Berta Sándor

Biztonságos Internet Nap: idén az online zaklatás a fő téma

Az Európai Unió az idei Biztonságos Internet Napon a kiberzaklatások, -támadások és gyűlöletkeltés elleni fellépésre helyezi a fő hangsúlyt.

Az online terror néhány új cipővel kezdődött, amelyet Alina vásárolt magának. A legjobb barátnőjének, Alexnek is ilyen cipői voltak, a lány azonban egyáltalán nem örült annak, hogy Alina követte a példáját. Ezt Alina azonnal meg is tapasztalta, amint regisztrálta magát az egyik közösségi portálon. A 14 éves diákot a koszos örömlány jelző fogadta az üzenőfalon, de ez csak a kezdet volt. Később szabályos Alinát gyűlölők csoportja alakult, amelynek tagjai rendszeresen szidalmazták, becsmérelték és támadták a lányt, sőt, hamis képeket is megjelentettek róla.

Ez a történet sajnos nem egyedi és az Európai Unió az idei Biztonságos Internet Napon pont ezért foglalkozik kiemelten az internetes támadásokkal, gyűlölködésekkel. Az Európai Bizottság adatai szerint Németországban már minden ötödik tanuló legalább egyszer már áldozata volt online zaklatásnak vagy szidalmazásnak. Más tagállamokban még elszomorítóbb a helyzet: Nagy-Britanniában ugyanez az érték 33 százalék, Lengyelországban pedig 50 százalék.

Az idei Biztonságos Internet Nap célja, hogy a diákok, a tanárok, a szülők és a szakemberek közösen beszéljenek erről az egyre súlyosabb problémáról. A kezdeményezésben ma már nem csak európai uniós tagállamok vesznek részt, hanem Ausztrália, Venezuela és Egyiptom is. "A kiberzaklatásokat nagyon komolyan kell venni" - nyilatkozta Viviane Reding, az Európai Unió távközlési és médiaügyekért felelős biztosa. A legnagyobb gondot a közösségi portálok jelentik, amelyeken ma már nem csak profilokat lehet létrehozni, hanem üzeneteket is lehet küldeni.

Tavaly már 41,7 millió európai volt tagja valamelyik közösségi oldalnak és a szám óvatos becslések alapján is 2012-re 110 millióra emelkedhet. "Ezek a honlapok különösen a fiatalok körében népszerűek. Éppen ezért fontos, hogy itt is megvédhessük őket a kibertámadásoktól" - tette hozzá Reding. Az Európai Unió kezdeményezésére 17 vezető közösségi portál, köztük a Facebook, a MySpace és a studiVZ ma Luxemburgban hivatalosan aláírja a fiatalkorúak jobb védelméről szóló első európai egyezményt. Az unió biztosa úgy vélte, ezzel a lépéssel a vállalatok maguk is felelősséget vállalnak.

A megállapodás kitér arra, hogy minden oldalon egyetlen kattintással lehet majd jelezni a működtetőknek a kiberzaklatási kísérleteket vagy az ellenszenvet kiváltó kapcsolatfelvételi próbálkozásokat. Emellett a 13 év alattiak nem lehetnének a közösségi portálok tagjai. A szakemberek szerint ez azonban csak a kezdet, az igazi megoldást a gyermekek és a szülők felvilágosítása jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettoharcos2 #8
  • readswift #7
    azóta rájöttem mi a fene ez a cyberzaklatás:
    -o hi , my name is boxxyy ....
  • nickwearby #6
    "és akkor is eltűri a fajankót, ha legszívesebben a pokolba kívánná, de hát ugye disztingválunk"

    Szerintem ennél prózaibb oka van ,
    az ember nem szeretné, ha az eldurvult szócséplés tettlegességig fajulna.
    Aminek elkerülése a neten természetesen adott
  • B0nFire #5
    Az internet őszinte. Ez az, amivel nincsenek az emberek megszokva. Társaságban ugyanis mindenki igyekszik betartani az írott és íratlan szabályokat, és akkor is eltűri a fajankót, ha legszívesebben a pokolba kívánná, de hát ugye disztingválunk. Más a helyzet a weben. Egy nick mögé rejtőzve, anonimitásban (és ez nem feltétlenül rossz) végre van egy hely, ahol kimondhatja őszintén, hogy mi az igazi véleménye a másikról. Na, ez fáj sokaknak. Az őszinteség. Amikor nem volt internetes üzenőfal meg fórum, volt igazi a városban, és arra is fel volt írva, hogy "Pisti hűjje" meg "Mocskos c...nyok!!", meg "Rohadt..." - és ide most képzelje bárki az általa utált focicsapat nevét.

    Nem igaz, hogy az internet előtt ez a jelenség nem létezett. Csak egyesek már hajlamosak elfelejteni.

    Aztán meg ne csodálkozzon az a kamaszgyerek, aki egy buzeráns oldalra beregisztrál, utána meg meg van sértődve, hogy felrakják a napiszarra és lealázzák; meg sír a fórumon, hogy fiúk akarják felszedni, mert ő emó. Azért meg kéne nézni a közösségi oldalakat is, hogy milyen profilúak, és kik teszik ki a tagjai zömét. Nem olyan ártatlan az a gyermek, mint mutatja magát. Sok esetben igenis okot ad arra, hogy gorombaságokat vagdossanak hozzá.
  • nickwearby #4
    kedves cikkíró olyan gagyi példát hozott fel,
    hogy ezt most már senki sem fogja komolyan venni.

    egyébként tényleg nevetséges,
    nem tetszik, nem nézem, kész.

    Biztos hogy vannak komolyabb esetek,
    de ez ebből nem derül ki,
    ööö, mellesleg én sem tudnék mondani egy példát sem o.O

    az a nem normális, aki túl komolyan veszi ezeket a öööö "spéci viselkedési megnyilvánulásokat".

    ki lehet kapcsolni a gépet.

    másrészt meg örüljön az ember hogy nem élőben b@sztatják....
  • kisb92 #3
    Jaj, szegények...
  • Adam II #2
    Ne feledjétek, hogy az internet iszonyatosan komoly dolog

  • NEXUS6 #1
    Nagyszerű!
    Mondjuk szerintem, az interneten terjedő gyűlöletbeszéd elleni leghatékonyabb küzdelem, ha egyszerűen nem olvassuk el, és lehetőleg nem megyünk olyan oldalra, ahol olyanok vannak akik valami miatt nem komálnak bennünket!


    Igazából nem hiszem, hogy erre érdemesebb több szót vesztegetni.
    De persze lehet olyan feljelentgetősdit csinálni, mint a Szószparkban, csak az élőben már nem olyan röhögcséges!