Hunter

Vészhelyzet 2.0: A robotsebész-team

Egy konzorcium egy robotokkal teli mobil műtő kifejlesztésén dolgozik. Az új egységből a hadsereg mellett a katasztrófa védelem és a kórházak is profitálhatnak.**** Ha egy katona súlyos sérülést szenved a harctéren, határozottan jobbak a túlélési esélyei, ha egy órán belül szakszerű orvosi ellátásban részesül. De mi van, ha a legközelebbi kórház több mint egy órára van, vagy a közelben állomásozó csapatok nem rendelkeznek kellő orvosi tapasztalattal?

A megoldást egy mobil műtő jelenti, tele robotokkal, állítja egy konzorcium, amely egy non-profit laboratórium, az SRI International vezetésével belefogott az újszerű eszköz megalkotásába. A Trauma Pod elnevezésű robotegység még gyerekcipőben jár ugyan, a fejlesztők szerint a kész változat képes lesz összeszedni a sérültet a harcmezőről, diagnosztizálja és elvégzi az életmentő beavatkozásokat miközben megkezdi a kórházba szállítást.


A műtőben egy robotcsapat dolgozik, amit egy távirányítással működő robotsebész vezet, őt természetesen egy valódi sebész vezérli. A főrobotnak három keze van, az egyikkel az endoszkópot tartja, ami lehetővé teszi a távolról dolgozó sebész számára, hogy betekintést nyerjen a páciensbe, míg a robot másik két kezével a szükséges sebészeti eszközöket használhatja.

A cél, hogy a robot sebészeti csapattal ideiglenesen stabilizálják a sérült állapotát, időt nyerve a kórházba szállításig, összegzett Pablo Garcia a fejlesztés vezetője. "A rendszer az életmentő beavatkozásokra (damage control) összpontosít, a stabilizáláshoz szükséges minimális követelményekre" - magyarázta. "Biztosítja a légutak átjárhatóságát, enyhíti az életveszélyes sérüléseket, mint a légmell, vagy időszakosan elállítja a vérzést"

Garcia elmondása szerint a robot önállóan is képes lesz több alapvető művelet elvégzésére, a sebek összevarrására, a vérzés elszorítására, ami nagy segítség a távolról dolgozó sebész számára, aki így az összetettebb műveletekre koncentrálhat. A robotsebésznek 12 alrendszer asszisztál, melyek szintén prototípus szinten vannak. Maga a műtőasztal, amit a kaliforniai Integrated Medical Systems fejlesztett ki, nyomon követi a páciens életjeleit, kontrollálja a folyadék és az oxigén szinteket és a hozzácsatolt robotkarral egyben betölti az aneszteziológus szerepét is. Az asszisztenciához tartozik egy hangvezérlésű robotkar is, ami eljuttatja a friss eszközöket a sebészhez, míg a használtakat eltakarítja egy mozgó egység közreműködésével. Minden gép kommunikál a másikkal, tevékenységüket egy traumatológus szakértők által ellenőrzött szoftver figyeli, biztosítandó hogy minden a megfelelő sorrendben történjen, és ne akadályozzák egymást az egységek. Az emberi sebész, vagy sebészek minden robotot tudnak vezérelni, és az egységek hangszóróin keresztül a beteggel is kommunikálhatnak. A műtő prototípus egy háromdimenziós röntgen letapogatóval is rendelkezik, a végleges változat pedig ultrahanggal is fel lesz szerelve.


A rendszer azért nem teljesen önműködő, ismerte el a bemutatás után Garcia, például a súlyosan sérült, vagy traumatikus állapotba került katona behelyezéséhez a Trauma Podba a bajtársak segítségére is szükség lesz.

Az eszköz kifejlesztéséhez 12 millió dollárral járult hozzá a Pentagon kutatási ügynöksége, a DARPA. Nemrég fejeződött be egy használhatósági teszt első fázisa, amiben a robotok egy műanyag csövet, más néven söntöt helyeztek be egy próbabábú lábának egyik "sérült" vérerébe és elvégeztek egy beavatkozást, mellyel elzártak egy perforálódott belet, ez a két leggyakoribb sérülés, ha az embert lövés éri, tette hozzá Garcia. A kísérletben egy da Vinci sebész robotot alkalmaztak, ami 2001 óta végez artroszkópos sebészeti beavatkozásokat számos amerikai kórházban. Az egységet a Trauma Pod végleges változatában egy saját fejlesztésű, kifejezetten az életmentő beavatkozásokhoz kialakított robot fogja felváltani, aminek a fejlesztése még most indul.

Emellett több más technikai kihívással is szembe kell még nézniük, ilyen az életfenntartó rendszer, aminek emberi beavatkozás nélkül kellene stabilizálni a légutakat. A fejlesztők reményei szerint az egész egységet sikerül annyira összezsugorítani, hogy felférjen egy katonai járműre a megfelelő páncélzattal együtt. Garcia szerint amennyiben a fejlesztés a tervezett ütemben folyik, a Trauma Pod 10 éven belül szolgálatba állhat a harctereken és más veszélyes környezetekben, például a természeti katasztrófák színhelyein, míg több különálló rendszer ennél jóval hamarabb is megjelenhet a kórházakban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anaid #29
    Szerintem az emberi test esetében sok olyan váratlan fordulat felmerülhet, ami "meglepetésként" hatna az előre beprogizott robotokra. Kicsit rizikósnak tűnik. Nem készültünk egy kaptafára.
    Szerintem még nem "váltható ki robottal" az emberi problémamegoldóképesség.
    Ehhez nem totál egyforma szervezetű emberek kellenének? Olyan meg nincs.
  • Epikurosz #28
    Nem gondolom, hogy értenél a madárinfluenzához, viszont logikusan gondolkodsz.
    Én amúgy meg vagyok győződve, hogy felfújt összeesküvés-elméletről van itt szó, amely arra alapoz, hogy az influenza ellenes oltás kifejlesztésénél a h5n1 vírus génszekvenciáit is beépítették, ráadásul nem titokban, hanem hivatalos FDA jóváhagyással. Először persze bedőltem a szenzációs hírnek, hogy itt valami disznóság készül.
  • toto66 #27
    Miből gondolod, hogy értek a madárinfluenzához?
    Bár érdekes, hogy a hidegháború alatt kisérleteztek olyan bilógiai fegyverekkel, amivel amúgy is meggyűlt a bajunk (antrax, butulium).
    Végul is nem kizárt a szándékosság a madárinfluenzánál sem, de soha nem lehet bizonyítani, másrészt, ha tényleg kisérleteztek vele, akkor hadászati szempontból kudarc volt (nem elég hatásos). A gazdasági fegyverként viszont működik, de csak békeidőben (nem lehet eladni a baromfit a célországból), de ez sem túl hatásos. Persze van olyan összeesküvés elmélet, hogy a vakcina eladása miatt fertőztek meg állatokat, de szerintem ez is nevetséges. Úgy gondolom, hogy igazából sehogy nem gondolom.
  • Epikurosz #26
    Youtube-os sopánkodás, kontra FDA:
    [URL=http://www.flupatrol.com/2007/05/16/flumis-effective-for-young-kids-but-may-cause-wheezing/]"The US Food and Drug Administration approved the use of FluMist for children under 5, despite concerns that the nasal spray vaccine caused increased respiratory problems in some patients."[/URL]

    Nos, annyira titkosak ezek az emberiség kiirtására szőtt tervek, hogy az amerikai FDA hivatalosan is jóváhagyta őket.
  • Epikurosz #25
    még egy link
  • Epikurosz #24
    OFF
    Mondjuk, érdekes lenne tudni mennyire komoly site ez a PrisonPlanet, de más forrás is közölte a hírt.
  • Epikurosz #23
    OFF
    Szia toto66!
    Küldtek nekem egy linket, amelyet igazából nem tudok hová tenni. Érdekelne a véleményed. Meg olyanoké, akik értenek ehhez.
  • toto66 #22
    "rosz pneumatik cső esetleg bele ereszt valami maró folyadékot a betegbe"
    Ritkán, ha csak nem kondenzvizet, de az sem igen van benne, mivel arra is direkt vigyáznak! (ugyanis sűrített levegővel működik, nem hidraulikus)
  • atomkrumpli #21
    ez is karbantartást igényel, tehát elfárad sőt még remeghet is, ha lusta volt a szervizes szétcsapja a pácienc belét egy rosz pneumatik cső esetleg bele ereszt valami maró folyadékot a betegbe nyámm
  • qwas #20
    Ezek szerint kevesebb mint kellene.