MTI

Tévén olvasható email svájci idősotthonokban

A kép nem különösebben meglepő: egy idős asszony tévét néz a svájci Lausanne közelében lévő Pully orvosi szolgáltatásokat is nyújtó idősotthonában. A képernyőn a napi program olvasható: 10 órakor tai-chi, 14 órakor séta, 15.45-kor újságolvasás. Olivier Frémont, a Seniormail cég alapítója a hölgy mellett ülve magyaráz, a távkapcsolót a képernyő felé fordítva: "Íme az utolsó közös séta fotói".

Mivel az idős emberek jól ismerik a televíziót és a távkapcsolót, Frémont úgy gondolta, segíthet azzal, hogy bizonyos internetes szolgáltatásokat a képernyőn jelenít meg. "Közülük az első az e-mail forgalom" - idézi a vállalkozót a Le Temps című svájci lap. Újabban a gyárak nagyobb figyelmet fordítanak olyan készülékek kialakítására, amelyekről internetes portálokra is el lehet jutni. A Seniormail 2007 óta ajánlja szolgáltatásait ezen a piacon. Az általa kifejlesztett szoftver segítségével az otthon lakóinak üzeneteket és fotókat lehet küldeni akkor is, ha a címzetteknek nincs saját számítógépük: a küldeményt a tévén lehet megtekinteni. A távkapcsoló és egy kis infravörös klaviatúra segítségével a bentlakók maguk is e-mailt írhatnak a képernyőn.

A távkapcsoló gombjaival a felhasználó eljuthat különböző tájékoztató szolgáltatásokhoz - ezek kész honlapokként jelennek meg az egyes tévéállomások csatornáin. Így rákattinthatnak a körzet turisztikai programjainak ismertetésére vagy a szeniorok számára kialakított információs szolgáltatásra. Frémont már azt is tervezi, hogy játékokat vagy a szenioroknak szóló videotékát is felvesz a lehívható szolgáltatások közé. A televíziós képernyőn megjelenő internetes szolgáltatással a Seniormail csökkenteni kívánja a nemzedékek közötti digitális szakadékot. Svájc francia kantonjaiban már vagy tizenöt idősotthon közös helyiségeiben szerelték fel a rendszert, amelynek ára 5000 és 10 000 svájci frank között mozog..

A cég azt tervezi, hogy év végétől a szolgáltatást egyéni előfizetők számára is elérhetővé teszi. Ehhez megállapodást keres egy ADSL internetes szolgáltatást is nyújtó telefontársasággal és közösségi szervezetekkel; el szeretné érni, hogy mintegy havi 50 frank ellenében lehessen csatlakozni a hálózatra.

Frémont elmondta, hogy saját 90 éves édesapjával és apósával, egy szociális otthon igazgatójával beszélgetve ébredt rá arra, hogy mire van igényük a magas kort megérő embereknek. Egy ticinói céget bízott meg a szoftver kifejlesztésével, az informatikai előkészítés két évet vett igénybe. A vállalkozó szerint ígéretes piacról van szó: Svájcban ezer, Franciaországban 10 ezer idősotthon működik, még több van Németországban. Európa lakossága öregedik, és az idősotthonokba kerülő emberek egyre több ismerettel rendelkeznek az internetről. Ha már nem is lesznek képesek önállóan használni a számítógépet, el akarják olvasni elektronikus postájukat és kapcsolódni akarnak a külvilághoz - hangoztatja a vállalkozó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!