Gyurkity Péter

Érkezőben a Firefox 3.5

A változások jelentőségére hivatkozva a Mozilla még a végleges változat megjelenése előtt módosítja a verziószámot, így a Firefox 3.1 helyett rögtön a 3.5 érkezik - amint lezárul a tesztelés.

A fejlesztők legutóbbi találkozójukon döntöttek úgy, hogy a 3.5-ös verziószám sokkal jobban jelzi az elvégzett munka nagyságát, valamint a változások méretét és jellegét. Az elhúzódó tesztelés után most végre látszik a fény az alagút végén, így hamarosan egy újabb bétaváltozatot, ezt követően pedig már a megjelenésre elméletileg kész RC-verziókat vehetjük a kezünkbe.

Az elmúlt hetekben a Mozilla háza tájáról leginkább a késésről szóló beszámolók számítottak hírértékűnek. Az alapítvány illetékesei azonban lassan elkészülnek a Beta 3 jelzésű változattal (amely még mindig a 3.1-es verziószámot viseli), ezt azonban már a 3.5 előzetese követi majd. Indoklásuk szerint a Tracemonkey nevet viselő új Javascript motor, a fülek módosított kezelése, a privát böngészési mód, valamint az egyéb változtatások elegendők a verziószám nagyobb mértékű növelésére. Mike Beltzner a Mozilla részéről azonban csendben hozzáfűzte, hogy végleges döntés még nem született ezzel kapcsolatban, bár a megbeszélés részleteit ismertető oldal ezt sugallja.

A BetaNews eközben a legutolsó nightly előzetest vette kézbe és a kitartó nyüstölést követően azzal a konklúzióval zárták a kísérletet, hogy az új Firefox a sebességet illetően várhatóan felveszi majd a versenyt a szintén igen gyorsra sikeredett Safari 4 bétával. Mindkét fejlesztés egyre gyorsabbá vált ugyanazon teszt sorozatos elvégzése alatt (köszönhetően a gyorsítótárazásnak), a szakértők pedig arra számítanak, hogy a Firefox még tovább gyorsulhat a fejlesztés utolsó fázisában.

Ami a hírhedt Acid3 tesztet illeti, az utolsó Firefox előzetes itt az eddigi legjobb eredményt érte el a családon belül, ugyanis 93 pontot söpört be - a Safari 4 Beta itt 100 százalékon végzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisedi #61
    ÚGy szr ahogy van! Opera vagy Chrome! Irdatlan lassú az új FF elindulása!
  • kisedi #60
    http://www.hwsw.hu/hirek/42478/firefox-3-5-sebesseg-indulas-windows-nss-biztonsag.html
  • Tsol #59
    3.5 RC-ben nagyon jól megy. Csak így tovább!
  • Szefmester #58
    nálam ilyen eddig nem volt soha.. amikor behalt akkor többnyire az "msn-en kapott linkre kattintok" dolog volt.. és nem a vírusos szarok, hanem olyan amit én kértem hogy küldjenek el
  • sylas #57
    az mitől lehet hogy ff-ben megvan nyitva 15-20oldal akkor beáll vagy rögtön bezárja vagy kidobja hogy crash reporter?az operában volt mikor még ennél több oldal is megvolt nyitva de semmi nem csinál semmit jól müxik
  • Sanyix #56
    Nálam is, sőt egyes weboldalakon egyszerűen lefagy az ff. Még szerencse hogy csak melóhelyen, otthon opera megy, mert nincs fos proxy :D
  • szily3 #55
    Na gyerekek. Opera 10 alpha sokkal hamarabb lefutotta a 100at, mint mondjuk a Safari. Chrome gyenge az Acidon, amugy is lassu... FF sem a leggyorsabb. A Safarinak gratulalni lehet, meg az Operanal is sebesebb, viszont az idegesitoen bugos, raadasul nincs lokalizalva ( :-S ).
    Nalam 3 hete fut az Opera 10 alpha (!) és iszonyatosan stabil, eccer nem fagyott le, es erezhetoen gyorsabb a tobbieknel (Safari 4 kiveve).
    Ja es KENYELMES :D Sokkal jobb, es akar szebb is, mint a FF 3.x-ek. Ja es MAGYARUL :D
    Nem allitom, h altala lesz megvaltva a vilag, de mindenkinek ajanlom kiprobalni. FF fanoknak kicsit nehezkes lehet az atallas, de ha eccer belelendultek, az O 10-et csak elvezni fogjak!
  • Turdus #54
    Ha nekem nem hiszel, tessék: mozilla válasza
  • Turdus #53
    Firefox minősége =/= pluginok minősége!!!!!
  • Turdus #52
    Az lehet, de a megjelenést a CSS szabályozza.