Berta Sándor

Gazelle nevet kap a Microsoft új böngészője

Új böngészőt fejleszt a redmondi konszern. A program a Windows 7 utáni tervekbe is bepillantást enged.

A Microsoft legújabb programja a Gazelle nevet viseli. Nevét azért kapta, mert egy karcsú böngészőmag osztja szét az erőforrásokat az egyes szálak és feladatok között, s szintén ez a kernel felügyeli a szoftverek közötti kommunikációt. A Gazelle előnye, hogy minden szál egymástól függetlenül futtatható, ezáltal ha az egyik működése leáll, a szoftver tovább dolgozhat. Az új böngészőt a Microsoft Research és az Illinoisi Egyetem kutatói közösen alkották meg, akik a Gazelle-t hivatalosan Multi-Principal rendszernek nevezik.

A megoldás nem új, hiszen hasonló elven működik például az Internet Explorer 8, illetve a Google Chrome is. A Gazelle azonban egy lépéssel előttük jár: minden feladat egy saját munkafolyamatot kap. A Gazelle minden domént principalnak tekint. Egy ilyen modul tartalmazhat HTML-anyagokat, JavaScript-motort, a honlap kinézetéért felelős programot és a böngésző kiegészítőit. A modulokat az operációs rendszer köti össze egymással. Mindez megfelel az úgynevezett IPC mintájának.

Maga a kernel egyébként rendkívül egyszerű és mindössze 5000 C# programsorból áll. A szakemberek a hangsúlyt a Same-Origin-Policy (SOP) jegyében a biztonságra helyezték. Csak az egyező protokollhoz tartozó, ugyanazon a doménen és porton keresztül továbbított tartalmak kerülhetnek egy munkafolyamatba. A Gazelle előzetesét a kutatók egy Windows Vistával és a .NET-Framework 3.5-ös verzióját futtató, 2 gigabájt memóriával ellátott, 2,66 GHZ órajelű Intel Core 2 Duo processzoros számítógépre telepítették fel. A fejlesztők a HTML részt, a kinézetért felelős és a JavaScript-megoldásokat az Internet Explorer 7-ből kölcsönözték. Ezzel azt akarták bizonyítani, hogy az operációs rendszer biztonsági koncepciója a mostani böngészőkön is megvalósítható.

A tesztek során az Alexa indexében lévő első 20 oldalt keresték fel, azonban az első betöltések koránt sem nevezhetők sikeresnek. A Google honlapját ugyanis a rendszer 471 mikroszekundummal hosszabb idő alatt töltötte be, mint az Internet Explorer. A The New York Times portálja esetében pedig ez az idő 4 másodperc volt. Helen Wang, Chris Grier, Alexander Moshchuk, Samuel King, Piali Choudhury és Herman Venter a The Multi-Principal OS Construction of the Gazelle Web Browser című anyagban sietve leszögezték, hogy ezek az eredmények később javulni fognak és a Gazelle egyelőre csak egy kutatási projekt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #24
    "én úgy gondolom, hogy mivel a Win8 végre tényleg szakít az elődök hagyományával és nem lesz kb a Win1.0-ig kompatiblis ..."

    Próbáltál már x64-es Windows alatt Win3.x-es programot futtatni?

    Amúgy meg már a Win2.x sem volt kompatiblis az 1.x-el. - Tudom hogy nem így értetted, viszont a 32bites Vista még mindig kompatibilis a Win3.0-val is és valamenyíre egy kompatibilitási retegen keresztül a DOS-szal, ugyan akkor egyetlen egy NT verzió se futtatta direktben a Win3.x progikat, hanem WoW32 + NTVDM-en keresztül, szemben a Win9x-szel, amelynél a rendszer komponensek jó része is Win3.x ből származó 16 bites szutyok volt. Meg is lett az eredménye.
  • FlyingV #23
    Te a leghamarabb 2015 környékén megjelenő, az alapoktól teljesen újragondolt és újraírt operációs rendszerre gondolsz, amelyet - mint lejjebb is írták - jelenleg Midori fejlesztési néven ismer a számtech közösség. Legalábbis mi :)

    A Cloud Computing egyelőre meg megmarad az Apple-ös MobileMe, illetve a Google-ös adatkezelők szintjén. Sokak szerint nem is nagyon lesz több belőle, meglátjuk. A nagy terveknek pl a sávszélesség szab gátat egyelőre.
  • FlyingV #22
    szőke a hajam, kék a szemem, a bőröm már-már sápadt fehér, szóval ha úgy vesszük, a kis pinabajszos haverod engem jobban csípett volna, mint téged..
  • Rexhawk #21
    jaja tényleg elírtam, a Midorira gondoltam, bocsi.
  • yvorl #20
    #13-ra válasz ez
  • yvorl #19
    A windows cloud egy hálózati az asztali vonaltól független oprendszer, talán már van is. Nem a midori-ra gondoltál? Az is egy kutatási irány amiről csordogáltak hírek ha jól emlékszem.
  • gothmog #18
    Ha egy cikkíró pontatlanságát szóvá teszi valaki, azt törölgetik, az ilyeneket meg bent hagyják.
    Cool a policytek, SG.
  • gettoharcos2 #17
    lebartelezzük eredeti vasból készült keresztekkel és aranyfogakkal
  • gettoharcos2 #16
    valami azt súgja, hogy ez a ciklon téma inkább nálatok családi hagyomány... vagy talán inkább a szappantartó jut eszedbe, ha a nagyszüleidre gondolsz?
  • passatgt #15
    mindössze 5000 C# programsorból áll

    Nem ismerem a c-t, de szerintem enter nélkül 1 sorba is elfér:)