MTI

Az idős emberek jelentik az internet jövőjét

A születő internet sikerét a fiatalok biztosították, de ma egyre inkább az idősebb nemzedék az, amely a világháló áttörését lehetővé teszi - mutattak rá egy Madridban rendezett nemzetközi kongresszus résztvevői.

Vicki Hanson, a dundee-i skót egyetem professzora a Pew Internet American Life Project nevű szervezet tanulmányát idézve rámutatott, hogy az internethasználók között ma az idős korosztály létszáma nő a leggyorsabban. Így például tavaly a 70-75 éves amerikaiak 45 százaléka használta a világhálót, míg három évvel ezelőtt alig 26 százalékuk. A 76 éven felüli internetezők aránya 2005 és 2008 között 17 százalékról 27 százalékra emelkedett - fűzte hozzá Hanson asszony a Wirld Wide Web 18. kongresszusán, amely péntekig tanácskozik a spanyol fővárosban.

Nagy-Britanniában az idős korosztályban ugyanez a fejlődés figyelhető meg - mondta el Andrew Arch, a világháló nemzetközi normáinak kidolgozásával foglalkozó legfontosabb nemzetközi szervezet, a Wirld Wide Web Consortium (W3C) kutatója. "Ez a kategória ugyanúgy használja a hálót, mint a többiek: kommunikációra és tájékozódásra, de mindinkább vásárlásra és bankszámlájának kezelésére is" - magyarázta el Arch, akinek szakterülete az, hogy miként jutnak hozzá az idős és a fogyatékos személyek az internethez.

A Pew tanulmánya szerint a 64 éves és azon felüli személyek főleg elektronikus levelek küldésére és fogadására alkalmazák a világhálót. Ám a szeniorok a fiataloknál jóval kevésbé járatosak az internetes vásárlásban, azoknak az idős személyeknek a száma pedig, akik a közösségi portálokat használják, elenyésző - mutatta ki ez a felmérés."A Twitter nem az ő világuk" - jegyezte meg Hanson asszony a ma már hatmillió ember által használt miniblogportálra utalva. A Twitter hálózat tagjai ingyen küldhetnek egymásnak legfeljebb 140 karakterből álló üzeneteket. A portál népszerűsége nőttön nő azóta, hogy 2006 augusztusában létrehozták, például egyre kedveltebb kommunikációs eszköz a hírességek között.

A 60 évesnél idősebbek aránya nőni fog az elkövetkező években, 2050-ben már a világ népességének 20 százalékát fogják képviselni. Mivel egyre később mennek nyugdíjba, a szakértők szerint az internethasználók körében arányuk robbanásszerűen gyarapodhat. E korosztály egészségi problémái ugyanakkor korlátozó tényezőt is jelentenek: ezek a használók rosszabbul látnak, mozognak. Andrew Arch szerint az internetes portálok szerény költséggel megkönnyíthetik az idős korosztály számára a háló használatát, például a karakterek méretének növelésével és a kontraszt fokozásával.

A kutató szerint a klasszikus internet mai tipikus fejlesztője még nincs tudatában annak, milyen gyorsasággal öregszik a népesség, de az új helyzethez való alkalmazkodás mindenkinek a javára válik, mivel végső soron minden használó számára egyszerűbbé válik a világháló kezelése. Ez pedig nagyon sok embert érint: a comScore nevű cég felmérése szerint a világháló használóinak száma nemrég meghaladta az egymilliárdot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • USAMEN POWER #7
    Főleg Kínában...
  • Justil #6
    tudom, hogy OFF, de a gond ezzel az, hogy sokkal több új születik, mint amennyi "régi" meghal :P
  • B0nFire #5
    Egyébként nem tudom, mi ebben a pláne. Az én apám 40 éves kora körül kezdett el először foglalkozni pc-kkel, akkor még commodor64 szinten, majd fokozatosan fejlődött, ahogy a technika is fejlődött. Az internetet is használta.

    Ha ma élne, most lenne 60 éves, és természetes, hogy használná az internetet. Miért ne használná???

    Szóval nem értem, hogy mi a cikk célja igazából. Ennyi erővel azt is leírhatnák, hogy napról napra öregszenek az emberek. Természetes folyamat. No meg újak születnek.
  • B0nFire #4
    Amerikai tájszólással írta a world szót!
  • Chocho #3
    Lehet, hogy leírta egyszer, és hogy többször ne kelljen, mindenhová odamásolta. Így rossz lett az összes.
  • freemanone #2
    Ez mind szép és jó.... bár nemhiszem hogy pont a net jövője föggne ettől, max a netszolgáltatók mégtöbb előfizetőre találnak.

    De mondja már el nekem valaki hogy mi a ********************** a "Wirld Wide Web"?!?!?!?
    Először azt hittem mellényúlt a cikkíró.... de amikor 3sorral lejjebb ismét ezt írta elég kíváncsivá tett :)
  • Sturm44 #1
    A sok kis csira hogy rááldozza a fiatalságát a wowra és társaira, pedig ráérnek nyugdíj után az mmorpg császárai lenni. Akkor már egészségügyileg is előny ha otthon marad...