Hunter

Világítás sík villanykörtékkel

Kutatók a fénycsövek hatékonyságával világító fehér, organikus fénykibocsátó diódákat (OLED) mutattak be. Az eredmény egy lépéssel közelebb viheti az OLED-eket, hogy a jövő egyik alkalmazható fényforrásaként tekintsünk rájuk, melyek sík kivitelük miatt különösen csábítóak lehetnek az építészek számára.

Az eszköz egyik nagy korlátja a kék fény kibocsátó részének limitált, mindössze néhány órás élettartama, azonban már javában folynak az új kék fény-kibocsátó anyagok fejlesztései.

Az elmúlt években rohamos fejlődésen ment át az OLED technika, így egyre gyakrabban találkozhatunk az üzletekben a különböző OLED kijelzővel ellátott berendezésekkel, nem csak a kisebb hordozható eszközöknél, de a nagy televízióknál is elérhető már a megoldás. Bár a világításhoz használandó technológia nagy részben megegyezne a képernyőkével, a világításnál a kulcsszó a hatékonyság, amivel az OLED nem rendelkezett, egészen mostanáig.

Az eszközökben kétfajta szerves polimer alkalmazható: foszforeszkáló és fluoreszkáló. Bár a fluoreszkáló anyagok - amiket az OLED kijelzőkben és televíziókban is használnak - jóval hosszabb életűek, hatékonyságuk mindössze negyede a fénycsövekének. A legutóbbi kutatások ezért a foszforeszkáló anyagok hatékonyságának és élettartamuk optimalizálására összpontosultak.

A fénycsöveknél jobb teljesítményt nyújtó eszközöket Karl Leo és munkatársai készítették el a drezdai Alkalmazott Fotófizikai Intézetben. Az áttöréshez csökkenteniük kellett a veszteségforrásokat - azokat a szakaszokat, melyekbe az elektromos energia beáramlik ugyan, de nem jut ki használható fény formájában. Elsőként a kibocsátó réteg kialakítását optimalizálták, mivel itt megy végbe a legtöbb energiavesztés, a töltéshordozók újraegyesülnek ahelyett, hogy belezúdítanák energiájukat a színes fényeket kialakító polimerekbe. A másik jelentős energiaveszteség a dióda szerkezet szélén következik be, ahol a fény ténylegesen létrejön, ha ez a terület nem elég hatékony, a fotonok körbepattognak vagy újra elnyelődnek.

A német kutatóknak egy különösen hatékony, nanoszerkezetű interfész megtervezésével sikerült megoldaniuk a problémákat, a nanointerfész több fényt szív ki, mint a korábbi megoldások. "Az optimalizálások összetett eredményeként először sikerült a fénycsöveknél nagyobb hatékonyságot elérnünk" - nyilatkozott Leo professzor a BBC News-nak.

Emellett a korábbi OLED-ekkel ellentétben ez a hatékonyság nem csökken amikor az eszközt felerősítik, nagyobb erejű fénykibocsátásra ösztönözve. Az élettartam azonban akárcsak a korábbi fehér OLED-eknél, itt is jelentős probléma, az eszközök egy-két órányi használat után elöregednek, ugyanis a fény kék tartományát előállító polimerek megbízhatatlanok. Mindazonáltal Leo professzor elmondása szerint kezdenek napvilágot látni az első eredmények a stabil, foszforeszkáló kék polimerekről. "Személy szerint biztos vagyok benne, hogy a kémikusok megoldják ezt a problémát és megtalálják azt az anyagot ami elég stabil, bár ez eltarthat pár évig" - mondta.

John de Mello, az Imperial College London optoelektronikai szakértője "nagyszerűnek" nevezte a drezdaiak munkáját. "Ha csak öt-tíz évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy idáig juthatunk, szavait széleskörű szkepticizmus fogadta volna" - mondta. "Azonban bebizonyították, hogy a rendelkezésre álló technikák és az ismert módszerek némi átalakításával ténylegesen kiegyenlíthető a hatékonyság a fénycsövekével."

Leo professzor szerint további fejlesztésekkel akár kétszer hatékonyabbá is tehetők az OLED-ek az általuk elértnél. Bár jelenleg előállításuk az alkalmazott gyártási módszerek miatt jóval költségesebb a fénycsövekénél, a tömeggyártás kereskedelmileg is gazdaságossá teheti az OLED-eket, csupán a megfelelő anyagokat és kialakítást kell megtalálni. "Nagy lehetőségek rejlenek benne" - összegzett Leo professzor. "Meggyőződésem, hogy néhány éven belül az OLED-ek szabványos világítási technikának számítanak majd az épületekben."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • KillerBee #42
  A cikk megjelenésekor a villanykörte szó még idézőjelben volt. Most látom, hogy az idézőjel időközben eltűnt.
 • dilofekete #41
  Ez a sok f betűs szó:) összekevertem
  A lapos lámpán lesz érintőképernyő is, hogy különböző mintákban is tudjon világítani, esetleg vilogni is a winampra? :)
 • Le Kurde #40
  Erre én is tapsoltam, és érdekes, hogy csak egy embernek tűnt fel egy ekkora égbekiáltó baromság.

  Szakmai lektorálás itt nuku?
 • KillerBee #39
  Azt is olvastad, kinek és mire írtam válaszul azt, amit írtam??? Biztos nem, különben vetted volna a poént.
 • teddybear #38
  Félelmetes hogy mennyi hülyeséget hordtok itt össze!

  A macska szemfenekén, az ideghártya alatt van egy erősen tükröző réteg, amely visszaveri a fényt. Így több fényt tud elnyelni az ideghártya, mert a beeső, és a visszavert fény is áthalad rajta. Ez nekünk a macska szemének fluoreszkálásában jelentkezik.
  De ez az effektus, ha nem olyan erősen az emberi szemben is jelentkezik. A vakus "vörös-szem effektus" a szemfenék ereiről visszaverődő vörös fény következménye.
 • PainKiller69 #37
  Sík villanykörte? Na gratulálok baszd meg! Ez igen, még sok ilyen pazar cikket!
 • KillerBee #36
  A tied vörösizzásban van, jól látható ez a vakus felvételeken. A macska szeme egyébként nem fluoreszkál, hanem foszforeszkál: a nappal begyűjtött fényt éjjel kisugározza, ha elég sok macskát tartasz, éjjelilámpaként is használhatók. :D

  #35:
  mcsdk :P
 • Epikurosz #35
  rhdk
 • dilofekete #34
  Olyan project van, hogy a szemünket napelemnek használják fel, hogy energiát termeljük, hogy kevesebbet együnk(fénytáplálkozás, kényelmesen lol), persze úgy hogy lássunk, mert vakon nem tudnék inni, habár ha a medencémben úszkálnék a halaimmal akkor nem kéne keresgélni a vizet. :)
 • dilofekete #33
  Amúgy az lehetetlen, hogy nem fotoszintetizál a szemem? A cicámé tud néha fluoreszkálni:)