MTI

Ötezer fős leépítés az Ericssonnál

Az elemzői várakozásoknál jobb negyedik negyedévet zárt tavaly a világ legnagyobb távközlési berendezésgyártója, a svéd Ericsson.

A távközlési óriás a tervezettnél több mint egy héttel korábban tette közzé negyedik negyedéves jelentését, amelyben örömmel konstatálták: eddig kevéssé érintette a céget a gazdasági válság, amennyiben a profit csökkent ugyan, de az év végére a visszaesés enyhült, és az üzemi eredmény rátája javult. Intő jel lehet azonban 2009-re, hogy a vállalat a költségek további jelentős leszorítását tervezi, egyebek közt ötezer dolgozója elbocsátása révén.

Az Ericsson adózott eredménye a negyedik negyedévben 3,9 milliárd svéd korona (432 millió dollár) volt, 32 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 5,6 milliárdnál. Egész évben a profit 48 százalékkal csökkent, 11,3 milliárd koronára 21,8 milliárdról, közölték a cégnél szerdán. Miközben a berendezésgyártás még nem sínylette meg a válságot, az eredményt megterhelte, hogy a Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó vegyesvállalat adó utáni vesztesége 187 millió euró volt a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbi, 373 millió eurós adózott eredmény helyett.

Az utolsó negyedévben az Ericsson bevétele 67 milliárd korona (7,529 milliárd dollár) volt, 23 százalékkal több az egy évvel korábbi 54,5 milliárdnál. Egész évben átlagosan 11 százalékkal bővült a bevétel, 208,9 milliárd koronára 187,8 milliárdról. Az Ericsson ügyvezető igazgatója, Carl-Henric Svanberg szerint világszerte nagy kereslet volt a vállalat portfoliójára, és a negyedik negyedév teljesítményében nagy szerepe volt a valuták jelentős árfolyammozgásának is. A svéd korona év végén erőteljesen gyengült. Az eredményt az átszervezés 3 milliárd koronás (337 millió dollár) költsége rontotta, azonban 800 millió koronás (89,6 millió dollár) tőkeemelés javította.

Idén ütemesen folytatni akarják a költségcsökkentést "a társaság minden részében", összesen 6-7 milliárd koronás egyszeri átszervezési költséggel, amitől évi 10 milliárd koronás megtakarítást várnak 2010-től, írták a beszámolóban. Ezzel együtt nem bocsátkoztak előrejelzésbe az idén várható eredményeket illetően, csak annyit írtak: "nehéz pontosan megjósolni, hogyan módosulnak a fogyasztók távközlési kiadásai" a válság miatt. Hasonlóképp nem részletezték, miként érinthetik az átszervezések a cég külföldi részlegeit, egyebek közt az Ericsson Magyarország Kommunikációs Rendszerek Kft.-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!