Berta Sándor

Ausztriában bemutatták az LTE technológiát

A meghívott osztrák újságírók és szakemberek először láthatták a Long Term Evolution (LTE) technológiát működés közben egy mobil készüléken. Ugyan a sajtótájékoztató hivatalosan az első európai HSPA+-hálózat elindításáról szólt, de ez a tény háttérbe szorult. A HSPA+-infrastruktúrát elvileg az idei év végére kellett volna kiépíteni és átadni, de a kivitelezőknek hónapokkal előbb sikerült elkészülniük.

"Azért, hogy az ügyfeleinknek mindig az éppen elérhető legjobb minőséget nyújthassuk, nagyon intenzíven foglalkozunk a jövőbeni technológiákkal. Nos, ez most megvalósult, hiszen a HSPA+ már mindenütt elérhető, ahol arra igény van. Emellett az LTE-t is úgy akarjuk integrálni a hálózatunkba, hogy abból az ügyfeleink maximális mértékben profitálhassanak" - jelentette ki Johann Pichler, a mobilkom austria vezető technológiai munkatársa.



A HSPA+ idén március óta elérhető Ausztriában, a rendszer jelenleg 21 Mbit/s-os maximális adatátviteli sebességet biztosít. Az elképzelések szerint az év végére ezt az értéket 28 Mbit/s-ra növelnék. A Long Term Evolutiont már tavaly májusban bemutatta a távközlési vállalat. Ezt követte az Ericssonnal közös mostani prezentáció, ahol mindenki megtekinthette, hogy miként is vizsgázik az LTE valós körülmények között, egy mobil készüléken.

"Az előfizetőinknek nemcsak a maximális adatátviteli értékek fontosak, hanem, hogy a mindennapi használat során is magas átlagsebességeket érhessenek el. Az, hogy ma 440 000-en használják a mobil szélessávú csomagjainkat, az pont annak köszönhető, hogy mindig a rendelkezésre álló legjobb technológiát kínáljuk az embereknek" - tette hozzá Dr. Reinhard Zuba, a cég marketingrészlegének vezetője. Mikael Bäck, az Ericsson termék és portfólió menedzsmentjéért felelős alelnöke elmondta, hogy az LTE a mobilkom austria által jelenleg használt összes technológiával kompatibilis. Éppen ezért akár kiegészítő szolgáltatásként is telepíthető, különösen azokon a területeken, ahol a megnövekedett adatforgalom miatt szükség van a plusz sávszélességre.

A technológia előnyei között van az eddigi rendszerekhez képest alacsonyabb karbantartási és üzemeltetési költség. A szakember egyébként a bemutatón egyszerre két HD-videostreamet továbbított és ezzel párhuzamosan két letöltést is elindított. A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy az A1 online boltban július elsejétől 29 euróért kapható a Huawei 182e típusú új HSPA+-modem. Az eszköz a HSPA+ mellett támogatja a HSDPA, a HSUPA, az UMTS és az EDGE/GPRS technológiákat.

Érdekesség, hogy a T-Mobile is teszteli az LTE-t és a mérnökök 130 Mbit/s-os adatátviteli sebességet is regisztráltak. Ehhez azonban négy modemet kellett összekötniük. Egy eszköz ugyanis jelenleg maximum 45 MBit/s-os le- és 20 Mbit/s-os feltöltési érték elérésére képes. Ugyan a technológia 2010-re terjedhet el, egyes mobilszolgáltatók jelezték, hogy a drasztikusan növekvő globális mobil adatforgalom miatt az LTE-re már most szükség lenne. Magyarországon az LTE 2012 után jelenhet meg.

Az Ericsson és a TeliaSonera Stockholmban néhány hete mutatta be a világ első Long Term Evolution szabványú adóját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!