Hunter

A leggyengébb napciklus jön 1928 óta

Mágneses aktivitásának legenyhébb ciklusába lép a Nap, ami kevesebb napkitörést és korona-anyagkidobódást jelent, jósolták a tudósok egy pénteki telekonferencián.

Az Egyesült Államok Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatalának (NOAA) Űridőjárás Előrejelző Központja által összehívott, naptudósokból álló nemzetközi bizottság jelentése szerint a ciklus 2008 decemberében kezdődött és 2013 májusában éri el csúcspontját. A naptevékenység legutóbb 1928-ban került hasonló nyugalmi állapotba.

A Nap mágneses tevékenységeinek viharai röntgensugarakat, UV fényt és több milliárd tonna töltéssel rendelkező részecskét lövellnek ki az űrbe és a Föld irányába. Ezek a kitörések veszélyt jelentenek a földi elektromos és kommunikációs hálózatokra, a műholdakra és az űrsétát végző űrhajósokra egyaránt.

"Azt hiszem kijelenthetjük, hogy ebben a ciklusban nem látunk annyi napvihart" - nyilatkozott Douglas Biesecker, a NOAA képviselője a telekonferencián. "Egy gyengébb ciklus azonban nem a viharok intenzitásának, hanem számuk csökkenését jelenti."

A tudósok a napfoltok számával mérik a Nap aktivitását. A bizottság szerint a következő napciklus, a 24. ciklus napi átlagban 90 napfoltot hoz a csúcsán, ami jóval alacsonyabb egy átlagos ciklus napi 120 napfoltjánál. Egy napfolt nagyjából egy Föld-méretű területen koncentrálódott mágneses tevékenységet jelöl. Az előrejelzések a 24. ciklus lassú indulásán alapulnak.

Az új jelentés a NOAA 2007-es napciklus jelentését frissítette. Akkor a bizottság megosztott volt, többen egy közepes erősségű ciklust jövendöltek, míg mások egy gyengébb ciklusra voksoltak. Akkor az volt az álláspontjuk, hogy az idén már javában tartani fog az új ciklus és 2011-ben éri el a csúcsát. Az átmenet a Nap 23. és 24. ciklusa között azonban egyáltalán nem igazolta a várakozásokat.

A Nap mágneses tevékenysége általában fluktuál a ciklusokban és körülbelül 11 évig tart. Ahogy az egyik ciklus eléri tevékenysége minimumát, kezdődik a következő. A bizottság megállapítása szerint a 23. ciklus tavaly decemberben érte el napfolt minimumát, nagyjából 13 évvel a kezdetét követően. A 24. ciklus első napfoltjai már 2008 decemberében megjelentek, azonban ezt egy átmeneti nyugalom követte, ami a 24. ciklus lassú indulását jelzi. "Általában egy új ciklus indulása meglehetősen gyors szokott lenni. Ez viszont elég döcögős" - kommentálta a telekonferencia eseményeit David Hathaway, a Marshall Űrrepülési Központ munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djyuri #17
    Üdv

    Akkor most gyengül még a napkitörések száma,vagy most már kezd erősödni? Mert lassan megsülünk itt a földön :)
  • NEXUS6 #16
    Ahogy anyám szokja mondani:
    "Csak nehogy a teflon István kezébe kerűjön!"
  • Sanyix #15
    túróstáskámba kerüljön!
  • kistanko #14
    Semmi...
  • szasz85 #13
    érdekes hogy a 24. ciklus csúcsa közel van egy mostanában sokat emlegetett dátumhoz
    de még mielőtt valaki félreértené nálam jobban senki se útálja ezt a maja a méhecske apokalipszist
  • Epikurosz #12
    Csak Ön után!
  • NEXUS6 #11
    Minmeghaluunk!!!
  • Falconer #10
    Mi köze van a ciklus váltakozásának ahhoz, hogy mennyi ideig tart amíg felszínre tör?
  • Epikurosz #9
    Na, most a Marsra menni, de persze nem napvitorlával!
  • drfaust #8
    Majd az amerikaiak megcsiklandozzák a HAARP rendszerükkel a napot, és mindjárt nem lesz olyan nyugodt.