Berta Sándor

Internet csináld magad módon

Egy fiatalember a településén hiányzó internethálózat pótlására olcsó, egymással kommunikálni képes vezetéknélküli modulokat telepített, amivel az egész helységet hálózatba kapcsolta.

Steffen Dreise Oelsnitzben lakik. A településen nem voltak szélessávú internetelérések. A 23 éves fiatalember nem esett pánikba, inkább WLAN-modulokat kezdett fejleszteni. Dreiset eleinte sokan megmosolyogták. "Tárgyalásokat nem vezethetem egyedül, de ugyanígy nem sétálhattam be a bankomba sem a hitellehetőségekről beszélgetni. Csak kinevettek volna. Ebből is látszik, hogy néha az is komoly hátrány, hogy ha fiatal az ember" - közölte a Saxnet nevű cég alapítója. A probléma persze megoldódott. A bankba az apja kísérte el, üzleti tárgyalásokra pedig egyik idősebb alkalmazottja. "Kifejezetten idősebb kollégákat alkalmazok" - tette hozzá Dreise, aki jelenleg már 23 embert foglalkoztat.

S hogy mi a Saxnet lényege? A szakember Meshnode néven WLAN-boxokat fejlesztett ki, amiket egymástól 100 méter távolságra elhelyezve vezeték nélküli hálózatok hozhatók létre. A sikeres kapcsolathoz elég, ha csak az egyik doboz csatlakozik az internethez. Az internetelérés lehet műholdas, optikai kábeles, mobil vagy DSL. A hálózatban lévő felhasználók megosztoznak a sávszélességen. Az első eszközöket még apja irodájában építette meg, de ma már egy családi és magánbefektetők segítségével felépített 3 emeletes, 3000 négyzetméter területű üzemben készülnek a WLAN-modulok.

A Meshdone egy rendkívül robusztus eszköz, amelyet direkt úgy alkotott meg Dreise, hogy még a legmostohább időjárási körülmények között is üzemképes legyen. A 2006-ban alapított Saxnet idei forgalma elérheti a 3 millió eurót. Mindez azt jelentené, hogy sikerült 2000 készüléket eladni. A kereslet nagy, hiszen már vannak érdeklődők Afrikából és a Közel-Keletről is. A fiatalember szerint a titok nyitja abban rejlik, hogy olyan megoldást hoztak létre, amelyben a hardver és a szoftver mindig a vevők egyedi igényeihez igazítható. Ez pedig nem jellemző a nagyvállalatok termékeire.
A T-Systems máris felfigyelt a Saxnet-modulokra és komolyan fontolgatja a beszerzésüket. "Hasznosak lehetnek a fontosabb vezetékek ellenőrzésére és a kapcsolat biztosítására. Egy hasonló kábeles rendszer túl drága lenne. Ráadásul a Saxnet előnye, hogy egy komplett megoldást kínál" - jelentette ki Bangnan Xu, a T-Systems projektvezetője.

Dreise természetesen örül a sikernek, még akkor is, hogy ha hazájában eddig nem igazán ismerik. "Készülékeink 80 százaléka exportra készül, 40 százalékát kifejezetten a fejlődő országokba szállítjuk" - mondta a cégalapító. Ezt bizonyítja, hogy a Saxnet első nagy, 100 darab modulra szóló megrendelése éppen Angolából érkezett. A megoldás felkeltette Wande Adalemo, a nigériai 3Arts Network egyik vezetőjének érdeklődését is, aki úgy vélte: ha Lagosban sikerül felépíteni egy Meshdone-hálózatot, akkor később Nyugat-Afrikában bárhol sikerülhet majd ugyanez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T0nk #22
    Nem akarom a cikket kommentálni...
    A dátumokat tessék nézni.

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9020527

  • Ahoy #21
    Jah és még annnyit! Tipikus magyar hozzáállás és kifogáskeresés: "itthon biztos börtön járt volna érte nem 3 milla..." meg úgyis kiröhögnének, minek is csinálni valamit.

    Akkor basszátok meg én kitartó leszek, akár itt magyarisztánban akár külföldön, de én igenis végig akarok vinni pár ilyen ötletet mint a srác!
  • Ahoy #20
    Zseniális a srác... irigylik is sokan közületek. Akár spanyol viasz, akár nem, de a körítés szuper. Megérdemli a hírnevet.
  • polarka #19
    Sztem senki sem fikázza. Aki értenek a témához látják, hogy semmi új és nagy dolog nincsen a dologban és meglepődtek, hogy most ezzel akkor mi van? Mert a cikk azt sugallja, h hú de faxa a gyerek. De lentebb, már vki megmondta, h csak annyi a lényeg, h kihasznált egy piaci rést és kész.

    Egyébként ezt nálunk itthon, a lakótelepen is, már most megtudjuk csinálni. Kirakom routerem az ablakba és már másik 10-20 routert látok, köztük van olyan amelyiket ingyért használhatom netezésre is. Ha a telepen összebeszélnek néhányan, akkor már elő is állt a cikkben említett rendszer és kész.
  • usererror #18
    Nem sok technikai újítás van benne, az tuti, de eladják valahogy és a jelek szerint működik is. A lényeg, hogy egy vidéki településen, nem feltétlenül fekete afrikában, remekül működhet, leginkább talán úgy, hogy állami pénzen üzemeltetnek egy kondisabb vonalat, hogy mindig legyen net, aztán a házakban meg csak telepíteni kell ezt a feltuningolt wifi rooter-t. Már ez önmagában is jó, hiszen nem kell kábelezni.

    Egyszerű ötlet, igazatok van, de miért kell alapból fikázni?
  • goger #17
    vlaki magyarázza már el ebben mi a szenzáció, ha jól értem csinált egy hálózatot amit rákötött a netre. ez mitől ujdonsdág?
  • helkis #16
    lehet arról van szó, hogy bármilyen netre "tudja hogy kell csatlakozni" csak legyen hatótávon belül, így tényleg olcsó megoldást jelent..
  • B0nFire #15
    Szerintem meg éppenhogy ronda; manapság nagy retróőrület dúl, ez is azért ilyen idétlen. De ha minden igaz, úgyis a háztetőn lesz, nem kell bámulni.
  • SuspiciousC #14
    Az teny, hogy a desing viszont nagyon klafa lett. :D
  • SuspiciousC #13
    Nem "talalt fel" semmit a srac, talan eppen ez a plane benne, eszrevett egy piaci rest es kihasznalta, ennyi. Barki megteheti.