugtázhatjuk, hogy a Google nem nézi tétlenül a vetélytársak próbálkozásait, legyen az egy vadonatúj kereső bemutatása, vagy akár egy kifejezetten ellenük irányuló szövetség létrehozása.

A comScore eközben érdekes felmérés eredményeit tette közzé, amely szerint a Google továbbra is magabiztosan vezet a keresőpiacon (az Egyesült Államokban 65 százalékos részesedéssel), ám arra is rávilágítanak, hogy a rivális megoldásokat használók is előszeretettel fordulnak a keresőcég szolgáltatásához. A Google-t használók ennél jóval hűségesebbek, ők sokkal ritkábban fanyalodnak a konkurencia platformjának igénybevételére, emellett pedig havonta csaknem kétszer annyi keresést bonyolítanak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 5c0rp330n #34
    itt most nem az iróniával van a baj. tényként kijelenti a szerencsétlen, hogy "tesztünkből kiderült, hogy a Bing például semmivel sem rosszabb a Google-nél". ott is egy link, beleolvasgattam, több helyen egyértelműen kiderült még az ő tesztjükből is, hogy a google sokkal jobb (a bing minden esetben észrevehetően lassabb, sokkal szarabb találati rátája van, kevesebb találat, stb, stb, lényegében szinte nincs is miért használni), de aztán kitalálta, hogy valami halong-öbölben fog szállást keresni, és mivel a google fizetett hirdetései (ki szokta ezeket nézni?) valahova máshova szóltak ott, képes volt kijelenteni, hogy akkor tulajdonképpen a bing találati rátája nem is szarabb, aztán meg a végén valami hasonló nagyívű gondolatmenet után azt is kijelenti, hogy az egész bing nem rosszabb a google-nél. ez nem irónia, ez egy hozzá nem értő ember félrevezetése.
  • Epikurosz #33
    Egyébként nem kell várni, hogy a sült galamb a szájunkba pottyanjon! Ezekre a díjakra pályázni kell.
    Sőt, van nem IT rész is.
  • Epikurosz #32
    Nézegettem egy magyar IT cégnek a honlapját. Ugyan nem tudom, hogy mit jelent a "j" a mind előtt, de nem lényeges.

    "jMind is winner of a European IT Excellence Award 2008
    The flagship product of jMind Consulting won the Enterprise Solution category at the European IT Excellence Awards. "Their entry showed areal understanding of their client’s issues and impressive detail whenit came to the implementation," commented John Chapman awards organiser and Editorial Director of IT Europa."

    Szerintem nem semmi megnyerni egy ilyen díjat.
  • Epikurosz #31
    Ne légy telhetetlen.
    Hétfőn akkor lenne új cikk, ha vasárnap dolgoznának a szerzők.
  • who am I 7 #30
    mé nincs ma új cikk?
    sztrájkolnak az zsgés cikkírók
  • Sir Ny #29
    a világos kék, vagy a sötét kék? javaslom 0000FF-et rakjál be. és szerintem FFFF00-ás sárgát fog kiadni. bár én nem tudom, nekem nincs paintom.
  • Epikurosz #28
    Nekem okkersárga lett. :-)
  • Sir Ny #27
    sznek = színek
  • Sir Ny #26
    csináljá paintben egy kék kockát, nyomj egy sznek invertálását, és láss csodát.
  • Motoroj #25
    Na most ha RGB rendszerben csak a zöldet és a vöröset vetíted, tehát a kék (Bluu) hiányzik, akkor sárga az eredmény (Yella).