Gyurkity Péter

Kevés böngészőt támogat a webes Office

Bár a Microsoft eredetileg böngészőbarátként, messzemenőig kompatibilis platformként mutatta be webes Office csomagját, a jelek szerint ez egyelőre nem valósul meg. Texasban eközben betiltották a Word programot.

Egy hónap elején megjelent blogbejegyzésben arról olvashatunk, hogy a webes Office csomag alig néhány böngészőn működik megfelelően, pontosabban a fejlesztőcsapat ezen szoftvereken vizsgálja meg annak futtatását és az esetleges gondokat. Sok alternatív megoldás, sőt az Internet Explorer korábbi verziója is kimarad a jóból, bár a készítők arra buzdítanak mindenkit, hogy adjanak egy lehetőséget a platformnak.

Az Office 2010 webes és mobil újdonságairól, érdekességeiről júliusban mi is beszámoltunk, most azonban ezt azzal kell kiegészítenünk, hogy igen kevés böngésző szerepel a támogatott programok listáján. Ezek között első helyen szerepel az Internet Explorer 7 és 8, ezt pedig a Firefox 3.5, valamint a Safari 4 Mac számítógépeken futó változata egészíti ki. Ennyiből áll a teljes felsorolás, így jól látható, hogy nemcsak a Google Chrome, a Windows alatt futó Safari verziók, valamint az Opera, hanem még az Internet Explorer 6 is kimaradt a körből, ezen programok használói tehát nem sok jóra számíthatnak, legalábbis első körben.

A bejegyzéshez érkezett negatív hozzászólásokra a fejlesztőcsapat tagjai azzal válaszoltak, hogy az első változat megjelenése után megvizsgálják majd a kompatibilitás kiterjesztésének lehetőségét. Ez szintén nem sok jót ígér, bár a csalódott felhasználókat ezzel egy időben arra buzdítják, hogy bátran próbálják majd ki a szoftvercsomagot a listán nem szereplő böngészőkön, és az esetleges hibákat nyugodtan jelezzék - kérdés, hogy ezzel mit kezdenek majd a fejlesztők.

Texasban eközben egy kerületi bíró döntése szerint a Microsoft nem hozhat forgalomba a tengerentúlon olyan Word programot, amely alapesetben támogatja az egyedi XML-kódot tartalmazó .XML, .DOCX vagy DOCM fájlokat. Az i4i cég ugyanis szabadalmainak megsértésével vádolta meg a redmondi óriást még 2007 márciusában, és eddig tartott a per lezárása. Az ítélet a Word 2003 és 2007 verziókra vonatkozik, de kiterjed a készülőben lévő Word 2010-re is. A Microsoft azonnal jelezte, hogy fellebbeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyalógép #13
    Az IE6 megléte leginkább az MS sara. Ki volt az aki nem tette elérhetővé pl a Win2000-et futtatók számára az újabb Explorert, noha továbbra is nagy számban fut vállalati gépeken? Továbbá ha service pack részeként felmászott volna az újabb IE, akkor most azt használnák vállalati gépeken is.
  • Zedas #12
    Az IE6-ot senkinek nem szabadna már támogatni. 2001-ben jött ki, és hiányzik belőle egy tonna ma használt szabvány. Minden böngésző támogatja ezeket kivéve az IE6. Tulajdonképpen nem is az IE6-tal van a gond, hanem a sok hülyével, aki még ma is egy nyolc éves programmal akarja böngészni a netet. Egy webes fejlesztés oroszlánrésze az, hogy két verziót csinálsz mindenből, egyet a FF, IE7, Safari4, Chrome és Operához, egyet meg a buzi IE6-hoz.

    A chrome és safari 4 nem támogatása elég érdekes, mert én még nem futottam bele olyan ajaxos témába, ami ha megy firefoxon akkor ne menne rajtuk. Gondolom a fél cucc pluginekben van...
  • Drawain #11
    Ez az IE6 mellőzés tényleg vicces :) Mások meg nyeljenek sünt, hogy a fejlesztési idő fele erre az ótvarságra való optimalizálással menjen el.
    Egyébként nincs ezzel baj, csak akkor korrekten álljanak ki amellett, hogy mindenki, a vállalatokat is beleértve álljanak át legalább a 7es változatra...
  • mousee #10
    Erre meg ott van az openofisz, abiword, meg az egyéb ilyen marhaságok... Azért ezek mégiscsak jobban teljesítenek mint egy webes cucc. Meg ha elmegy a net, akkor helószia van.

    Szerintem ez akkor éri meg, ha többen dolgoznak, és több helyről a dokumentumokkal, táblákkal, stb. Pl én osztályomnak van egy közös google acc-ja, és azon tároljuk a sulis anyagokat. Akinek megvan, feldobja, kiegészíti, pontosítja, így mindenki számára mindig elérhető az egész.
  • lapaleves #9
    ideje is volt, hogy végre betiltsák azt a fost. én az eu helyében csináltatnék külön word-mentes office-t is.
  • Yv@n #8
    "Eleve minek? Egy alap office még a legótvarabb tescos gépen is szépen fut, akár több száz oldalig is"
    És minek vennél meg egy teljes odffice csomagot, ha csak bizonyos részeit használnád, amit akár jóval kedvezőbb áron havi bérleti konstrukcióban is elérhetsz(netán ingyen is)? Nem beszélve arról, hogy egy online tárolót bárhol elérhetsz, ahol nem tiltják azt. Szóval van ahol hasznos, nyilván nem váltja le az offline alkalmazást, ami sokkal funkciógazdagabb.
  • Dany007 #7
    Ezt én is így gondolom.
    Kíváncsi lennék melyik cég írná a szerződéseit, vagy akár magánlevelezést is online felületen... Eleve minek? Egy alap office még a legótvarabb tescos gépen is szépen fut, akár több száz oldalig is... A másik meg ugye, hogy ami kinn van a neten azt már csak idő kérdése feltörni. És most nem a paranoia beszél belőlem :)
  • Epikurosz #6
    Nekem szimpatikusok a texasi bírók. :-)
  • balee66 #5
    Nagyon helyes, csak így tovább!
    Végre talán kieshet az IE6 végleg a mezőnyből.
    Aki használni akarja ezt a webes Office-t, szerezzen be egy IE7-et vagy egy FF 3.5-öt. Más nem is kell.
  • passatgt #4
    te nem használod, más majd használja