Berta Sándor

Greenpeace: hátrányban a Hewlett-Packard, a Lenovo és a Dell

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet 11. alkalommal hozta nyilvánosságra Guide to Greener Electronics című átfogó jelentését.

A dokumentum szerint az elmúlt hónapokban környezetvédelmi szempontból a Hewlett-Packard, a Lenovo és a Dell termékei vizsgáztak a legrosszabbul. A három konszern a többi vezető gyártóval együtt korábban vállalta, hogy az idei év végére száműzi készülékeiből a polivinilkloridot (PVC) és a brómtartalmú égésgátlókat (BFR), de később visszavonták ezt az ígéretüket. Az ígéretet csak az Apple és az Acer tartotta be. Az Apple 2008 végére vállalta, hogy minden termékéből eltávolítja a PVC-t és a BFR-t. Ez a terv azonban egyelőre meghiúsult, ugyanis a vállalat még PVC-mentes kábeleket keres.

A Greenpeace a Dell esetében azt kifogásolta, hogy az egyik asztali konfiguráció, egy notebook és számos monitor bizonyos mértékben tartalmazta a két káros anyagot. A Lenovo szemére azt vetette a szervezet, hogy csupán két PVC- és három BFR-mentes modellje van a teljes kínálatában. A cég ráadásul 2010 végére vállalta a káros anyagok száműzésére vonatkozó követelmények teljesítését. A Hewlett-Packard esetében a legnagyobb probléma, hogy nincs egyetlen olyan terméke sem, amelyikben ne lenne PVC vagy BFR. Ráadásul súlyosbító tényező, hogy a HP semmilyen ígéretet nem tett arra, hogy a közeljövőben eltávolítaná a gyártási folyamatból ezeket az anyagokat.

A legnagyobb javulást a korábbi jelentés 15. helyéről a negyedik helyre "felkúszó" Philipsnél tapasztalták a szakemberek. A gyártó ugyanis engedett a Greenpeace nyomásának és jelentősen javított az elektronikai hulladékokkal kapcsolatos hozzáállásán. A Philips ma már többek között pénzügyi felelősséget vállal saját korábbi modelljei újrafeldolgozásért. Szükség van ugyanakkor még egy megfelelő újrahasznosítást koordináló rendszer bevezetésére.

"Amennyiben az olyan cégek, mint a Philips hajlandók összegyűjteni és újra feldolgozni a korábbi termékeiket, akkor számítani lehet arra is, hogy a jövőben káros anyagokat nem tartalmazó és újrahasznosítható árucikkeket dobnak piacra. Az újrafeldolgozási költségek ugyanis közvetlenül attól függenek, hogy mennyi káros anyag található egy eszközben és milyen könnyű azt újrahasznosítani. Az egyéni gyártói felelősségvállalás egy meghatározó lépés afelé, hogy még inkább környezetbarát készülékek jelenjenek meg az elektronikai ágazatban" - jelentette ki Iza Kruszewska, a Greenpeace International munkatársa.

A Philips mellett elismerés illeti a Sony Ericssont, a Sonyt, valamint a Samsungot, amely nyíltan kiáll a környezetvédelem mellett és célul tűzte ki a globális üvegházgáz-kibocsájtás csökkentését. A Dell és a Nokia ezzel szemben arra kötelezték magukat, hogy folyamatosan csökkentik a környezetet károsító anyagok felhasználását, ezáltal pedig a káros anyag-kibocsájtást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stirner #13
    Commandante most ezzel jó nagy baromságot írtál...
  • Commandante #12
    Pénteki élmény: BlueRay-t néztünk 42 colos plazmán, utána haver belökött valami természetfilmet a PS3-ba, hogy megmutassa, mit is az a HD. Megnéztük hogy hal éhen egy jegesmedve, mire asszony növére elkezdi a "ó, a szegény, ez is a globális felmelegedés miatt van, tegyünk ellene valamit, stb". Mire elmagyaráztam neki, hogy akkor legközelebb inkább ne a plazmán nézzen filmet, mert annál energiaigényesebb megoldás nem igazán létezik. Na erre elhallgatott.

    Ez az egész zöldülés egy képmutató faszság. Biztos egyedül vagyok ezzel, de én leszarom a környezetet, meg az unokáink örökségét. Ha lenne elég pénzem, Humvee-vel járnék, vagy még jobb, magánrepülövel.
  • Sir Ny #11
    a metán nem zavar senkit.
  • tomcsa4 #10
    Reméltem is, ohgy a Philips javít a renoménján, de ennyit? Nagyon jó olvasni, mivel kedvelem a márkát. Acer detto, amúgy az Acer az egyik legkomolyabb cég. Minden téren versenyképes.
  • Eleskanyar #9
    Ez rendben van, tény hogy fejleszteni kell még a szél és napenergián, de itt arról van szó, hogy mérgező anyagokat igenis ki lehet váltani, és nem is kerül többe, ez tisztán látszik, mivel pl. Thosiba megcsinálta, Dell viszont nem, mégsem látszik meg ez a termékeik árán..
    Egyébként az atom ára elég megtévesztő, mert azt nem reklámozza senki, hogy állami 100milliárdok nélkül még sehol nem épült üzleti alapon atomerőmű +tárolók stb. ezzel szemben vígan épülnek a szélerőművek üzleti alapon, ez arra utal, hogy sokkal kedvezőbb a megtérülési mutatójuk.
  • waterman #8
    szerintem lennének alternatívák, még rugdosni kéne a technológiákat, de mindent meg lehetne oldani zöldebben.
    most hogy ne rugaszkodjak el nagyon, a háztartási szemeteszsákok: egyik tecsóban 300 forint 10 darab biológiailag lebomló 40 literes "zöld" szemeteszsák, 15 méterrel arréb a soron eldugva 200 forint az 50 darab sima műanyag szemeteszsák. és azért nem mindegy.. értem én, hogy biztos nem olyan egyszerű legyártani a "zöld" fajtát, de ez a majdnem 8szoros darabonkénti ár azért nem indokolt. és akkor naná, hogy nem fogunk zöldülni, ha már egy nyomorék biológiailag lebomló szemeteszsák is ilyen mértékben drágább.
  • Daffit #7
    Ez mind nagyon szép és tényleg jó, csak a vásárlókat is rá kellene állítani, hogy kicsit gondolkozzanak.

    Egyébként meg a legfontosabb lenne, hogy a marha-tenyésztést csökkentsék, mert azok állítják elő a legnagyobb mennyiségben a metánt
  • Kovász #6
    Nagyon sok olyan dolog van, amire nincs VALÓDI alternatíva. Ott vannak például az energiatakarékos égők. Oké, h kevesebbet fogyasztanak, viszont cserébe higanyt tartalmaznak, és veszélyes hulladékként kell őket kezelni.. Vagy a megújuló energián alapuló erőművek: egyrészt csak kurvasok szélerőművel/napkollektorral/stb. lehetne a mai energiaszükségletet kielégíteni, másrészt az így előállított áram ára sokszorosa pl. egy atomerőmű által előállítottnak. Bár tény, hogy akkor, kisebb lenne a szennyezés, de akkor nem 10e-t fizetnél egy hónapban a villanyért, hanem 100-at - nem hiszem, hogy te vagy bárki más örülne neki. Szal amíg nincsenek VALÓDI alternatívák, addig nem kéne pampognia a greenpeacnek.
  • Eleskanyar #5
    halgatyó te nagyon egyszerű vagy, miért is kellene gyárat alapítania? Nem a gyártó felel azért, hogy ne mérgezze meg az embereket? Ha én lázmérőt gyártok, és a maradék higanyt az udvarodra öntöm, akkor te azt mondod, hogy adsz nekem pénzt, hogy átáljak digitálisra? Ez így logikus? Szomorú....
  • halgatyó #3
    Pofázni könnyű!
    Gyártson a Grimbusz (írd:greenpeace) PVC mentes kábeleket, utána járjon a pofájuk!
    Amennyiben pedig az ilyen mentes-mentes alkatrészek többe kerülnek (néha sokkal), akkor a Grimbuszt a háttérből agyba-főbe pénzelő mocsokdisznók adjanak hozzá támogatást! Így is lehetne a környezetkímélő, de drága termékek elterjedését segíteni, nemcsak pofázással, meg sínhezláncolgatással.

    Mutasson jó példát a Grimbusz, alapítson gyárat!!!!
    Ja, hogy ehhez ész és erőfeszítés, meg szorgalom is kellene? Hát igen.