Berta Sándor

Egyre gyakoribb a földrajzi pozíción alapuló szűrés

A valódi világban vámsorompókat emelnek, a virtuálisban viszont soha nem látott népszerűségnek örvendenek a különböző cenzúrák.

A cenzúra szó hallatán általában a politikai okokból végrehajtott tartalomszűrés jut a felhasználó eszébe, de napjainkban egyre népszerűbb egy másik megoldás, az úgynevezett geofiltering, vagyis a látogatók földrajzi alapon való szűrése. A geofilteringre jellemző példa, hogy ha valaki mondjuk Németországból megpróbálja felkeresni az amerikai Hulu videoportált, azt udvariasan, de határozottan figyelmeztetik arra, hogy az oldalon tárolt tartalmakhoz kizárólag az Egyesült Államokban élők férhetnek hozzá. A kölni RTL televízió honlapján tárolt tartalmakat pedig az osztrák vagy a svájci felhasználók sem érhetik el.

Megfigyelhetők az automatikus átirányítások is. Aki mondjuk a Gizmodo.com nevű népszerű blogot keresné fel, azt azonnal automatikusan átirányítják a nyelvi környezetének megfelelő aloldalra. "Minden IP-címet központilag osztanak ki. Egy adatbázisban pontosan kikereshető, hogy melyik IP-cím melyik szolgáltatóhoz tartozik" - közölte Gunther Schiefer karlsruhei kutató. A látogatók származási országa, régiója, sőt akár a lakhely vagy a városrész is, ahol lakik, így néhány adatból nagy valószínűséggel megállapítható.

A szűrés oka többféle lehet. Az egyik, hogy a reklámügynökségek azt szeretnék, hogy a hirdetéseik a helyi lakosokat érjék el. Egy másik ok, hogy a szerzői jogi szabályozások eltérőek, így egy videóhoz vagy zenei fájlhoz egy adott ország állampolgára hozzáférhet, de egy másik nem. Ide sorolható a Hulu. Schiefer szerint a Virtuális Magánhálózatok (VPN), a proxyszerverek és az anonimizáló szolgáltatások segítségével ezek a korlátozások kijátszhatók. Mivel a forgalmat átvezetik egy külföldi szerverre, így a tartalomszolgáltatók annak az IP-címét látják és így már nem tudják megállapítani az internetezők valódi származási helyét.

A megoldás azonban jogi kérdéseket vet fel. Sven Mitsdörffer, a Karlsruhei Egyetem Információsjogi Intézetének tudományos munkatársa szerint, ha például valaki online néz meg egy filmet, ugyan nem kerüli ki a technikai védelmet, de a merevlemezére felkerül a videó másolata. S ezáltal fennáll a veszélye az illegális másolásnak. Ezt a kérdést még nem tisztázták a bíróságok.

S hogy milyen lehet ezen a területen a jövő? Nos, olyan szempontból mindenképpen biztató, hogy a Hulu és más szolgáltatók folyamatosan azon dolgoznak, hogy az általuk kínált tartalmakhoz a más régiókban élők is hozzáférhessenek. Vagyis egyre inkább országspecifikussá válhat a web és meg kell szoknunk, hogy egy külföldi oldalon például magyar nyelvű figyelmeztetésekkel fogunk találkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • phoenix1 #36
    Youtube-nál tényleg nem müxik. :( Bocsi
  • psishock #35
    https://youtubeproxy.org/
    pl jutúbra ez müxött nekem pár kizárt video-nál. Csak engedélyezni kell persze a hostot, ha használsz NoScript-et. De úgy is meg fogják oldani mindezt. Maximum nyitnak egy portált ami direkt streameli a youtube videókat nekünk, és az nem lesz rasszista beütésű. Máris nem sokat érne az IP blokkoló megoldásuk.
  • Allecto #34
    Bocsi phoenix, de hogyan működik ez az unlock.hu? Azért kérdezem, mert ha én ezen keresztül akarok felmenni a youtube-ra vagy a hulura, akkor azt a hibaüzenetet kapom, hogy javascript is not enabled. Persze így semmit sem tudok megnézni.
  • phoenix1 #33
    Ami eddig rendesen működött nekem a www.unlock.hu
  • Tetsuo #32
    tudsz ajanani proxy-kat? Meg programot hozza? En ugyanabban vok.. :(
  • bakagaijin #31
    Ebből egyébként nagyon jól ki lehet olvasni, hogy a _tényleges_ hatalom adott helyen kinek a kezében van...
  • bakagaijin #30
    Nem feltétlenül copyright-ról van szó, a jogászok az csak egy cenzúrázó szereplő a sok közül. Példák a nagyvilágban: politikai (pl. Kína, Oroszo), vallási (pl. Emirátusok, Töröko), büntetőjogi (pl. gyerekporn; fegyverek kereskedelme), és ugye vannak a szolgáltatók pénzügyi érdekből bevezetett cenzúrái (pl. Skype Vs T-Németo). A copyright "csak" egy ebben a sorban. Igen nehéz találni olyan országot ahol semmilyen cenzúra sincsen.

    Előbb utóbb eljutunk oda, hogy tartalom-alapú VPN routing lesz. Attól függően, hogy mit szeretnél csinálni, arra a VPN-re fogsz csatlakozni ahonnan azt lehet. Ez önmagában az internet mint koncepció feje tetejére állítása, dehát sávszél van, jogászok is vannak, globalizé van :). Ez működőképes modell amíg mindenki mást cenzúráz :).
  • phoenix1 #29
    Ezt tényleg nagyon gáz. Ha még tovább szűkítik a hálózatot akkor már intranet lesz belőle s nem internet.
    Én pl. olyannal is találkoztam, hogy külföldről hazai honlapok csiga lassan vagy éppen sehogy be nem jönnek. Proxy-val pedig sec-perc alatt meg tudom nézni, még jó, hogy vannak proxy-k. :) Ahogy fent is írtam, ez azért elég kellemetlen.
    És ha hihetünk a cikknek akkor itt is ismét a copyright-ról van szó. De ha tényleg igaz, akkor minek a fenének kerülgetik az egészet mint macska a forró kását, mondják ki nyiltan, hogy ők biza be akarják tiltani az internetet, nem? Ebből a sok korlátozásból nem sok jó következik.
  • matyasp99 #28
    az országhatárok minden fajtája, akár valós, akár virtuális, azonnal monnyon le és takarodjaon a történelem szemétdombjára, ahova való. Már az internetet is el akarják b*ni...
  • Sanyix #27
    fúúúúj rááászístááák! jaj! JAJ! Világvége!