Gyurkity Péter

Valós idejű fogyasztásmérők a brit otthonokban

A brit kormányzat hosszú távú tervvel valósítaná meg a valós idejű fogyasztásmérők kihelyezését a brit háztartásokban, amelyek közvetlen kapcsolatban állnának a szolgáltató cégekkel. Ezzel időt és pénzt spórolnának meg.

Egy most előterjesztett javaslatról indulhat meg a széleskörű konzultáció, amely augusztus elején zárul majd le. A cél: minél több és részletesebb fogyasztói visszajelzés és észrevétel összegyűjtése, hogy ezekre támaszkodva dolgozzák ki a valós idejű fogyasztásmérők elterjesztésének hosszú távú programját.

A kormányzat ugyanis 2020-ig valósítaná meg az összes brit háztartás és vállalat bevonását, amely számukra azt jelentené, hogy a jelenleg alkalmazott fogyasztásmérő, leolvasó berendezéseket maradéktalanul lecserélnék az új megoldásokkal, Ez utóbbiak közvetlen összeköttetésben állnak majd a szolgáltató cégekkel, amelyek így valós időben gyűjthetnék be az adatokat az adott háztartás, illetve iroda/telephely áram-, gáz- és egyéb fogyasztásáról. Ez természetesen egyben megtakarítást jelentene számukra, hiszen nem lenne szükség az alkalmazottak kiküldésére, a bediktált adatok ellenőrzése céljából.

Ed Miliband energiaügyi miniszter elmondta, hogy a kormányzat egyben a fogyasztási szokások és jellemzők módosulására is számít, hiszen a szolgáltatók ezen berendezések révén azonnal tanácsokkal láthatják el a fogyasztókat, az esetleges megtakarítás, a túlzott használat visszavétele érdekében. Mivel több mint 26 millió háztartásról és több millió vállalatról van szó, egy biztos alapokra helyezett, jól szervezett rendszert kell kidolgozniuk, ebben segíthet most a konzultációs szakasz.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy mikor kezdenék meg az új berendezések kihelyezését, illetve hogy erre milyen feltételek és árak mellett kerülne sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #7
    Már létezik egy élő rendszer Svédországban, ott a mérést egy doboz (Smart meter reader) végzi, a tápot természetesen a hálózatról kapja és on-line kapcsolatban van a hálózaton keresztül a mérési központtal.

    Ehhez telepíteni kell a mérő dobozt és a teljes hálózat összes trafójába egy átjátszót, ami továbbítja a jeleket.

    A víz és gázmérőkre nincsen ilyen rendszer, vagy én legalábbis nem ismerek ilyet.
  • waterman #6
    igazándiból csak azt nem tudom, hogy hogyan működne az egész. most tfh a rendszert el akarják hozni Magyarországra (höhö..) akkor hogyan működne ez? minden házban mondjuk a villanyóra falidobozába beraknának még egy kis dobozkát, amin mondjuk van 4-5 valamilyen csatlakozó. a kis dobozkában van egy sim, meg fapados mobil és minden nap küld egy sms-t a szolgáltatónak, vagy csak mikor a szolgáltató felhívja? vagy amikor én a szolgáltató netes odalán lehívnám, hogy mennyi az annyi? (höhö..) ki fizeti a készüléket? ki fizeti az sms-eket? ki fizeti az egész rendszert ami mögötte van? ja meg ugye akkor már nem beszélve arról, hogy le kell cserélni a minden mérőkacatot, hogy akkor már ne csak a villanyt, hanem mondjuk a gázfogyasztást, a víz és távfűtést is hasonló "könnyedséggel" lehessen követni, és így ugye minden szolgáltató szépen leszedheti a megfelelő sápot a szerencsétlen userről. de azért viva la évolution.
  • Polemius #5
    Nem tudom, ott eddig milyen rendszer volt, de nálunk aki akarja most is pontosan tudhatja mennyit fogyaszt. Odamegy a fogmérőhöz és megnézni. Inkább a becsült fogyasztással van a gond, ami sokszor köszönőviszonyban sincs a ténylegessel. Meg az összevissza számlázással, amikor egyszerre több havi számlát küldenek.
  • JTBM #4
    A dolognak több jó tulajdonsága van:
    1. A fogyasztó pontosan tudja, hogy mikor mennyit fogyasztott. Ez alapján tud takarékoskodni, ha akar.
    2. Távolról is ki lehet kapcsolni a nem fizető fogyasztót, ami sokkal olcsóbb, tehát a szegény szerencsétlennek nem kellene ki és bekapcsolási díjat fizetnie v. csak minimálisat.
    3. Könnyen ki lehet szűrni a csalókat, amitől a becsületes fogyasztóknak lejjebb megy a számlája.
    4. A szolgáltató pontosabban fel tudja mérni az igényeket, jobban tudja szabályozni az áram termelést és ezzel energiát és pénzt takarít meg.
  • Piel #3
    A mai technikával még a ki is kapcsolhatják ha nem fizet az ember. Arról már nem is beszélek, hogy kis hazánkban ki tudja felügyelni ha a villanyóra többet mér. Gondolom az a ritkábbik eset ha a fogyasztó javára csal egy kicsit az óra. Arra meg nem is szeretnék gondolni, hogy távolról lehet vezérelni az órákat, esetleg kicsit megbirizgálni, hogy többet mérjen. Így ha kérek egy hitelesítést természetesen jól fog mérni. Ha pedig ráteszik a hálózatra, akkor meg annyit mér amennyit a szolgáltató akar.
    Vajon miért gondolkodom így?
    Talán azért, mert kicsiny hazánkban nem a becsületes szolgáltatás a fontos, hanem a fogyasztó lehúzása apró stiklikkel, ami vagy belefér a törvényesség keretei közé, vagy nem, de nem tudja senki bizonyítani. Gondolok a külön szakértelmet igénylő gázszámla számlázására és annak kiolvasására.
  • bakagaijin #2
    Folyamatos monitorozás tényleg durva, de a bármikor távolról leolvashatóság az nagyon jó ötlet. Nincs az hogy hosszú ideig becsült értéket fizetsz és a végén jön a döbb hogy fizess be egy durva számlát. (Vagy épp ellenkezőleg a szolgáltató tartozik neked és eddig hitelezted őket). Ugyanígy a lakás adásvételnél / bérlő mozgásnál sincs probléma, adott napon leolvassák távolról és nincs vita ki mit fogyasztott. Itt most állnak át erre a rendszerre, és nem jelentett plusz költséget, igaz elég elavultak voltak már mérők amúgyis... A szolgáltató weboldalán szépen grafikonon lehet látni melyik hónapban mennyi volt a fogyasztás, milyen számlákat küldtek ki, stb.
  • waterman #1
    mekkora üzlet lesz ez valakinek..