Gyurkity Péter

Szeptemberben jönnek az Intel újdonságai

Bár egyes csoportok már most beépítik mobil szörnyetegeikbe az új Core i7 chipeket, az Intel főbb újdonságai csak szeptembertől érkeznek majd. A Facebook eközben panaszkodik, hogy az új szerverchipek nem hozzák a várt előnyöket.

A DigiTimes oldalán arról olvashatunk, hogy a szeptember 22. és 24. között esedékes következő IDF-konferencián ismerteti majd az Intel a legújabb fejlesztéseket és a hamarosan megjelenő új platformokat. Ezek közül egyértelműen kimagaslik a noteszgépeknél a stafétabotot átvevő Calpella platform, míg a MID-vonalon (a hordozható, interneteléréssel ellátott készüléknél) a Moorestown platform hódíthat majd.

A rendezvényen várhatóan újabb részleteket osztanak majd meg a nagyközönséggel a Nokiával kötött megállapodással kapcsolatban, ezzel egy időben pedig újabb információkhoz juthatunk majd a SpectraWatt néven tevékenykedő, a napelemekre szakosodott leányvállalat tevékenységéről. Az Atom N450 chipekre alapozva, ultravékony noteszgépeket mutatnak be a főbb partnerek, az alaplapgyártók pedig a P55 chipkészletekre épített termékeiket ismertetik. A MID-vonalon még tovább mennek majd a várakozások szerint, hiszen itt a csak 2011-ben érkező Medfield platformról is több apróságot árulnak majd el.



Más lapok eközben arról számoltak be, hogy egyes helyeken már kaphatók az asztali Core i7 köré épített speciális laptopok, amelyekre szinte már a megnevezés sem igazán áll. Ilyen a Falcon Northwest összeállítása, amellyel kapcsolatban a készítők is megjegyzik, hogy brutális fogyasztási és hőkibocsátási adatokkal kell megbarátkoznia azoknak, akik a nagyobb teljesítményre vágynak. Itt ugyanis az Intel által fejlesztett mobil chipváltozatok még nem érhetők el, ezek legkorábban októberben bukkanhatnak majd fel az egyes gyártók laptopjaiban, az asztali példányoknál megszokott 130 wattos fogyasztás felével. Addig maradnak az ilyen speciális konfigurációk, amelyek egyedül az új játékok legmagasabb beállításainál nem jelentenek előnyt a meglévő készülékekkel szemben (lévén, hogy egyetlen GeForce grafikus vezérlőre épülnek, a régebbi példányok SLI és CrossFire felépítéseivel ellentétben).

A Facebook közösségi oldal vezetése a napokban azzal vádolta meg az Intelt és az AMD-t, hogy legújabb szerverprocesszoraik nem hozzák a sajtóközleményekben emlegetett teljesítménybeli előnyöket. Elmondásuk szerint saját mérnökeik nem érzékeltek nagy előrelépést ezen a téren, amire az AMD azzal vágott vissza, hogy valóban szükség lenne a valós szituációkat jobban utánzó benchmark programokra, míg a Facebook esetében a PHP és a Java előtérbe helyezése miatt fordulhat ez elő, mintsem a processzorok sebességének eltúlzása miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #9
  • Epikurosz #8
    To: [email protected]
    Kedves Acer!

    A fejlesztők miért lógatják a töküket?
    Mikor lesz az Acer notebookok fedelén napelem, amely tölti az aksit?

    Türelmetlenül,
    Epikurosz
    az SG.hu fórumáról.
  • Sir Ny #7
    vagy perlben, vagy pythonban, vagy rubyban
  • grobs #6
    "míg a Facebook esetében a PHP és a Java előtérbe helyezése miatt fordulhat ez elő"
    Persze ... AMD szerint írják assambly-ben, és akkor megfelelő teljesítményt nyújtanak majd az új architektúrákon is? Vagy mire számítanak mit futtatnak a szerver CPU-kon? A web-es alkalmazások háttere legtöbbször PHP-ban, vagy Java-ban készül. Remek, hogy benchmark-ot jól futtat, de az emberek nagyrésze nem ebből él.
  • Sanyix #5
    fura, én annyira leszarom ezeket... iwiw-re is csak 4 hónapja nem léptem be. De asszem regelve vagyok fészbúkon is, bár nincs feltöltve (de lehet hogy az nem fészbúk hanem a másik, azt se tudom melyik melyik, mert "annyi van mint a szar, olyan mint a fos".
    Biztos mert antiszociális vagyok :D
  • blackeagle #4
    Tök jó , téli hidegekben a paplan alá egy mobil fűtőtest.
  • Déta #3
    Facebook...
    Ismerőseim legjava (12-69 éves kor közöttiek) ott leli meg élete értelmét... Hát hova szalad a Világ???
  • B0nFire #2
    CSNATKK!!!
  • Frayer #1
    hm