Berta Sándor

Új webkatalógus szoftver könyvtáraknak

Az Osztrák Bibliotékák Szövetsége (OBVSG) új programjának köszönhetően az eddiginél könnyebben megtalálhatják az őket érdeklő információkat a látogatók. Az alkalmazás a szervezet meglévő webkatalógusát bővíti ki új funkciókkal és a segítségével egységesebb könyvkeresés valósulhat meg.

Az OBVSG az Ex Libris izraeli cég Primo nevű szoftverét vásárolta meg. A program első része, amely az eltérő könyvtári katalógusok egységesítését foglalja magában, körülbelül 200 000 euróba kerül. Ehhez jönnek még az egyes bibliotékák licencköltségei. Az új rendszer várhatóan idén őszre készül el. A Primo beszerzésével egyidejűleg a korábbi Aleph nevű rendszer is megmarad. Utóbbi feladata azonban a jövőben már kizárólag a könyvállomány rendszerezése lesz.

A könyvtárak szerint az új program megfelel a jelen kor kihívásainak, testre szabható, képes alkalmazkodni az egyes látogatók keresési és könyvtári szokásaihoz és nem utolsósorban együttműködik az internetes alkalmazásokkal is. A klasszikus online katalógusokkal szemben a Primo nem csak a könyvek metaadatait tudja megkeresni, hanem a már digitalizált művek teljes szövegét is képes megjeleníteni. Emellett kezeli a jelenleg más rendszerben összegyűjtött újságokat, e-könyveket, valamint az egyetemi és más folyóiratokat és támogatja a bennük való keresést. Ehhez egy egységes webes kezelőfelület áll a felhasználók rendelkezésére.

A rendszer a kutatások során kimutatja nem csak a konkrét találatokat, hanem a hasonló irodalmi tartalmakat is, így az olvasók gyakorlatilag olyan dokumentumokhoz is hozzáférhetnek, amelyeknek nem ismerték a címét. A Primo funkciói között megtalálható a mentés, az értékelés, a letöltés, a könyvrendelés, illetve -foglalás, de szintén elérhetők az intuitív navigáció, az automatikus irodalmi javaslatok, a saját recenziók készítésének lehetősége. Az Innsbrucki Egyetemi Könyvtár és a Bécsi Állatgyógyászati Egyetemi Könyvtár már aláírta a Primo használatára vonatkozó licencmegállapodást. A rendszert az OBVSG működteti.

Az Ex Libris egyébként világszerte a könyvtárszoftver-piac vezető szállítójának számít és a megoldásait több mint 70 országban 4500 intézmény használja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!