Berta Sándor

Franciaország - elfogadták a HADOPI-törvényt

A Francia Nemzetgyűlés megszavazta a La Haute Autorite pour la diffusion des oevres et la protection des droits sur Internet (Loi HADOPI) nevű hivatal létrehozásáról szóló előterjesztést.

A Szenátus után a Nemzetgyűlés által is elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a szerzői jogsértéssel gyanúsított személyek esetében alkalmazzák az először 2007-ben felmerült Three Strikes Out nevű elvet. Ugyan a hivatal létrejöhet, azonban számos részletet még tisztázni kell, illetve ki kell dolgozni.

A francia kormány - érthetően - örömmel fogadta a döntést és azt szeretné elérni, hogy egész Európára kiterjesszék és a kontinensen szalonképessé tegyék az új rendszert. A szavazáson a HADOPI mellett foglaltak állást a konzervatív UMP képviselői. Az elfogadott törvény értelmében a szerzői jogsértéssel gyanúsított személyek először két figyelmeztetést kapnak, majd a harmadik alkalommal már automatikusan blokkolják a hozzáférésüket. A blokád időtartama két hónap és egy év között változhat.

A Libération francia napilap tudósítása szerint a döntés nem csak a HADOPI létrehozása miatt jelzés értékű. Az UMP képviselői ugyanis azt is elfogadták, hogy a bírók a jövőben előírhatják az internetszolgáltatóknak a szerzői jogsértéseket támogató oldalak teljes blokkolását. Ez a lehetőség a HADOPI-törvény 5-ös cikkelyébe került bele. Mindez azt jelentené, hogy Franciaországban is blokád alá lehetne venni például a The Pirate Bay honlapját. A baloldali pártok egyhangúlag a jogszabály ellen foglaltak állást és az UMP esetében sem volt a támogatás egyértelmű. Néhány konzervatív képviselő még az utolsó pillanatban is olyan javaslatot terjesztett elő, amelyek értelmében a blokádokat pénzbüntetéssel váltották volna fel.

A törvény most egy parlamenti bizottság elé kerül, amely pontosítja a szövegét, majd a végső döntést a Francia Alkotmánybíróság (Conseil Constitutionnel) hozza meg. "Az a vizsgálat lesz ennek a pontatlan, abszurd, veszélyes és nem megvalósítható jogszabály végső tűzpróbája" - írták a La Quadrature du Net szervezet munkatársai. Fontos lesz ugyanakkor az is, hogy milyen döntést hoz április 21-én az Európai Parlament. Egy a távközlési csomaghoz benyújtott módosítás szerint ugyanis bírói engedély nélkül senkinek sem lehetne megszüntetni vagy blokkolni az internethozzáférését. Amennyiben ezt a javaslatot elfogadja az EP, úgy a francia rendszer európai kiterjesztése kútba eshet.

A HADOPI esetében a figyelmeztetéseket és a hozzáférés-blokkolásról szóló döntést nem bíró hozná meg, hanem maga az új hivatal és valóban abszurd, hogy a szerzői jogsértéssel gyanúsított személyek még azt sem tudhatnák meg, hogy konkrétan milyen jogsértések elkövetésével is vádolják őket.

Tisztázatlan maradt, hogy az intézkedések kinek és mennyibe kerülnek majd. A Les Echos francia gazdasági lap idén februárban azt írta, hogy a hozzáférések blokkolása az egyes internetszolgáltatóknak évente akár 10 millióba euróba is kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #40
    egyébként erre halad Europa. nézd meg mi megy Angliában
    aktiv IRA korszakban sem csinálták ezt mint most, lassan olyanok lesznek a viszonyok, mint a régi szocialista NDK-ban, mindekit megfigyelnek, mindenről aktát vezetnek, hol járt, mit vásárolt, stb
  • Mike at home #39
    nyugi, lesz majd itthon ilyen is
    meg terrorista vagy ha letöltesz, vagy esetleg pedofil
    olyan ez, mint a 3 firkász akit lekapcsoltak, egyből bűnszövetkezet, bezzeg a cigók vonulgathatnak
  • Mike at home #38
    ha most francia lennék, első körben térnék át szabad szoftverre, nem vennék több műsoros cd-t, dvd-t, könyvet, sőt erre mozgalmat alapítanék, illetve csatlakoznék a meglévőhöz. Aztán így próbálják meg rámsózni méregdrágán a szarjaikat a kiadók.
  • AgentKis #37
    Másik megoldás is létezik. Tessék elkezdeni mindenkinek csak "common creativ" dolgokat hallgatni, nézni. Nem leszünk tőle kevesebbek, és idővel a többi formáció kihal, vagy átalakul ilyenné. Kereslet kínálat. Működik ez már évezredek óta, ha egyik fél sem akarja a másikat kirabolni, átverni.
    Meg ott van a TV ami egy kis reklám nézegetésért cserébe leadja a filmeket (nem az HBO-ra gondolok, bár az ő megoldásuk is működik)

    Egyébként tegye a szívére a kezét mindenki és gondolkodjon el: Hallott-e olyan zenét, vagy látott-e olyan filmet, amit ha nem hallgatott/nézett volna meg akkor az ő élete értéktelenebb lenne? Úgy ragaszkodik mindenki ezekhez a tartalmakhoz, mintha lenne valami értelme, ragaszkodni hozzájuk. Ha meg valaki úgy érzi, hogy van ilyen tartalom (azért vannak így is néhányan) akkor az vegye meg amelyik ilyen neki.
  • Sanyix #36
    Énsem, de sajnos bizonyos embercsoportokra lehet általánosítani, mert nagyon gyakoriak náluk bizonyos dolgok. Az orkokra pl hogy lopnak, késelnek, kötekednek, üvöltöznek, a közel keleti nagyobb orrméretűekre, meg a sunyizás, mutyizás, csalás, cselszövés jellemző (fehérgalléros bűnözők), a magyarokra meg pl a birkaság, hülyeség. Mindegyikből van kivétel persze, de legnagyobb részük nem kivétel, ezért lehet általánosítani.
  • vasziszdasz #35
    A francia kormány - érthetően - örömmel fogadta a döntést és azt szeretné elérni, hogy egész Európára kiterjesszék és a kontinensen szalonképessé tegyék az új rendszert.
    Mi meg azt hogy vallják be mennyi kenőpénzt kaptak ezért a kiadóktól, aztán akasszák fel magukat!
  • Nagydög #34
    Meglepo, milyen izek csusznak elo idonkent a kovek alol. Aszondja az ize: van nehany sarokpont.
  • hol9672 #33
    De ha a cikkben nincs zsidó, akkor sarkozy micsoda? És a te megnyilatkozásaid is eléggé olyanok szoktak lenni. Van néhány sarokpont.
  • pixx #32
    Azért vicces lesz, hogy előbb fél Franciaországot kell lesittelni, hogy a franciák szavahihetők legyenek. A filmek közel a fele francia nyelven van fent a neten, és nagyon sok szerverük van.
    Amúgy ez csak szájtépés, hiába blokkol be egy oldalt, egy hét múlva átrakják máshova, aztán a jövőhéten megint.
    Amúgy nem hiszem, hogy erre lenne kapacitás, plusz iszonyat sok oldal, és többszáz vagy ezer privát oldal, ahova csak meghívóval lehet menni, amiket állami intézményekből vagy iskolákból, és egyetemekből működtetnek.
    Majd egy év múlva bezárják, mert kiderült, hogy milliókat vertek el semmire :)
  • drzen #31
    Nem a származásuk alapján teszek különbséget az emberek között. Az, hogy valaki Zsidó, Szerb, Román, vagy Francia, nem számít semmit. Az számít amit teszel, nem amit az őseid tesznek vagy amit esetleg a leszármazottaid tenni fognak, hanem amit te teszel. Most.