Berta Sándor

Német egyetemek az iTunes U-programban

Három német elitegyetem is ingyen hozzáférhetővé teszi az Apple iTunes University (iTunes U) platformján összegyűjtött tudásanyagot.

A potsdami Hasso-Plattner Intézet (HPI) mellett így döntött ugyanis az Aacheni Rajna-Vesztfáliai Műszaki Főiskola, a freiburgi Albert Ludwigs Egyetem és a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem. Az iTunes U-n jelenleg 200 észak-amerikai, brit és ír felsőoktatási intézmény előadásait és más feljegyzéseit lehet olvasni. A programban részt vesz többek között a Stanford, az Oxford és a Cambridge-i Egyetem, valamint a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT). Ahhoz, hogy valaki letölthesse az angol és a német nyelven egyaránt elérhető anyagokat, nem feltétlenül kell egyetemi vagy főiskolai hallgatónak lennie. A dokumentumokat bárki ingyen felhasználhatja.

"Különösen a gyorsan fejlődő hightech iparban egyre fontosabb a továbbképzés. Folyamatosan nő az igény a professzionális, iparág-specifikus tudástovábbítás iránt és ezt az olyan innovatív platformok, mint az iTunes U biztosíthatják. Az intézetünk évek óta lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy a www.tele-task.de honlapon ingyen hozzáférjenek a különböző informatikai dokumentumokhoz és háttéranyagokhoz, így az illető mindig naprakészen tarthatja a tudását" - jelentette ki Prof. Christoph Meinel, a HPI igazgatója.

Az iTunes U ezt egészíti ki azzal, hogy segít a tananyagokat és más fájlokat saját szempontok alapján átkutatni, letölteni és akár mobil eszközökre is áttölteni. A HPI oktatási podcastokat biztosít a hallgatóknak. A 2007 nyarán létrehozott katalógusban jelenleg több száz tanár több ezer felvétele található meg. "Aki letölti ezeket a kis fájlokat a mobil készülékére, - amikor ideje engedi és kedve van hozzá - akár a buszon ülve, otthon, egy váróteremben vagy egy parkban is megnézheti a videókat. A felvételeket egyenként is le lehet tölteni, de egyes sorozatokra elő is lehet fizetni. Utóbbi esetben, amint megjelennek az előadássorozat új részei, máris beszerezhetők. A keretprogram létrehoz egy külön Hasso Plattner Intézet nevű mappát és a szoftver szinkronizálható a felhasználó mobil eszközével" - tette hozzá a szakember.

A távlati tervek között szerepel a szemantikus keresők kifejlesztése és alkalmazása, a tele-task TV létrehozása és a Tele-task platform összekötése más hálózatokkal. Utóbbinak köszönhetően lehetővé válna a különböző anyagok hallgatók közötti gyors csereberélése. "A jövőben az informatikai tartalmakat úgy fogják elkészíteni, hogy azok az otthoni televízión is megtekinthetők legyenek és IPTV-hálózatok segítségével fognak eljutni a háztartásokba. Ezekkel az oktatási televíziókkal azokat az embereket is el lehet majd érni, akik ugyan a munkájuk miatt otthon vannak, de még szívesen továbbtanulnának" - hangsúlyozta Prof. Christoph Meinel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!