Berta Sándor

A Wikipedia nyomdokait követné a Fotopedia

Jean-Marie Hullot egykori NeXT- és Apple fejlesztő elindította a Fotopedia nevű oldalt, amely a képek Wikipediájá lehet.

Kilenc hónapi zárt bétatesztelés után a Fotopedia tegnap vált elérhetővé a felhasználók számára. Mindenkinek csupán egy regisztrációra van szükség és már kezdheti is a fotók feltöltését, megosztását. Az eredetileg Fotonauts nevű portál szellemi atyja Jean-Marie Hullot, a NeXT cég szoftverrészlegének egykori műszaki vezetője, aki korábban az Apple szoftverfejlesztési ágának egyik meghatározó tagja volt. Hullot és társai azt kikötötték, hogy senki se töltsön fel mások tulajdonát képező vagy tiltottnak minősülő képeket. (Minden felvétel Creative Commons-licencű kell, hogy legyen.) Ide tartoznak a meztelen vagy pornográf anyagok és minden más olyan illusztráció is, amit senki se mutogatna szívesen harmadik személynek.

A Fotopedia célja, hogy az emberek képeket tölthessenek fel, gyűjthessenek és rendszerezhessenek. Ezt segíti elő, hogy a fotók akár egy másik honlapról (Flickr stb.) is feltölthetők. A legfontosabb, hogy a Fotopedián később megtalálhatók legyenek az adott témákkal vagy területekkel kapcsolatos legjobb digitális fényképek. A Flickr-hez hasonlóan a Fotopedia is biztosít egy kliensprogramot, amely egyaránt futtatható a Windows és a Mac OS X operációs rendszerek alatt. A szoftver segít a képek rendszerezésében és feltöltésében. Sőt, lehetőség van akár arra is, hogy valaki egy vagy több fotóval kiegészítsen egy Wikipedia-cikket.

Az adatbázisban jelenleg 150 000 különböző témájú felvétel található és a látogatók szavazhatnak arról, hogy melyik illusztrációkat tartják a legjobbaknak. A keresőfunkció jelenleg még közel sem mondható tökéletesnek, az interfész azonban erősen hasonlít az Apple asztali alkalmazásainak kezelőfelületeire. A portál reklámbevételekből és támogatásokból fedezné a felmerülő költségeket. A Fotopedia támogatóként egyaránt számít nem csak a profi és amatőr fényképeszekre, de a bloggerekre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polarka #6
    Jók a képek.
  • vatuszi #5
    Nagyon fapados, és nagyon ígéretes! Engem kifejezetten zavar a Wikipédia szövegközpontúsága. Duma, duma, duma... grafikonok, magyarázó ábrák, fotók, táblázatok kellenének már bele, minél több. Van néhány, de roppant kevés. Ha a Fotopedia csak azt éri el, hogy a wikipediások ráébrednek arra, mennyire fontosak a nem szöveges elemek, már eredményt ér el.

    Van ugyan egy kifejezetten fotókra szakosodott melléksite-ja a Wikipediának a Wikimedia Commons, viszont amit feltöltenek oda, azt sehogy se kapcsolják össze a főhellyel.

    Ha a Fotopedia is sikeres lesz, akkor pont ez lesz az egyik hibája: külön létezik majd a Wikipediától, mert az nagyon meglepne, ha legalább keresztbe linkelgetnék egymást. (A wikipediások nagyon finnyásan kezelik a külső linkeket, aminek van alapja, de szerintem erős túlzásba estek.)
  • B0nFire #4
    Kialakul ez majd szép lassan, mint a púpos gyerek a prés alatt. A Wiki sem 1-2 hónap végterméke, ez pedig még eléggé gyerekcipőben jár. DEVISZONT! A feltöltött képek tényleg minőségi munkák; látszik, hogy munka van mögötte, no meg egy kis fotós szemléletmód; remélem, nem engedik a színvonalat lezülleni, mert akkor tényleg csak egy lesz a millió képmegosztóból. De én optimista vagyok e tekintetben.
  • djw #3
    hát... végülis szükség volt már egy ilyen képgyűjteményre... bár túl sok funkció nincs benne feltöltői oldalró nézve és a kezelése sem túl egyértelmű - bár lehet hogy csak késő van
  • The Garrett #2
    a képsorok mellett ottvannak a wiki linkek, meg lehet a szócikkeket szöveggel is ugyanúgy közösen bővíteni, úgyhogy hasonlít valamennyire.
  • KillerBee #1
    A név nagyon félrevezető, mert ez még nyomokban sem hasonlít a Wikipediához.