Hunter

Egyre súlyosabb következményeket jósol az IPCC

Újabb komor hangvételű figyelmeztetést adtak közre a Nobel-díjas Kormányközi Éghajlat Változási Bizottság, az IPCC tudósai.

A reményt még mindig nem adták fel, persze ennek az is feltétele, hogy végre valami érdemi elmozdulásra is sor kerüljön, az intézkedéseknek az idő múlásával azonban egyre drasztikusabbaknak kell lenniük. "Társadalmilag nagyobb, és nehezebben kezelhető klímaváltozással nézünk szembe, mint az bárki gondolta volna. A légkör üvegház gázai gyorsabban szaporodnak mint vártuk, megnövelve a veszélyt, hogy az éghajlati rendszert érő szennyezések csökkentését célzó agresszív fellépés nélkül az évszázad végére átléphetjük a kritikus küszöböt" - közölte Chris Field az IPCC 2. Munkacsoportjának társelnöke, a Carnegie Intézet globális ökológiai tanszékének igazgatója. Field felügyeli a 2. Munkacsoport jelentését, ami az IPPC 2014-re tervezett 5. értékelésére fogja előrejelezni az éghajlat változás hatásait.

"Az adatok most azt mutatják, hogy az üvegházgáz kibocsátás sokkal nagyobb tempóban gyorsul, mint gondoltuk" - mondta Field. "Az elmúlt évtized során a fejlődő országok, mint Kína és India az elégetett szénmennyiség növelésével fedezték növekvő elektromos energia szükségletüket. A fejlődő világ gazdaságai egyre szénintenzívebbé válnak, ahelyett hogy csökkentenék ezt a tendenciát. Felderítetlen területre léptünk a klímaváltozás irányát illetően, egy olyan területre aminek kierőszakolt és szinte biztosra vehető hatásai sokkal rosszabbak, mint amit a 4. értékelés jósolt."

Ami talán még ennél is aggasztóbb, az új tanulmányok vészjósló visszajelzéseket észlelnek az éghajlati rendszerben, melyek az eddigi széntemetőket szénforrásokká változtathatják. Field elsődleges példaként a trópusi esőerdőket emeli ki. Hatalmas szénmennyiség tárolódik el a nedves trópusi erdők vegetációjában, melyek ellenállnak a futótüzeknek. A melegedő hőmérséklet és az eltolódó esőzések következtében ezek az erdők egyre szárazabbá válhatnak, ami növeli az erdőtüzek kockázatát A kutatók becslése szerint a következő évszázad erdőtüzei és az ezek következtében elpusztuló növényzet a jelenlegi 386 ppm-ről 100 ppm-mel megemelheti a légköri széndioxid koncentrációt, aminek pusztító következményei lehetnek a globális éghajlatra.

Ugyanakkor az Északi-sarkvidék felmelegedése is felgyorsul a növényi anyagok bomlásának következtében, ami az elmúlt évezredekben mélyfagyasztva pihent az altalajban. "Ezekben a talajrétegekben körülbelül 1000 milliárd tonna szén van" - tette hozzá Field. "Figyelembe véve, hogy az ipari forradalom óta a fosszilis üzemanyagokból kibocsátott szén összmennyisége 350 milliárd tonna körül mozog, ennek a készletnek a felszabadulása megrázó hatású lesz a globális éghajlatra."

Field elmondása szerint azért festhettek az eddigieknél is sötétebb képet, mivel korábban még nem álltak rendelkezésre kellő ismeretek a rendszerekről, így az IPCC előző értékelése még nem vette részleteiben figyelembe a tundrák olvadását és az esőerdők visszajelzéseit. "Az új tanulmányok azonban kiszélesítették a tényezők és az éghajlatra mért lehetséges következményeikre való rálátásunkat" - összegzett Field, aki szerint egy dolog mindenesetre biztosnak tűnik: nagyobb és súlyosabb problémákkal kell szembenéznünk, mint azt bárki gondolhatta volna. "Minél hamarabb teszünk döntő lépéseket, annál jobbak az esélyeink."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anaid #193
    Még azt is, hogy ha állat meg növényfajok kipusztulnak nem lesz mit enni? Végül is igen kibírja egy ideig. Mennyi is? Pár hét?
    Szép dolog az optimizmus, főleg ha nincs sok alapja!
    Szerintem minek kockáztatni, most kell tenni, hogy biztosan ne következzen be, akkor nem kell azon filózni, hogy mi van ha igaz.
    Ebben egyetértünk.
  • gabber a hun #192
    haha 2 évvel ezelött olyan durva videot láttunk eről nemvárt olvadásról, nem akartam elhinnni ménem mutatják a hiradóba, jó anyag lett volna sztem all gore filmjébe is bennvan. Nem hiszem hogy kamu jenne de mintha lyukak lettek volna a jégmező közebénegy kajak mély, és szabály szerűen mint a lefolyóba, folyt le a víz. Nem vagyok szakember, nemtudom ,hogy ez természetes dolog és csak a zöldek festik le csunyábban mint amilyen, de ha ez télleg para ako rendesen az antarktisz kilyukacsosodik mint egy sajt és utána szétfolyik :D:D és nemkell 40 év :D ... :(
  • Epikurosz #191
    Hetesi Zsolték (ELTE) borúlátó jóslatai nem sok jót ígérnek.
  • Epikurosz #190
    Na, és?
  • waterman #189
    mondom én hogy nagyon olvadnak.
  • jebela #188
    Én sem az emberiség miatt aggódnék, azt legfeljebb saját maga tudja kiiktatni, hanem amiatt az elszegényesedő és mérgezett környezet miatt amit csinálunk-tunk magunk körül menthetetlenül. Bár ezt majd már lehet észre se vesszük .... lényeg hogy az anyagi javak meglegyenek, a többi nem számít.
  • USAMEN POWER #187
    Előbb utóbb ja ! Mindenki megdöglik egyszer, amikor eljön az ideje. De a klímaváltozás ellen tenni kell, és nem arra gondolni hogy megdöglünk !!!
    Amúgy a klímaváltozásba nem az emberiség fog belehalni, mert az van olyan fejlett hogy túl élje... Egyes állatfajokra, növényekre valóban pusztulás vár. Az tény hogy lesznek emberáldozatok is, meg hatalmas károk, de az ember az egy szívós teremtmény és mindent kibír
  • Epikurosz #186
    Inkább beszélj csak a saját nevedben.
  • nagylzs #185
    Mind megdöglünk.
  • Epikurosz #184
    Igen, ezt tudtam, csak visszaigazoltad. Különben titokban gondolkodtam azon, hogy kitelepülök oda, de egyedül ciki lenne.