Berta Sándor

Vészhelyzeti kommunikációs rendszer

Egy szakember olyan megoldást dolgozott ki, amelynek a segítségével katasztrófák esetén a mentőcsapatok azonnal használhatnának minden szabadon lévő kommunikációs csatornát.

Az árvizek, földrengések és más természeti katasztrófák megtörténtekor gyakran az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a kaotikus állapotokban a rendőrök, tűzoltók, mentők nem képesek kommunikálni egymással és megállapítani a bajba jutottak pontos helyzetét. A helyzetet általában csak súlyosbítja, hogy az emberek azonnal megpróbálnak érdeklődni ismerőseik állapotáról és emiatt túlterheltté válnak a vezetékes és a mobil telefonhálózatok. A legjobb példa a nem tisztázott viszonyokra, hogy a legutóbbi olaszországi földrengés után rádióamatőrök segítettek a kommunikáció biztosításában és helyreállításában.

Egy kutató olyan rendszert fejlesztett ki, amely a jövő hálózatainak alapja lehet: képes megtalálni a szabad csatornákat, azokat használni, majd újra szabaddá tenni. A Qiwei Zhang, a Twentei Egyetem munkatársa által megalkotott úgynevezett kognitív rádiórendszer előnye, hogy anélkül használja a szabad frekvenciákat, hogy ezzel megzavarná az egyéb forgalmat. A csatorna-rablásnak is nevezett módszer funkciós elve rendkívül egyszerű: a rendelkezésre álló kommunikációs eszközökből, legyenek azok vezetékes vagy mobil készülékek, egy ad-hoc jellegű hálózatot hoz létre.

Az új rendszer biztonságos kapcsolattartást biztosít és nem véletlenül felkeltette számos szervezet figyelmét. Ugyan sok országban használják a Tetra-rendszert, de Zhang megoldása néhány lépéssel a korszerű technika előtt jár. Hollandiában a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők egyaránt a Tetrát alkalmazzák, de a kedvező tapasztalatok ellenére a Twente Institute for Wireless and Mobile Communications B.V. négy évvel ezelőtt új kutatásokba kezdett. A cél: a mentőcsapatok kommunikációjának alapvető újragondolása volt.

"Az enschedei baleset és a 2001. szeptember 11-i New York-i támadások tapasztalatai megmutatták, hogy nem elegendő, ha a mentőcsapatok kizárólag a saját és a mobil hálózatokra támaszkodnak. Ekkor jött a kognitív rádió ötlete. Jelenleg olyan terminálokat fejlesztünk, amelyek egyaránt alkalmazhatók GSM-, illetve WiMAX-környezetben" - mondta Hugo de Graaf, az intézet ügyvezető igazgatója. Az első készülékek várhatóan még az idén megjelenhetnek a boltokban, igaz a szakember szerint ezek még közel sem használják majd ki a technikában rejlő lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polarka #4
    Egyébként én úgy tudtam, h a WLAN szabványok és a WiMax is az adatkapcsolati rétegig nyúkt szabványokat, onnantól a szokásos TCP/IP.

    Egyébként az elv nem rossz, bizonyos helyeken, pl. városokban előnyös is. De amikor több nagyváros akar kommunikálni, akkor olcsóbb, ha optikán keresztül biztosítanak átvitelt.

    A wimaxról meg pár hónapja volt cikk, h egyre inkább kihátrálnak mögüle.
  • polarka #3
    FM csatorán? És akkor mit fognak csinálni a jelenlegi FM rádió adók?
  • polarka #2
    Wimaxon a wifit értetted?
  • hottold #1
    Réges régen leírtam, hogy ez lesz ! WiMax-on vagy hasonló mikrohullámú , vagy FM csatornán gyakorlatilag mindenki fog tartani otthon egy rútert amely az adott technológián (pl. WiMAX) egy AD-HOC - P2P - TOR kombinációt hoz össze ahol az adatok véletlenszerűen , szétszabdalva és több-szinten titkosítva közlekednek.

    Ezek a rendszerek ma is mind rendelkezésre állnak, de nincsenek közös nevezőre hozva: míg a WLAN technológia az Ethernet Frame , az arra ráépülő TCP/IP frame-en belül érhető el (egyenlőre csak) a TOR hálózat.

    WiMAX esetében a rendszer alapjai a szállítási rétegben is gyökeresen eltérnek a WLANtól és jobban hasonlít a TCP/IP adat rétegre, amely megkeresi a legrövidebb utat 2 vagy több rendelkezésre-álló csatornából a kezdő(feladó) és a vég(cél)pont között.

    Otthon felkonfigurálva egy WiMax routert a megfelelő szoftverrel és olcsón megvéve minél több ember , városban azért mert SOK ember van , vidéken azért , mert nincs akadálya az adatok éterben való közlekedésének, a rendszer gyakorlatilag célegyenesben van. Az internet szolgáltatók kihalófélben lévő állatfaj.

    Ámen . Remélem voltam érthető. Kérdés?