Kruza Richárd

Moziszoba-bemutatóterem nyílt Budapesten

Egy házimozikkal foglalkozó cég új bemutatótermében szeretné demonstrálni, hogyan lehet fokozni az otthoni filmnézés élményét, a cégvezetõ akár lakóparkonként közös mozitermet vízionál. A budapesti megnyitón jártunk.

A szaküzletek polcain manaság már kishazánkban is hatalmas választék van a házimozizással kapcsolatos technikai eszközökből és minden beszerezhető. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) a Media Vision szerint az átlagos tájékozottságú potenciális vevő egy szakértő tanácsa nélkül bajban van, ha ki kell választania a számára leginkább megfelelő készüléket. A cég szerint további probléma, hogy egy igényesebb házimozi a különféle készülékek komplex és összehangolt működésére alapszik, ami miatt az opimalizált hang és képminőség érdekében egyáltalán nem mindegy, milyen berendezések alkotnak láncot.

A cég új bemutatótermével szeretné demonstrálni, hogy az elérhető aktuális mai technika, és az általa nyújtott szakértelem mire képes. A sajtótájékoztatón elhangzott, miszerint a Media Vision komplett személyre szabott házimozikat tervez és kivitelez: vannak ugyanis aki a szinte csak a kép- és hangminőség érdekel, de olyanok is, akik sokat adnak a külsőségekre és a kényelemre. Ilyen esetekben például már elsődlegessé válhat a magas minőségű burkolóanyagok, textilek, bútorok használata, a világítás és egyéb automatika.


"Szeretnénk, ha Magyarországon is meghonosodna a házimozizás igazi kultúrája, ami lényegesen túlmutat a különféle berendezések megvásárlásán. Mozizni többféleképpen lehet, a néző sokféle műsort preferálhat, melyek különféle műszaki és esztétikai környezetben érvényesülnek. A szakszerű tervezés és a megfelelő csúctechnológia alkalmazása lényegesen magasabb szintekre emeli a házimozizás élményét." - mondta Szűcs István üzletágigazgató, aki szerint potenciális érdeklődők lehetnek például lakóparkok vagy lakótelepek lakóközösségei is.

Az elhangzottak szerint egy moziszoba tervezésének kezdeti fázisa a megfelelő helyiség kiválasztásánál kezdődik, mivel alapvető fontosságú a megfelelő szellőzés, illetve klíma, az esztétikus kábelezés és hangszigetelés kialakításának lehetősége. A megrendelő ekkor közli, milyen igényei vannak, majd a Media Vision a terveket ez alapján készíti el. Nagy hangsúly fektetnek a kiválasztott hely megfelelő színvonalú esztétikumára annak érdekében, hogy a nézők moziszerű élményben részesüljenek.


A cég szerint a technikai eszközök kiválasztása szintén szakértelmet kíván, mivel a boltokban kapható hatalmas választék ebben az esetben csak nehezíti a feladatot. Könnyen kompatibilitási problémák adódhatnak, illetve előfordulhat, hogy a meglévő berendezéseket nem tudják összeilleszteni. Szűcs István szerint még jártas kollégáknak is gondot okozhat például egy közös távirányítóra felprogramozni a kép- hang- világítás- és egyéb automatizálási feladatokat, ami akár egynapos feladat is lehet. A kép-hang beállítás sem mindig szerencsés, mert - bár az újabb eszközök rendelkeznek bemérő mikrofonnal és saját szoftverrel - igen sűrűn kell akusztikai programokat, valamint mérőműszereket alkalmazni.

"Mivel sok ügyfél jogos igénye, hogy egy bemutatóteremben lehetősége legyen kipróbálni, "mit is tud" egy ilyen moziszoba, ezért került sor a bemutatóterem megépítésére, ahol olyan technikai problémákat tudunk bemutatni, hogy milyen problémákat okoz, ha nem az igényeinknek megfelelő felbontású vagy képarányú televíziót/vásznat szerzünk be, valamint, hogy mi is a különbség egy Blu-ray lemez által közvetített kép, és egy hagyományos DVD képe közt. Nem mindegy, hogy milyen felbontási paraméterekkel rendelkező kivetítőnk vagy televíziónk van. Sajnos sok csalódást okozott már a nem megfelelő eszközkiválasztás, hiszen az emberek többségének nem lehet igazán széles rálátása a manapság világszerte elérhető technikai berendezésekre" - közölte Szűcs István.


A Media Vision vállalkozása a mai, árérzékeny vevőkultúrában merésznek tűnik, mivel a nagy tömegek hagyományosan - már az illegálisan másolt VHS-filmek korszakában is így volt - alternatív és olcsó megoldásokkal fejlesztik módszereiket. Ráadásul egy közepes minőségű márkás, áruházi házimozirendszer és egy nagyméretű CRT televízió kombinációja is nagy élményt nyújthat, ha kedvenc filmjeinket nézzük rajta. Jelenleg az üres DVD-k már borzasztó olcsók, de a műsoros lemezek is elérhető áron kaphatóak, melyekhez képest a Blu-ray adathordozók összehasonlíthatatlanul drágábbak, ráadásul a nagyfelbontású magyar filmekből nem túl nagy a választék.

Természetesen filmvásznon más élményt jelent megnézni egy filmet, azonban a celluloidszalag felbontását még ez a technika sem közelíti meg, arról nem is beszélve, hogy egy valóban mozihű rendszer árából hány éven át járhatnánk hetente filmszínházba. Kérdés tehát, hogy a Blu-ray technológiára alapuló házimozik bekerülési költségét hányan fogják vállalni. Aki mégis belevágna, az saját szemével és fülével tapasztalhatja meg milyen élményt nyújt az új bemutatóterem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #30
    Igazi "felső" kategóriánál már nem így történnek a dolgok. Hanem felveszed a kapcsolatot egy céggel ahol vannak szakemberek és ők építenek neked egyet. Én így csinálnék, hiába van némi fogalmam a különböző márkákról termékekről.
  • Sir Quno Jedi #29
    Ezzel a fényerővel és felbontással nem jutsz messzire szvsz. Túl kicsi vásznat tudsz csak bepilácsolni vele és a színhűsége sem jó (felbontás meg pláne szar), meg hangos is, ahhoz képest, hoyg lED-es. Az meg hab a tortán, hogy csak DLP-s, azaz a színkerék előbb ki fog benne purcanni, mint a világítás... :D

    A fogyasztás is brutális a méretéhez és fényerejéhez képest. Ha hozna egy 10x-es fényerőt, ami már reális lenne, akkor fogyasztana 1000W-ot?!?!? Vicces lenne. :D

    Még nincs itt az ideje a LEDprojiknak, sajna kell egy-pár év a normálisan használható asztali típusokhoz. Jelenleg csak horkászni jó, személyes kis prezikre.
  • hakagyi #28
    Én most veszek egy LG-Hs102g LED projektort amit csak divx filmekre meg esti,vagy sötétített szobában fogok használni ,már alig várom!
    20-30 ezer óra élettartalma elég jó ,csak még a fényerő kevés ,de nem baj .
  • Balumann #27
    Nah remek, ezt nagyon nem ide akartam írni.
  • Balumann #26
    Mindannyian csak rezgések vagyunk :D
  • Darth Sith #25
    Annyira nem vészes. Interneten nagyon sok jó terv van fenn, de vannak egyedi erősítő és hangrendszer készítők is, akiknél ha megveszed pl az egyedi membránt, akkor megkapod a tervrajzot a dobozhoz, amely pl. faanyaggal meg membránnal 50k HUF-ból kijössz, és van egy hangfalad, amely sorozatgyártva boltban a 300k HUF környékiek minőségét hozza. Csak utána kell járin és kicsit dolgozni vele, és százezreket lehet spórolni.
  • Darth Sith #24
    Lehúzás. Kis google-özés után, nagyon jól összelehet válogatni a legmegfelelőbb eszközöket, leellenőrizni a specifikációkban, hogy mit tud, alkalmas e a másik eszközzel való tökéletes kommunikálásra stb.. A hangrendszer beállítása sem egy túlzottan nehéz dolog, közepes berendezéseknél. Aki meg a felsőkategóriában gondolkodik, az meg pl. megveszi a Bose új házimozi hangrendszerét amelyben automatikus kalibráció is van, amely 98%-ban jól alakítja a rendszert a tökéletes akusztika eléréséhez.
  • FecaA #23
    "könem zépen" = "középen", csak hiba csúszott a rendszerbe. ^^
  • FecaA #22
    Valóban, a kép széle sokkal jobban torzul... de mivel a lényeg "könem zépen" van általában, ezért ez nem feltűnő (bár mondjuk ezt még sose láttam élőben, mert sajnos a pana plazmákon nincs ilyen funkció, ellenben csak nekik van olyan paneljük a "normál ember" álltal megfizethető kategóriában, ami nem ég be.), gondolom nem lehet olyan rossz ha a netes okosok ennyire szeretik ezt a ficsőrt (avforum.hu-n sok tesztet találhatsz ilyen készülékekről, ha érdekel).
    Nem, nem furcsa a fekete csík, csakhát az ember gyarló, és így minniél nagyobbat/többet akar, habár projin meg vagyok elégedve a kb. 160x120-as 4:3-as képpel is :) Valóban nem beég, de utánna a képernyő közepe egy ideig (gyártótól függ, hogy meddig)"világít" a két széléhez képest.
    Háth... ha olyan tv kell, ami nem ég be, akkor az ember vehet pana plazmát, vagy LCD-t, esetleg Pioneer-t, de sajnos a Pioneer plazma részlege bezárja kapuit a veszteséges termelés miatt, és ezentúl a hangtechnikára koncentrál, azon belül is főleg az autó hi-fire :( Pedig ők voltak a legjobbak.
  • FecaA #21
    ??? Végig melóztam egy egész (árokásás, kábelhúzás) nyáriszünetet 17 évesen, hogy vehessek egy projit, meg egy Logitech Z-5500-as hangfalrendszert, azóta szinte minden délután mennek a csaták PS-en haverokkal... nem érzem magam burzsujnak o.O