Kruza Richárd

Növekedni látszik a kompakt gépek népszerűsége

Egy tanulány szerint a felhasználók az olcsó kategóriás gépeket növekvő számban és egyre több célra fogják alkalmazni a jövőben.

Ellentmondásosnak tűnő eredménnyel zárult a Research and Markets "Digital Still and Video Cameras in the United States 2009" címet viselő, márciusi tanulmányának most megjelent kiegészítése, mely amolyan ajánlás szeretne lenni a gyártók felé. Arra hívja fel a figyelmet ugyanis, hogy 2009-ben még inkább az elérhető árú fényképezőgépek felé fognak tolódni az eladások, annak ellenére, hogy eközben egyre népszerűbbek a DSLR gépek is.

A szóban forgó tanulmány megállapítja, hogy az Egyesült Államokban az egyszerűen használható, tehát automatizált, nem professzionális gépek változást hoztak a gépek alkalmazásában, és újabb területek kerültek előtérbe. Eddig az amatőr felhasználók tipikusan dokumentálásra használták gépüket, tehát elsősorban fontos családi vagy munkahelyi eseményeket, például esküvőket, nyaralásokat örökítettek meg. Mostanáig az USA-ban a felhasználók 48%-a automata kompakt gépet használt.

Ebben az évben azonban ez az arány növekszik, ennek két oka van: egyrészt egyre nagyobb számban használnak ilyen gépeket kifejezetten valamilyen internetes fájlmegosztási céllal. A fotók vagy rövid videók azonnali elküldése emailben, vagy megosztása a legkülönfélébb közösségi oldalakon és blogokon egyre terjedő divat illetve szokás. Másrészt a gazdasági recesszió miatt eleve olcsóbb gépeket választanak a vásárlók. Ilyenkor derül ki, hogy a legtöbbször az olcsóbb gépek is megfelelnek az amatőr fotósoknak, akik kevésbé figyelnek a reklámokra. Inkább pénzt spórolnak ahelyett, hogy státusszimbólumként egy DSLR gépet hordanának a nyakukban.

A tanulmány ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy továbbra is érvényes, miszerint mostanság a teljes fényképezőgép eladás a recesszió és a kamerás telefonok népszerűsége miatt csökkenni fog, tehát a jövőben ezen a szinten belül lesz nagyobb szerepük az olcsóbb gépeknek a komoly gépekkel szemben.

Egy biztos, az ilyenfajta tanulmányok olyasmit sugallnak, mintha a fényképezőgép olyan lenne mint a kenyér, amiből mindenki rendszeresen vásárol minden nap a közértben, ezért állandóan tanulmányozni kell a vásárlói szokásokat. A digitalizálódás ugyanis ma már nem lehet serkentő indok a vásárlók buzdítására, mivel szinte minden családban van már egy-két digitális gép. Ráadásul az utóbbi időben a lényeges kérdésekben - tehát méret, képminőség és használhatóság, azaz használati érték szempontjából - nemigen fejlődnek már a kisgépek.

Muszáj tehát a vásárói szokásokat jobbra-balra tologatni annak érdekében, hogy az újat el lehessen adni - ezt igazolja számos, erőltetetten "újszerű" termék a szaküzletek polcain. Tény azonban, hogy a gyártók szeretnének fennmaradni, és természetesen eladni, emiatt van szükségük a piaci igények folyamatos felmérésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ezsgénikk #16
    Mi az a DSLR?
  • nkmedve #15
    Én is használom már egy éve az A720-ammal, fincsi dolgok vannak benne:)
  • Ferrer #14
    Tedd takarékra magad, más vásárlóköröknek más igényeik lehetnek. Ha engem nem érdekelne a fényképészet, én is utálnám, ha tele lenne minden olyan beállítással a gépem, ami nekem nem kell ("haggyon má békén!") És persze valszeg zűrzavarnak tűnne az egész.

    nkmedve: Azóta már fel is raktam! Hát ez csodálatos. Végre tudhatom, hogy áll az akksik töltettsége :) Meg ez a sok extra, úristen. Már azt hittem, mehetek új gépet venni. Köszi!
  • nkmedve #13
    Itt
  • aaaaa #12
    Milyen jól el tudja mondani mindenki miért is nem veszi meg azt, ami egyértelműen jobb. Kifogást könnyebb találni , mint bevallani, drága, nem szánok rá annyit és kész. Bár aki gépes megvenni egy bridge csúcskompaktot ugyanannyiért, mint egy kis DSLR-t, hát azokat sajnálom. Persze igaz, hogy az újabb bridge gépek általában normális videót is csinálnak, meg óriási zoom is van bennük , de ezek a gépek akkor is gagyik. Az a legnagyobb marhaság, hogy rossz lenne a DSLR-ek automatikája. Objektívet meg nem kell cserélgetni, hanem lehet... Vannak nagy átfogású objektívek is, akinek bonyolult művelet megnyomni egy gombot és kicserélni egy objektívet.
    Persze ha kell egy 100 rongyos videokártya azt többen megveszik, még ha életükben nem játszanak akkor is... Mert attól lesz "jó erős" a gépük és az "fontos". Ennyit a reklámokról.
  • Ferrer #11
    Hol lehet megtalálni ezeket a nemhivatalos chdk-kat? :)
  • galocza #10
    felsőkategóriás kompaktok ill. szinte az összes canon (nemhivatalos chdk-val) képes raw mentésre.
    én látom a jövőmet, mincs benne slr. ha vmi makacsabb téma van, egy középkat. kompakton is megvan az összes manuális beállítás, canonon chdkval meg minimum annyi játszadozási lehetőség, mint slren. marad az érzékelő, minőség, stb kérdésköre, de annyira meg nem vagyok vájtszemű: a rosszabb minőségért bőven kárpótol a praktikum. a fene se fog objektívet cserélni/cipelni, néha arra is nehéz emlékeznem, hova kavartam el az akkukat 8).
    aki komolyan gondolja, vegyen persze slrt, de ne tessék megvetni bennünket, lelkes kattintgatókat sem - mások az igények, a célok, a pénztárcák...
  • gosub #9
    De azért szokás a RAW formátumról mint digitális negatívról beszélni. Mint pl. az Adobenak a DNG formátuma: Adobe - Digital Negative (DNG). Persze tudjuk, hogy nem fordított vagyis negatív képről van szó.
    De mivel például 3X8 bitesek a megjelenítők, a monitor amin nézzük a képeket és a digitális fgépek színenként 10-12-14-16 bites képeket készítenek, ráadásul ott a Bayer CFA szűrő meg az Anti-Alias szűrő meg a színtér... tehát többek között ezek miatt is érdemes digitális negatívról beszélni a RAW formátumról.

  • Ferrer #8
    Jajjj......!
  • babajaga #7
    Digitálisnál nincs ilyen hogy negatív, nem lenne értelme.