Hunter

Nem lehetetlen a térhajtómű

Egy nap a tudományos fantasztikumból tudományossá válhat a Star Trek egyik legismertebb eleme, a warp drive.

Egyes fizikusok szerint a fénysebesség fölötti utazás bár nem egyszerű, sőt kifejezetten komplex probléma, ugyanakkor nem is teljes képtelenség. Mindenekelőtt kellene találni a rakétákon túl valamilyen más hajtómű elvet, a rakéták ugyanis legyenek bármilyen nagy teljesítményűek, soha nem fogják az Einstein által lefektetett általános relativitásban alapvető sebességhatárként meghatározott fénysebességnél nagyobb tempóra ösztökélni jövőbeli űrhajónkat.

Szerencsénkre ez a sebességkorlát csak a tér-időn belül alkalmazandó, azaz a tér három dimenziójának és az időnek a kontinuumában. Tartsuk magunkat Einstein elméletéhez, tehát bármely adott objektum képtelen a fény sebességénél gyorsabban haladni a tér-időben, azonban nem kizárt hogy maga a tér-idő is képes utazni. "A lényeg, hogy veszünk egy tér-idő tömböt és mozgatjuk" - egyszerűsítette le a problémát Marc Millis, a NASA Áttörési Hajtómű Fizikai Projektjének korábbi vezetője. "A kapott buborékban elhelyezkedő járműnek úgy tűnik, hogy meg sem mozdul. A tér-idő mozog."

Amiért mindez hihetőnek tűnik több tudós számára is, abban leli magyarázatát, hogy elvileg ez a tér-idő mozgás egyszer már megtörtént, pontosan az áhított sebességtartományban. Több modell is arra utal, hogy az ősrobbanást követő gyors felfúvódási időszakban a tér-idő a fény sebességénél gyorsabb ütemben tágult. "Ha az ősrobbanáskor ezt meg tudta csinálni, miért ne tudná megtenni egy űrhajtóműnek?" - érvelt ismételten drámai egyszerűséggel Millis.

A technika életképessé tételéhez a tudósoknak ki kellene eszelniük egy olyan végtelenül kreatív hajtómű elvet, ami az űrhajó helyett a tér-időt mozgatja. Az általános relativitás szerint bármilyen energia- vagy tömeg koncentrálódás meghajlítja a tér-időt. Ezt a gravitációval szokás magyarázni, a gravitáció ugyanis egyszerűen egy tér-idő görbület, ami a kisebb tömegeket a nagyobb tömegek felé húzza. Tehát a tömeg, vagy az energia egy egzotikus formájának valamilyen egyedi geometriája képes manipulálni egy tér-idő buborékot úgy, hogy az a fénysebességnél gyorsabban haladjon, miközben minden benne található objektumot magával visz az utazására.

"Ha megtaláljuk a módszert a tér-idő tulajdonságainak kiegyenlítetlen megváltoztatására, azaz hogy az űrhajó előtt és mögött különböző dolgokat műveljen, akkor vajon a tér-idő elmozdítja-e az űrhajót?" - tette fel az azt az alapvető kérdést Millis, ami a fenti okoskodások után szöget üthet az ember fejébe. A válasz egy elsőként 1994-ben felvázolt elméletben keresendő, ami ugyan csak egy fizikus, Miguel Alcubierre nevéhez fűződik.

Alcubierre több tanulmány is azt állítja, hogy a tér-idő mozgásának lehetséges jeleire bukkant. Például a tudósok egy abszolút nulla fokhoz közeli hőmérsékletű közegben gyűrűket forgattak, mely során megállapítást nyert, hogy a gyűrűk felett elhelyezett mozdulatlan giroszkópok is úgy érezték, mintha maguk is forognának, pusztán az alattuk forgó gyűrűk jelenlétének köszönhetően. A kutatás feltevése szerint az ultra-hideg gyűrűk valahogy magukkal húzták a tér-időt, ennek a hatását észlelték a giroszkópok.

Más tanulmányok azt derítették ki, hogy két párhuzamos, töltéssel nem rendelkező fémlap közötti terület kevesebb energiával rendelkezik, mint a környező tér. A tudósok ezt egyfajta "negatív energiaként" aposztrofálták, ami könnyen lehet, hogy a tér-idő mozgatásának egyik kelléke. Ennek a buktatója az lehet, hogy a tér-idő olyan mértékű meghajlításához, hogy a buborékot a fénysebességnél gyorsabban szállítsa, hatalmas negatív energia mennyiségre lenne szükség, amihez ugyancsak hatalmas áttörésekre lenne szükség a hajtóművek mellett az energia előállítás területén is. Szakértők szerint a kulcs a sötét energiaként emlegetett rejtélyes erő kiaknázása, ami elméletileg az univerzum tágulását is eredményezte.

Bár az előzetes laboratóriumi eredmények és a térhajtómű között több galaxisnyi űr tátong, vannak kifejezetten optimista fizikusok is. "Még azt sem tudjuk, hogy ezek a dolgok lehetségesek-e vagy sem, de legalább már annyira előrehaladtunk, hogy vannak kutatható területek, melyeket sikerült lecsípnünk az ismeretlenek tömegéből" - nyilatkozott Millis a SPACE.com-nak. "Még ha kiderül is hogy lehetetlen, ezen kérdések feltevésével olyan dolgokat fedezhetünk fel, amik máskülönben elkerülnék a figyelmünket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • karit #200
    toto66 (#194): ez alighanem a http://hu.wikipedia.org/wiki/Casimir-effektus
    akar lenni, amiből aligha fognak térhajtóművet kalapálni.
  • Epikurosz #199
    Bettus, maga eltévedt.
    Hívjam a rendőrséget?
  • Bettus 016 #198
    sziasztok segitségetekre lenne szügségem hól találok ingyen eltölthető játékot samsung s5600 érintő képernyős telefonra fonti lenne mert mindent átnéztem és nem találtam :'( sanos kérlek segitsetek Bettus
  • toto66 #197
    Szóval szerintem valami kókler ez a Marc Millis.
  • toto66 #196
    Hogy érzi magát tisztelt giroszkóp?
    Köszönöm jól, de jobb vesém táján mintha forogna a téridő. C:
  • toto66 #195
    "gyűrűk felett elhelyezett mozdulatlan giroszkópok is úgy érezték, mintha maguk is forognának, pusztán az alattuk forgó gyűrűk jelenlétének köszönhetően"
    Hogyan érezték úgy?
    A giroszkóp most forgott, vagy nem, mert vagy forgással mutatja ki a szerintük forgó téridőt, vagy nem jelez semmit (a giroszkóp az már csak ilyen)
  • toto66 #194
    "Más tanulmányok azt derítették ki, hogy két párhuzamos, töltéssel nem rendelkező fémlap közötti terület kevesebb energiával rendelkezik, mint a környező tér. A tudósok ezt egyfajta "negatív energiaként" aposztrofálták, ami könnyen lehet, hogy a tér-idő mozgatásának egyik kelléke"
    Kérdés:
    Miért ilyen nesze semmi fogdmeg jól megfogalmazás?
    Milyen energiáról van szó? Hő? Helyzeti? Elektromos?
    Miért negatív energia? Negatív munkavégző képesség? Az energia csak pozitív lehet, mert ha negatív irányba mozdulhatnánk el a nullától akkor is képes lenne munkavégzésre.
    Szóval nagyon bulvár szerintem (mondjuk a téma is)
  • toto66 #193
    Ok! Megtaláltam!voltam
  • toto66 #192
    Hol volt a leírás amit te olvastál?
  • toto66 #191
    ???
    "Probably most famous scene from Croatian war for independence. On September 21, 1991, two JNA Jastreb J-21 light strike fighters flew over the Dalmatian city of ©ibenik. Croat soldiers opened fire"