Gyurkity Péter

Magasabb órajelen jön az Intel új sorozata

Egyre több részlet szivárog ki az Intel tervezett újdonságairól. A csúcskategóriában alacsonyabb fogyasztásra számíthatunk, míg a középkategóriában gyártástechnológiát cserélnek és az órajelet növelik.

Nagyjából így foglalható össze mindaz, amire az Intel háza táján számíthatunk az elkövetkező hónapokban. A sort az új Lynnfield sorozat nyitja majd meg, mégpedig már szeptember elején, míg a Clarkdale család tagjai már beépített grafikus vezérlővel és magasabb órajelen érkeznek az év végén, illetve 2010 elején. A gyártó eközben biztosította az érdeklődőket, hogy az új Atom processzorok sem fognak késni.

Lássuk elsőként a szeptember 6-án várható Lynnfield sorozat újdonságait. Az X-bit Labs értesülése szerint itt az alábbi változatok megjelenésére számíthatunk: Core i7-870 (4 mag, 8 szál, 8 MB gyorsítótár, 2,93 GHz órajel), Core i7-860 (4 mag, 8 szál, 8 MB gyorsítótár, 2,80 GHz órajel) és Core i5-750 (4 mag, 4 szál, 8 MB gyorsítótár, 2,66 GHz órajel). Áruk sorrendben 562, 284 és 196 dollár lesz, amivel nem mennek alá a nagyjából egy év óta kapható Bloomfield sorozat chipjeinek, ám a fogyasztás 130 watt helyett immár csak 95 watt lesz. 2010 elején pedig jönnek az első energiatakarékos példányok, a Core i7-860S (4 mag, 8 szál, 8 MB gyorsítótár, 2,53 GHz órajel) és a Core i7-750S (4 mag, 4 szál, 8 MB gyorsítótár, 2,40 GHz órajel), még szintén 45 nanométeren, 337 és 259 dolláros áron.

Az igazi változást a szintén 2010 első negyedében érkező Clarkdale család hozza majd magával, ezek a chipek ugyanis már 32 nanométeren készülnek, beépített grafikus vezérlővel. Az első példányok legfeljebb 3,46 GHz-en futnak majd, ikermagos felépítéssel, három eltérő sorozat tagjaiként: a Core i5 név 3,46, 3,33 és 3,20 GHz-es órajelet, 4 MB gyorsítótárat, Hyper-Threading technológiát takar majd (284, 196 és 176 dolláros áron), a Core i3 tagjai 3,06 és 2,93 GHz-en futnak, szintén 4 MB gyorsítótárral, a Hyper-Threading támogatásával, 143 és 123 dolláros áron, míg az egyetlen Pentium példány 2,8 GHz-en dolgozik majd 3 MB gyorsítótárral, Hyper-Threading technológiával, 87 dollárért. A Westmere architektúra és a 32 nanométeres csíkszélesség egyik nagy előnye a kedvező fogyasztás lesz, ez a fenti chipeknél 73 wattban realizálódik majd.

Az Intel részéről eközben megerősítették, hogy a következő Atom chipek sem késnek, dacára az ilyen értelmű híreszteléseknek. A Pine Trail kódnéven készülő új példányok beépített grafikus vezérlőt kapnak, így a cég első hibrid chipjei lesznek a szeptemberi megjelenés idején.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Johny72 #14
    Ha tudna v.ki segiteni ebben, irjon a [email protected] cimre!Előre is köszönöm
  • Johny72 #13
    Sziasztok! Intel DP45SG alap és Core2 Quad Q9550-hoz milyen DDR3-as memóriát javasoltok???
  • gaborr11 #12
    Ez erdekes,ugy latszik,az Intelt sikerult bele vonszolnia az AMD-nek egy ujabb MHz-haboruba. Az AMD aldhatja az Intel marketingeseit :)
  • Sir Ny #11
    asszem veszek egy új rotort. sőt, ezt be is rakom aláírásba. jár az sg-re olyan is, aki nem segghülye?
  • shabba #10
    A megállapítás igazából már ott vérzik el hogy az AMD grafikai üzletága profitot termel. Mert ez nem igaz, az ugyanúgy csak veszteséget termeli ahogy a cpu üzletág is közel 3 éve. Ráadásul a grafikai üzletág negyed akkora bevétel alapján mint a cpu, szóval a kettő nincs egy súlycsoportba. Ha lenne is profit a grafikai részlegnél az messze nem tudná a cpu-t keresztfinanszírozni.

    Az AMD akkor tudna érdemi nyereséget felmutatni, ha a cpu és gpu termékeit változatlan értékesítési volumen mellett is el tudná adni 1.5-2x magasabb árszint mellett. Erre a GPU termékeknél jobb esély lenne, mert ott jelenleg versenyképesebb a konkurens termékével szemben, de cpu fronton ez már nehezen lenne kivitelezhető. Ráadásul ezt az állapotot hosszútávon kellene tudni fenntartani, hogy az évek során érdemi nyereséget is össze tudjanak szedni.
  • who am I 7 #9
    Kissé el vagy tévedve bátya, és amíg a vga profitból fejlesztik a cpu-t addig mi lesz a vga-val?Semmi..1ből nem lehet kettőt fejleszteni.Szóval ezt buktad...kíváncsi leszek mikorra lesz annyi haszon (mert hiteljük elég sokáig lesz), hogy egy tartsák a vga szintet és a cpu-ba verjék az intelt.Gyanítom 10 éven belül nem...
  • Sheltem #8
    Nem is tudod mekkora butaságot írtál...Nem a 10ghz a cél(úristen ekkora hülyeséget), hanem a minél több mag, gyorsabb/nagyobb cache, gyorsabb memóriavezérlés stb. Szerinted melyik proci lenne gyorsabb ugyanazzal a felépítéssel:10ghz 1magos vagy 3ghz 6magos(ami 12 thread ha a mai core i7-i9eket nézzük feltételezve, hogy a programok is támogatni fogják az operációs rendszerrel karöltve a 4-6-8 coret)."Kicsit" le vagy maradva. Egyébként Peace(de ez kikívánkozott)
  • RecoPhile #7
    Azért fektet bele sok pénzt Ati-ba, mert amennyi pénzért felvásárolták szeretnék vissza "kapni". És ha ez meg és már nyereséges ez a része akkor jönn Fusion proceszor. :)
  • NEXUS6 #6
    Magasabb órajel?
    Csak nem végre kijönnek a 10GHz-es procik, mint amit a penyónégy kiadásakor ígértek, meg amire eredetileg a Viszlát tervezték!?
  • KasztnerTokman #5
    AMD-n látszik hogy minden erőt(pénzét) vga-ba fekteti és az ATI jön fel mint a talajvíz addig kell ütni a vasat amíg meleg. Aztán vga profitból lehet jó procikat fejleszteni. Ez az amit zseniálisan csinált az amd kétlábon áll ha az egyik kidől még mindig ott van a másik, lehet intel most erősebb és fél-egyéven belül a trend nem is fog megváltozni ,de utána sose lehet tudni. Mondjuk volt kitől(konkurenciától persze :) tanulni.