MTI

Magyarok a Wikipedia javára adakozók között

Minden 20 ezer dollárnyi adományból egy magyar forintban érkezett a Wikipedia online enciklopédia július 1-jén induló gyűjtése során - számolt be a több mint 250 nyelven olvasható internetes lexikon számára hatmillió dollárt hozó nemzetközi akció hazai sikeréről Gervai Péter.

A Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke azonban hozzátette, a gyűjtéssel kapcsolatos részletes adatok csak most kezdenek beérkezni, így még nem lehet meghatározni a Magyarországról érkező pontos összeget. Mint a Wikipedia alapítója, Jimmy Wales az online enciklopédia kezdőlapján közzétett köszönőlevelében fogalmaz: "július 1. óta több mint 125 ezren 4 millió dollárt adományoztak a Wikimédia Alapítványnak. Emellett több nagyobb ajándékot és alapítványi támogatást is kaptunk, összesen 2 millió dollár értékben. Ezek a bevételek biztosítják a jelenlegi, 2009. június 30-án záruló pénzügyi év működési költségeit".

A magyar adományozók természetesen euróban vagy dollárban is támogathatták a Wikipediát, többek között ezért nehéz egyelőre megmondani, a hatmillió dollár mekkora része származott hazánkból - hívta fel a figyelmet Gervai Péter. A Wikipedia magyar oldalának indulásában kulcsszerepet játszó programozó-szerkesztő elmondta, nemzetközi kimutatás szerint az átlag támogatók 20-50 dollár között összegekkel segítették az internetes enciklopédia fenntartását, de akadt nem kevés tízezer dollár feletti adomány is.

A Wikimédia Magyarország Egyesületet (WME) decemberben jegyezte be hivatalosan a bíróság, így szervezetként csak később kapcsolódhatott be a támogatások gyűjtésébe - közölte az egyesület vezetője, hozzátéve, a WME feladata az adománygyűjtés hazai megszervezése, az információs anyagok fordítása, illetve a belföldi utalásokat lehetővé tevő magyar bankszámla biztosítása volt.

Gervai Péter beszámolója szerint az egyesület megalakulása ellenére továbbra is a floridai székhelyű Wikimedia Foundation üzemelteteti a Wikipedia magyar oldalát is külföldi szerverekről, míg a WME elsősorban háttértevékenységet végez majd. "Azért volt fontos az egyesület megalapítása, mert sokan kerestek szervezetet a Wikipedia mögött itthon is, számukra teremtettünk kapcsolódási pontot" - beszélt a WME alapításának okairól Gervai Péter. Mint megjegyezte, a reklámok nélkül, non-profit alapon működő internetes enciklopédia magyar oldalának fejlesztésére továbbra is gyűjtik az adományokat, de a tervek szerint általában specifikusan, egy-egy meghatározott célra várják majd a támogatásokat.

Gervai Péter a lehetséges célok között említette, hogy német társszervezetük mintájára szűkített gyűjteményt adjanak ki DVD-n, így a Wikipedia olyanokhoz is eljuthatna, akik nem rendelkeznek interneteléréssel. Hosszabb távú cél, hogy létrejöjjön egy komolyabb minőségi kritériumoknak is megfelelő változat a magyar oldalon - említett további példát az egyesület vezetője. Mint elmondta, jelenleg a magyar nyelvű Wikipedia szócikkeinek mintegy 30 százaléka úgynevezett "megtekintett lap" - ez az embléma szavatolja, hogy a szerkesztők kiszűrték a szócikkből a nagyobb hibákat -, de szeretnék, ha a jövőben tovább fejlődne az oldal megbízhatósága.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Adenoma #5
  eléggé kacifántos a megfogalmazása annak az adománynak. vagy nekem kell magyarul megtanuljak újra ( pedig el sem felejtettem), vagy a cikkíró egy külföldi vendégmunkás.
 • perverztata #4
  He-he, ugyanezt számoltam ki én is. És osszuk csak el ezt az összeget az átlagos 25-50 dolláros összeggel: 6-12 ember adakozott itthon (bár talán nálunk kvesebb volt az átlagos összeg, legyen mondjuk 1000 Ft, akkor 60 fő adakozott). Ennek én sem tudom menniy a hírértéke, hacsak nem éppen úgy írták volna a cmíet, hogy nagyon kevesen adakoztak Mo.-ról. Igaz, én sem adakoztam, de nem is nagyon használom a Wikipediat, nem is tudtam erről az akcióról.
 • torcipepe #3
  az 0,005%
 • Socket #2
  Ha minden befizetett 20 000 dollárból 1 dollár forintban lett befizetve, akkor 6 000 000/20 000=300 dollár, tök jó, hogy a magyarok is adományoztak, de ebből nem kellene hírt csinálni, hogy közel 60 000 Ft-ot adományoztunk egy több, mint 600 000 Ft-os projekthez. :)
 • Nonix #1
  Sok naiv. Legalább mi kimaradtunk.