Gyurkity Péter

Dugába dőlhet a Pirate Bay felvásárlása

A céget képviselő ügyvéd jelezte, hogy kétségeik vannak a korábban közölt tervekkel kapcsolatban, ám a vezetés rögtön leszögezte, hogy a sajtó erősen eltúlozza ezeket. A lépés után szétválnak az oldal és a torrentek útjai.

A Global Gaming Factory céget képviselő ügyvéd a hírügynökségi beszámolók szerint úgy nyilatkozott, hogy csak abban az esetben fogják valóban felvásárolni a népszerű portált, amennyiben teljesen legális szolgáltatássá tudják átalakítani azt. Ha ez nem sikerül, nincs sok értelme belevágni az üzletbe, ezen kijelentés kapcsán pedig rögtön szárnyra kaptak azon híresztelések, miszerint dugába dőlhet a korábban már magabiztosnak mutatkozó vállalat terve.

A GGF vezérigazgatója nem sokkal ezután nyilatkozott a sajtónak, kiemelve, hogy ezen kétségeiket nem kell eltúlozni, mindössze arról van szó, hogy az üzlet nem jön létre a két fél közötti megállapodás aláírásáig. Az általuk leszerződtetett egykori Grokster-vezető is magabiztosságot sugárzott, kiemelve, hogy mindenképpen meglépik a tervezett manővereket. Állításuk szerint az anyagi források a rendelkezésükre állnak, amikor pedig minden részlet a helyére kerül, rögtön kiadják a megfelelő sajtóközleményt.


Gottfrid Svartholm Varg és Peter Sundin, a Pirate Bay vezetői

Az biztos, hogy amikor megtörténik a felvásárlás, a Pirate Bay megszűnik torrentoldalnak lenni, így a felhasználók sem vehetik majd igénybe a portált illegális, kalózmásolatnak minősülő tartalmak keresésére és letöltésére. Hozzátették, hogy a holland Brein szervezet megpróbálta bevonni a céget az általa indított bírósági perbe, mivel tévesen úgy vélték, hogy már megtörtént az akvizíció - utóbbi szervezet szerint a mintegy 20 millió taggal és 2 millió torrentfájllal rendelkező oldalon soha nem szűnhet meg az illegális példányok terjesztése, így ők szeretnék végleg eltüntetni a nevet és az oldalt magát.

A GGF egyébként a maga részéről nem foglalkozik azzal, hogy a kiadók rátennék a kezüket a felvásárláskor kifizetett pénz jelentős részére, hogy abból tegyenek szert a bíróság által nekik megítélt kártérítésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #14
    Ezzel az ábrával (és a linkelt felméréssel) csak két probléma van:

    1. mobil-szélessávról beszélnek
    2. nem az abszolút forgalmat ábrázolja a grafikon, hanem a forgalom növekedésének mértékét 2009. második negyedévében

    Tehát ha mondjuk 2009. első negyedévében P2P-n keresztül 1 Petabyte-ot bonyolítottak, streameken keresztül pedig csak 0.1 Petabyteot; 2009. második negyedévében pedig P2P-n 1.1 Pbyte, streameken viszont 0.15 Pbyte adat közlekedett, akkor kijön a streamekre a (0.15-0.1)÷0.1 = 50%-os, a P2P-re pedig (1.1-1)÷1 = 10%-os növekedés - holott abszolút mennyiségeket nézve a P2P jócskán felülmúlja a streameket.

    Persze lehet, hogy közel egy nagyságrendben van a P2P- és a stream-forgalom - ezesetben nincs igazam, és valóban a streamek adják a forgalom jelentős részét (nem néztem utána).
  • bakagaijin #13
    Engem ez az egész a Korbács (Weaverland) c. könyvre emlékeztet. Immacolátában volt ekkora eredendő gyűlölet és tűz a Fúga elpusztítására.
  • amitakartok #12
    Nem fog menni, a kiadóknak több zséjük van kenőpénzre.

    "a mintegy 20 millió taggal és 2 millió torrentfájllal rendelkező oldalon soha nem szűnhet meg az illegális példányok terjesztése, így ők szeretnék végleg eltüntetni a nevet és az oldalt magát."

    Esküszöm, ez már tisztára 1984: amiről nem tudsz (mert eltüntették a történelemből), az nem létezik (mert senki nem beszél róla)?
  • bakagaijin #11
    Egyébként íme egy másik érdekes felmérés, miszerint az internet jelentős forgalma streaming-ből adódik. A P2P valahol 10% körül van..., szóval az az érv sem valós.


  • bakagaijin #10
    Voltak felmérések, hogy változtak-e a vásárlási adatok a nagy bezárások hatására. Nagy bezárások = éppen aktuális letöltőoldal: napster, kazaa, sharereactor, SuprNova, shareconnector, edonkey2000, torrentspy, allofmp3, stb-stb. Egyszóval hosszú és évekre visszanyúló lista.) A válasz: nem, folyamatosan csökkentek az eladások. Az elmúlt időszakban mutattak fel némi emelkedő eredményt, de az sem a cd/dvd-eladásokban, hanem a jogdíjas online boltokból származik (mint pl. az itunes). De ezt a pár százalékos emelkedést most a válság szépen eltüntette. Szóval a válasza kérdésedre: nem, bezárás hatására nem nőtt a forgalom.

    Egyébként vicces, ha valaki megnézi a MAHASZ (hanglemezkiadók szövetsége) híroldalát, akkor a hírek kilencvensokszázaléka "kalózoldalakkal" meg rendőrséggel kapcsolatos, absz nem a saját ügyeikkel, eredményeikkel foglalkoznak.
  • who am I 7 #9
    mondjuk..így is hamisak a vádak, csak úgy már lenne reális alapja a xopatásukhoz.
  • who am I 7 #8
    A háttérben kellene szervezkedni, és boltokkal egyeztetni, hogy az esetleges bezárás után, nőtt-e a forgalmuk...és ha nem, akkor hamis vádak miatt beperelni, a jogvédőket :W haha
  • Anotino #7
    Komolyan gondolod, hogy a piratebay bezarasa 5-10-20 millio dollar extra bevetellel jarna szamukra? Meglepodnek, ha egyaltalan kimutathato hatasa lenne a beveteleikre.

    Szvsz maguk a kiadok sem gondoljak komolyan a szoveguket a sajat szoveguket a letoltesek altal okozott, tobbnyire hasrautesszeruen megallapitott "kar" es "bevetelkieses"-rol.
  • bakagaijin #6
    Ez nem új taktika. Ez történt a Napsterrel és a Kazaa-val is.
  • lammaer #5
    Nem gond, majd ujraindul DaPiratebay.com cimmel :)