Berta Sándor

Vér tapad a PC-khez és a mobilokhoz

Kongóban eddig 4 millióan estek áldozatul egy a mobiltelefon- és a számítógép-gyártók számára egyaránt létfontosságú különleges nyersanyagért folyó harcokban.

A jelenségre a transmediale nevű művészeti és digitális kultúra kiállításon hívta fel a figyelmet három művész és aktivista, Richard Wright, Graham Harwood és Matsuko Yokokoji. "A koltanérc fontos része a globális távközlési robbanásnak és egyúttal a fejlődéstörténetünk egyik sötét foltja" - jelentette ki Richard Wright. A művész két társával közösen szeretné megismertetni a világ közvéleményével a koltanháborúkat. Wright, Harwood és Matsuko Yokokoji együtt készítették el a Tantalum Memorial nevű művészeti emlékművet, amely a több mint tíz éve tartó koltanháborúkban meghalt több millió embernek állít emléket.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban az 1998 óta folyó harcokban eddig kereken négymillióan vesztették életüket és több ezer lakosnak kellett elmenekülnie. A koltanháborúk legfontosabb célja a koltan nevű különleges ércet tartalmazó területek feletti ellenőrzés megszerzése és megtartása. Ebből vonják ki a tantált, ami létfontosságú a mobiltelefonok, számítógépek,dvd lejátszók gyártásánál. A Föld koltankészleteinek 80 százaléka található Afrikában.


Az egymással szemben álló csoportok a nyersanyagbányák feletti ellenőrzésből gazdagodtak meg, és tudták magukat felfegyverezni. A mai napig gyakran előfordul, hogy a felszínre hozott ércért cserébe a kereskedők nem pénzzel, hanem fegyverekkel fizetnek. Sok bányában teljesen mindennapos jelenség a gyermekmunka és a rabszolgaság. "Azáltal, hogy mobiltelefonokat és számítógépeket használunk, mindannyian belekeveredtünk ebbe a háborúba. A médiában a háborúkat előszeretettel állítják be kizárólag etnikai alapúnak, a kiváltó okok mögötti meghúzódó szociális és gazdasági vonatkozásokat pedig elfelejtik megemlíteni" - mondta Harwood.

"Amikor a Sony 2000-ben piacra dobta a PlayStation 2-t, komoly fennakadások voltak a világpiacon a koltanszállítmányokban. Ezután rövid idő alatt a duplájára növelték a kongói koltantermelést. Hisszük, hogy ez egy jó módja annak, hogy felhívjuk a figyelmet erre a véres konfliktusra" - tette hozzá egy Jaromil nevű aktivista, aki programozó. Jaromil a Yole Africa nevű szervezettel közösen július másodikára nemzetközi akciónapot szervez, amelynek lényege, hogy a kezdeményezést támogató emberek mindegyike erre a 24 órára kapcsolja ki a mobiltelefonját és a számítógépét.

Harwood és társai azt szeretnék elérni, hogy a hardvergyártók a jövőben nagyobb körültekintéssel járjanak el az új termékek tervezésénél. Az eszközökhöz szükséges nyersanyagok kitermelésének hosszú távú hatásait például kalkulálják bele a fejlesztési költségekbe. Ezenkívül arra akarják rávenni a hardvergyártókat, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak termékeik újrahasznosíthatóságára. Egy elavult játékkonzol még alkalmas lehet bizonyos feladatok elvégzésére. Ehhez azonban az is kell, hogy a vállalatok elérhetővé tegyék az eszközök dokumentációját.

Mivel a coltanból kinyert tantált mobiltelefonokban, játékkonzolokban és PC-kben egyaránt felhasználják, így az elmúlt tíz évben a világszerte e termékek iránt növekvő kereslettel párhuzamosan robbanásszerűen nőtt a coltan iránti igény is. A művész hangsúlyozta: ugyan a nagy gyártók bejelentették, hogy a jövőben nem vásárolnak koltant a milíciák által ellenőrzött bányákból, azonban ennek ellenére gyakran lehetetlen megállapítani a nyersanyagok pontos származási helyét. A legvalószínűbb, hogy a kitermelt ércek közvetítőkön keresztül jutnak el a cégekhez.

"A probléma összetett és ellentmondásos. Kongóban rendkívüli módon megnőtt a mobiltelefonok száma. Vannak, akiknek több készülékük is van. Vagyis az emberek egy olyan ipart támogatnak, amely hozzájárul a véres konfliktus folytatásához" - nyilatkozta Wright "A hardverek újrahasznosítása jó lehetőség lehetne a helyi gazdaságok felvirágoztatására. Az afrikai nép a vérével fizetett azért, hogy a világban egy csúcstechnikára épülő gazdaság és ipar jöhessen létre. Szerintem itt az ideje, hogy maguk az afrikaiak is profitáljanak végre ebből" - szögezte le Jarolim.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #112
    De valojaban csak te tudod, hogy mi a valo es most megosztottad velunk.
    Koszonom, mester. LOL
  • Tsol #111
    Mindenki azt hiszi hogy amit gondol az úgy van, úgy szent igaz, és más véleménye hülyeség.
    Ez gáz.
  • dez #110
    (A kerámiakondik százairól nem beszélve.)
  • dez #109
    "Akkor lehet, hogy ezert hagytak ki a kondikat a ps3-bol?"

    Tessék!? Sima ELKO, szilárdelektrolitos ELKO és tantál kondi is van benne (az alaplapon is): PS3 alaplap (60 GB model)

    "(az ujban szilicium oxid alapu programozhato kondenzator chipek vannak)"

    LOL, egyes kondik nevében nem azért van ott a "chip" szó, mert "szilíciumoxid alapú programozható" chipek!!!

    Öregem, te már betegesen kevered a saját fantáziád által kreált butaságokat a valósággal. Bár legalább nem unatkozol, de talán nem kellene tényként leírni őket fórumokban. (Van pár hiteles hozzászólásod, de ezzel azok hitelét is rontod!)

    Egyébként erről van szó: NEC/Tokin Proadlizer
  • Molnibalage #108
    Azt, hogy a MiG-29 koránstam az az űberbrutál legyőzhetetlen gép manőverező légiharcban sem. Az izraeli pilóták állítóleg elég rendesen lealázáták a németeket egy gyakorlaton. Persze az IAF pilótaállományától szerintem nem meglepő.

    A zene is jó volt alatta, csak a szemét youtube levette. Talán még fent van itt - ott zenével is.
  • NEXUS6 #107
    Jó kis videó, de mit is bizonyít ez?;)))
  • Molnibalage #106
    1 század Mig-29-est 1 ezred F-16-os ugyan úgy letöröl az égről, mint fordítva.

    Ez totális hülyeség. Önmagában így nem is értelmezhető. F-16A Block 1-15 esetén már pusztán az F-16 számbeli fölénye elég lenne a sikerhez...

    Mióta van AMRAAM az orosz gépnek jóformán semmi esélye nincs AWACS support esetén. Márpedig ahol F-16 van, ott az is van.. A MiG-29 2 db R-27R-rel olyan számalmasan elavult az F-16C + AIM-120-C5/7 mellett, hogy az már durva... Az F-16C 2 x AIM-9X + 4 x AIM-120C-vel összehasonlíthatatlanul durvább egy MiG-29-nél.


    A jelenlegi nagyságrendekkel jobb BVR képességű AMRAAM rakétákat, ami a NATO-ban általánosan elterjedt, '91 után, a SZU szétesése után rendszeresítették! Márpedig eztán ugye vagy 10 évig egyhelyben járt a hadsereg fejlesztése az oroszoknál.

    Inkább még most is. Cirka 20 éve. A MiG-29 flotta pont olyan, mint a '80-as évek végén..

    Addig viszont mindkét oldalon a félaktív irányítású AIM-7 ill R-23/R27 rakéták jelentették a 20-30 km-es hatótáv közötti BVR képességet. Ezeknél alkalmazásukban/képességeikben jelentős különbség nem volt a két fél között!

    Na ez ami szinén tévedés. Az monopulzus rendszerű AIM-7M-et ami még kváziszimultán célleküzdésre is alkalmas volt az F-15C-n ne hasonlítsuk össze az R-27R-rel, mert még elsírom magam. BVR harc szempontjából a németek az F-4F + AIM-7F-et is jobbnak ítélték a tesztek során. Az ő véleményük szerint az R-27R valahol az AIM-7E felett van éppenhogy. Ezek a vietnámi Sparrowok. Ott kezdődik, hogy az R-27R rendszereinek két perc kell míg tűzkészek lesznek...


    A Mig-29-hez és más típusokhoz, mint gondolom te is tudod, rég kész van az aktív önirányítású R-77 rakéta, illetve a gépnek is készültek módosított verziói, de pénz hiányában egyiket sem rendszeresítették az oroszok komoly számban.

    Egy nem létező képességgel szart sem érsz. Pont. Ami nincs azt leszarom.
    Felújtott Szu-27Sz gépek tudják használni, de az ősrégi NIIP radar igen messze van a nyugati radaroktól...


    Szal akkor hasonlítsunk már össze egy Mig-29M-et egy F-16A-val!!!

    És mi értelme lenne? Egy korban készültek? Ennyi erővel összehasonlíthatnád a Spitfire-t a Raptorral... Ha mindig az azonos korszakban levő gépeket hasonlítod össze akkor is szinte mindig az F-16 volt jobb. Az AIM-9M(2) rakéta megbízgatósága magasan verte az eddigi kevés tapasztalat alapján is az R-73-at. Egy fegyvertelen gép lelövéséhez 3db kellett Afrikában...

    Azért abban kb biztos lehetsz, hogy ha nincsenek atom fegyverek, akkor egy 70-es, 80-as években Európában kirobbanó háborúban a VSZ-t egyedül az Atlanti-óceán állította volna meg az előrenyomulásban!

    Hát ez korántsem biztos. Egy 0 kis Grúzia pár nap alatt szine 0 légvédelemmel leszedett 3 db Szu-25 és egy Tu-22M felderítőt. A saját gyártású fegyvereik ellen voltak ennyire bénák az oroszok. Egy komoly NATO légvédelem el tudod képzelni mit művelt volna? Én el...
  • qwas #105
    Szerintem ezek kozul is a mezogazdasagot es az allattartast kellene eroltetni mert ahoz adott minden. Mindig is adott volt es mindig is ez huzta a hatan az orszagot. Nem veletlenul nem lettunk a vas es acel orszaga. Meg persze az unioban vegre tenyleges egyenlo eselyeket kene biztositani az embereknek. Ne mar csak 10M fogyaszto legyunk a nyugatnak.
  • Molnibalage #104
    Azért itt meg kellene jegyezni hogy Vári Gyula (asszem Őrnagy volt) többször is volt a világ legjobb pilótája a MIG 29-el ha jól tudom.

    Jaj, ne. Már megint ez. Kicsit unom márt ez a hülyeséget. Az a díj nem más, mint civilek által odaítélt díj a legjobb lerepült bemutatóért. Egy MiG-29 demót pl. egy Tornado meg sem közelíthet. Más feladatra készült és más korlátozással repül. Pont. Tessék már ezt a hülyeséget elfelejteni. A pilóta + gép harcértékével köszönőviszonyban nincs a dolog... Nehogy azt higyjétek már, hogy aki év 120-130 órát repül és ebból x órát csak a bemutatóra készült az egyenlő ellenfele lehetne még azonos körülmények között egy olyan USAF pilótának aki évi 220-260 órát repül.


    Az okokat egy interjúban úgy foglalta össze hogy amíg az ő gépe "mechanikusabb" a nyugati gépek leginkább számítógép vezéreltek voltak és ezáltal ő olyan manőverekre is képes volt amikre a nyugati gépek képtelenek voltak pont azért mert a PC túl veszélyesnek találta és nem engedélyezte.

    1. Nem PC van a gépeken.

    2. A MiG-29 emiatt pl. orsózásban szánalmas 160 fok/sec-et tud. Egy vérbeli vadász 240-260-at. Az átmeneti szögsebessége a MiG-29-nek 1-2/sec-cel haladja meg az F-16C gépét. Az állandósultban is kb. ekkora eltérés van, de ez a magassgától is függ. A gét gép szinte ugyanazt tudja. Orosz propaganda az egész.

    A háború amúgy sem két magányos harcos küzdelme a kocsma előtt. Fegyverrendszerek és kiképzési rendszerek harca. Mennyi van pl. az USAF-nak és milyen szinten áll a HunAF? Ne ringassuk magunkat illúziókba.


    Szó sincs arról, hogy olyan űberlegyőzhetetlen lenne a MiG...
  • qwas #103
    Kivancsi lennek mit nevezel te civilizacionak? Biztos, hogy rosszabb lenne az eleted nelkule? Amugy nem az a lenyeg, hogy van e olzyan kor ami elpusztit 90%-ot hanem az, hogy mi lenne utana. Szerintem nem az lenne amit sotetlelku :) torreadorz kollega felvazol hanem az ellenkezoje. Osszefogas. De hat mindenki abban hisz amiben akar.