Kruza Richárd

Nikon Coolpix S220 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 10 megapixel (3648 x 2736)
Optikai zoom: 3x (35-105 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC + 50MB belső memória
Energiaellátás: Li-ion
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 40 000 Ft
A vonzó külsejű, márkás tesztgép ismét bebizonyította, hogy vásárlás előtt erősen ajánlott több típust is kipróbálni.

Kívülről

Külső megjelenés és minőség vonatkozásában semmi kifogásolnivaló nincs a Coolpix S220-ban. A gép annyira jól néz ki, hogy a felületes vásárló az eladó közepesen mérsékelt rábeszélése eredményeképpen kipróbálás nélkül is hajlamos lehet ezt a típust választani. 90 x 56 x 18 mm-es külső mérete és 100 grammos súlya különösen hordozhatóvá teszi a picike Nikont, ami miatt első kézbevételkor azonnal birtokában szeretné érezni az ember. A gép külső borítása teljes egészében fémből van, ami nagyon esztétikus. A külső formavilág a lekerekített és szögletes írányvonal szolid keveréke, a különféle kezelőszervek, valamit a köréjük csoportosuló díszítőelemek mind szépek. Egyszóval kívülről nagyon csinos és meggyőző a Nikon Coolpix S220-as.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A gép fogása méretéhez képest egyáltalán nem rossz, viszont nagyon csúszik. A hüvelykujj alatti picike támasz ezen hivatott javítani, azonban túl kicsi és szintén teljesen sima. A gép előlapján már semmilyen fogást stabilizáló anyag nincs, tehát minden ami létezik csúszkál. A gép kezelőszervei az egyszerűség jegyében lettek kialakítva, ezért mennyiségük és funkciójuk a gyerekjátékokhoz hasonlóak. Jobb kézzel tartva a gépet biztonsággal igazából csak exponálni lehet, mert a csúszkálási probléma miatt az exponálógomb köré szerkesztett gyűrűvel a zoomolás is kicsit keserves. Állandóan attól fél az ember, hogy kicsusszan a gép a kezéből akár egy szappan.

Kijelző, kereső

A 2.5 collos TFT LCD kijezőnél nemigen fér el nagyobb a hátulján, de ez önmagában nem probléma, ahogy az sem lenne tragédia, hogy a 150 ezer pixeles felbontásnál manapság létezik jóval finomabb is. Ilyen technikai paraméterekkel rendelkező kijelzők ugyanis képesek nagyon szép képet is produkálni - az S220 képernyője viszont nem tartozik ebbe a kategóriába.

Ilyen géppel általában nagy mennyiségben készülnek például beltéri családi fotók. Kevés fényben a sötétebb részeken olyan mennyiségben jelenik meg a képzaj a képernyőn, mintha hangyabolyt fényképeznénk. Ha kimegyünk a szabadba természetesen ez a probléma megszűnik, azonban itt sem remekel a képernyő: a színek továbbra sem érzékelhetőek megfelelően, minden nagyon visszafogott, élettelen. Erős napsütésben pedig már nem is nagyon látni semmit. Ezek miatt a képernyő csak provizórikus keretezésre alkalmas, és fotózáskor folyamatosan figyelni kell a valóvilágot annak érdekében, hogy tudjuk, mit is fotózunk.

Átnézeti kereső természetesen nincs a gépen.

Menürendszer, üzemmódok

Teljesen nyilvánvalóan a tervezők olyan felhasználóknak készítették a Coolpix S220-as menüszekrezetét, akik semmivel sem szeretnének bíbelődni, hanem a lehető legegyszerűbben, lehetőleg a használati utasítás olvasgatása nélkül kívánnak azonnal fotókat készíteni. A kis Nikon erre a célra meg is felel, ebből a szempontból nemigen lehet nála egyszerűbbet elképzelni. Bekapcsolás után a "Scene" gombbal lehet lehet váltani az Automata/Témamód/Mosoly/Videó üzemmódok közül. Természetesen nincsenek manuális beállítási lehetőségek.

Minden üzemmódban a "Menu"gombbal lehet az éppen aktív témamódhoz hozzátartozó beállításokat elvégezni. Gyorsmenü gomb nincs, valószínűlag amiatt, mivel eleve nincs túl sok beállítanivaló. A menü működése megfelelően gyors, logikája jó, az egyetlen furcsaság, hogy beállítások elvégzésekor nem elegendő az exponálógombot félig lenyomni (olyenkor ugyanis a gép visszaáll üzemmódra és nem történik semmi), hanem minden alkalommal az "OK" gombbal kell nyugtázni a kívánt állást - ez egy felesleges plusz gombnyomást jelent.

Érdemleges beállítás csak Automata módban lehetséges. Pozitív meglepetés, hogy a fehéregyensúlyt az öt manuális és az automata állás mellett kézzel is be lehet állítani. Ez mindenképpen jó abból a szempontból, hogy vegyes fényben az automatika hajlamos eltévedni. Ez persze nem vígasz a teljesen avatatlan fotósnak, akinek fogalma sincs arról mi is az a fehéregyensúly, csak azt veszi észre hogy pl. a fotókon időnként minden kék. Az érzékenységet az ISO 64 és 6400 közötti nagyon tág intervallumban lehet alkalmazni. Automatikus módokból van normál és egy "Magas Érzékenység" mód.

Négy féle élességállítási üzemmód van a Coolpix S220-ban: az elmaradhatatlan arcpriorítás, automatikus, manuális és középresúlyozott. A gép autofókusz sebesség vonatkozásában nem fog világrekordot dönteni. Minden körülmények között, tehát napsütésban vagy beltéren, kevés fényben, nagylátószögben vagy tele állásban megvan a maga kényelmes tempója. Nem valami kellemes, mert ez spontán fotózásnál - tehát abban az esetben, ha természetes felvételeket szeretne készíteni emberekől - nagyon sok rossz kép okozója. Ráadásul a rendszer gyakran téved és rosszul fókuszál, életlen képet gyártva.

Ismerve a mai technikai színvonalat az alsóbb kategóriában is, ez meglepő negatív tény a kis Nikonnal kapcsolatban. Ezt a helyzetet tovább rontja az arcfelismerés, ami mozgó modellek esetében teljesen csődöt mond. Ebben az esetben az arcfelismerés sebessége szintén lassabb mint az átlag, ezért ha a modell normál emberi tempóban odébb merészel menni, a képernyőn lévő keret vár, gondolkozik, majd észreveszi hogy a képernyő másik oldalában van a modell arca - de csak akkor, ha a modell megáll, és meg sem mozdul. Hasznos funkció viszont a torzítás csökkentés, mivel az optika nagyon jeletős hordósodást produkál. Ezt a funkciót érdemes bekapcsolva tartani.

Mivel nincs több lényeges funkció a gépben (nincs például optikai képstabilizátor), ezért nincs több érdemleges beszámolnivaló a gép tudásáról és a menüről. A koncepció ugyan jó, azonban a lassú autofókuszon kívül is van probléma, amiről most lesz szó.

Optika, érzékelő

A háromszoros nagyítású Nikkor zoom optika gyújtótávolsága 35mm ekvivalenciával 35-105mm. Ez egy teljesen átlagos teljesítmény, mondhatni a mai technikai színvonalban a minimálisan elvárható. Fényáteresztése F3.1 - F5.9, ami miatt a stabilizátor hiánya miatt kevés fényben, tele állásban könnyú zajos és/vagy mosott képeket készíteni vele.

A 10 effektív megapixeles, 1/2.33 "-os CCD szenzor gyártója ismeretlen. Maximális felbontásban 3648 x 2736 pixeles JPG formátumú képeket készít. Képzaj vonatkozásában semmi meglepő nincs, a kisszenzoros gépekre jellemző problémák az ebben a kategóriában általában megszokott mértékben vannak jelen. Szinte már idegesítő az a tény, hogy egy vezető fényképezőgépeket gyártó cég ebben egy ilyen gépbe ekkora felbontástú szenzort építsen. Fele ekkora felbontás bizonyosan csak jó hatással lenne a képzajra, hátránya pedig nem lenne.



Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
ISO 64, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400

Képminőség

Sajnos koránt sem a magas képzaj az egyetlen képminőséggel kapcsolatos probléma. A kép minden szempontból, még kisméretben is látványosan rossz - annyira, hogy valószínűleg sokan lesznek - vagy már vannak is - akik emiatt vissza fogják vinni a Coolpix S220-at a vásárlás helyére és választanak valami más típust. Kizárólag verőfényes napsütésben, ideális helyzetben javul a helyzet, de így sem közelíti meg a minőség a mai elvárható szintet. Amint azonban már kicsit árnyékosabb helyre kerülünk, a zűrzavar hatványozódik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mosottság, hiányzó részletek, főleg a képek szélei felé teljes zűrzavar. Nehezen beazonosíthatóak az ok-okozati összefüggések, mivel a szoftveres korrekció - teljes jószándék mellett - megteszi a magáét. Ehhez párosul a fakó, természetellenes színvilág, ami miatt még a távoli, felületes szemlélőre sincsenek jó hatással az S220-al készített képek. Egyedül az ordenáré hordósodásra megoldás a már említett szoftveres korrekció, a többi bajra viszont nincs orvosság.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hangsúlyozom, viszonylagosan kevés, vagy inkább átlagos fény esetében a helyzet drámaian romlik. Ez nagy baj, mert normál beltéri fény mellett, tehát tipikus mindennapi családi környezetben egyszerűen képtelenség elfogadható minőségű anyagot készíteni a géppel. Ezen a beépített vaku sem segít, ugyanis vakuzáskor alig képes a gép egyforma expozíciót, automata állásban pedig fehéregyensúlyt produkálni a gép. Ettől egy sorozatnál olyan mintha minden egyes kép teljesen más időpontban és más helyszínen készült volna.

A helyzetet tovább rontja a már említett lassú, és főleg rossz autofókusz, ami miatt a család fotózásakor rendszeresen teljesen homályos képek készülnek. Emiatt az ember kénytelen folyamatosan kattogtatni, és később kiválogatni a rossz fotókat - ez teljesen abszurd.

Vaku

Maga a beépített vaku nyilván nem rossz, azonban a gép már említett problémáin nemigen tud segíteni. Általában ugyanis a kompaktok esetében a vaku beltéri fotózásnál (megfelelő távolságról) nagyon jótékony hatással van a képminőségre, mivel ilyenkor jó szokott lenni az expozíció, éles szokot lenni a kép és helyreáll a színvilág. Sajnos azonban a Coolpix S220 esetében ez nem így van.

Áramellátás, memória

A gépet Li-ion akkumulátor táplálja, amihez egy külső töltő jár. SD/SDHC foglalat található rajta, valamint 44 MB belső memória is van benne.

Összegzés

Megjegyzésre érdemes, hogy nem ez az első ultrakompakt gép a Nikontól, ami nagy csalódást okozott. Az ember nem érti, hogy fordulhat elő ilyen, ugyanis innentől felfelé már élvonalbeli gépeket produkál a gyártó. A rossz képminőség miatt valószínűleg még a márka szerelmesei sem lennének boldogok ezzel a géppel, főleg amíg ilyen gépeket is lehet kapni, méghozzá sokkal olcsóbban.

A fényképezőgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabe Dearborne #4
    Teljes mértékben igazad van. Amúgy pedig ez a hülye hajsza a miniatűrizálásért csak árt a kameragyártóknak. Maholnap le lehet majd fotózni a bolha lyukán a pattanást, de természetellenesen. Abból pedig köszönöm szépen, de nem kérek.
  • mármindfoglalt #3
    "Ehhez párosul a fakó, természetellenes színvilág, ami miatt még a távoli, felületes szemlélőre sincsenek jó hatással az S220-al készített képek."

    Őszintén szóva én jobban örülnék, ha más fényképezőgépek is inkább kicsit fakóbb színekkel rendelkeznének, mint a legtöbb "élénk" színvilágú kis kompakt, amiknek annyira "élénk" a színük, hogy egy piros pólót képesek ábrázolni a teljes felületén a 255 0 0 RGB színárnyalattal. Hát ez nem mondható túl természetesnek. Én inkább pont azt látom, hogy a legtöbb gép csiricsáré képeket csinál, amik egy csöppet sem természetesek, viszont valóban nagyon "élénk" a színviláguk.

    Úgyhogy én ezt az egy tulajdonságot nem a negatívumok közé sorolnám, de a többivel egyetértek.
  • Ferrer #2
    Hánynom kell a Colpixektől.
  • Möci #1
    Még nem olvastam a cikket, de első blikkre ez a gép a NIKON lejáratásának tűnik.
    Egyszerűen snassz, hogy ez a gyártó egy ilyen küllemű géppel jött ki.
    Most pedig kíváncsi vagyok, mit mond róla az cikk.