Gyurkity Péter

Kudarc lenne a PlayStation 3?

Egyes elemzők szerint a PlayStation 3 konzol idei szereplése egyértelmű kudarcként fogható fel, mások viszont eltérően vélekednek és kiemelik, hogy a konzolháborúnak még messze nincs vége.

A szakértői szócsata legújabb fejezetét a CNN oldalán megjelent érdekes írás indította el, ebben ugyanis a szerző egyértelmű kudarcként ír a konzol idei szerepléséről. Első lépésként összehasonlítja az idei és tavaly novemberi eredményeket, ezek alapján pedig leszögezi, hogy mindkét fontos rivális, az Xbox 360 és a Nintendo Wii is előre tudott lépni, miközben a PS3 visszaesett (466 ezer darabról 378 ezer darabra. A Blu-ray szerepe szerinte minimális, a Sonyn pedig csak drasztikus árcsökkentés segíthet.A cikkre a The Washington Post oldalán megjelent írás reagált, ebben viszont az éves eredményeknek tulajdonítanak kiemelt szerepet. Ezek ugyanis egészen más képet festenek a konzolok szerepléséről, legalábbis ami a Sony üdvöskéjét és a Microsoft által fejlesztett riválist illeti. A PS3 esetében ugyanis egy év alatt 60 százalékkal megugrott a hardvereladási eredmény, az idei évben pedig a Sony végig felzárkózóban volt a szoftvercéghez. A PlayStation márkanév ráadásul továbbra is fontos szerepet játszik a piacon, hiszen több mint egymillió PS2 és PSP készülék kelt el, ami meghaladja az Xbox 360 836 ezres eredményét.

Ami a Blu-ray vonzerejét illeti, a CNN szerzője szerint az 50 hüvelykes kijelzők alatt nem igazán lehet észrevenni a különbséget a nagyfelbontás és a hagyományos DVD minősége között. A válaszcikkben ezzel a kitétellel sem ért egyet a szerző, mi több, kihangsúlyozza, hogy még 720p, azaz 1280 x 720 pixel esetében is egyértelmű a javulás, ami a színek megjelenítésénél is jelentkezik. A formátumháború lezárulta és a Sony győzelme pedig egyértelműen a PS3 számára jelent előnyt, ami a konzolpiacon is meglátszik majd.

A CNN írásában a PS3-ra megjelent exkluzív címeket is hiányolják, erre viszont olyan nevekkel reagál a második cikk, mint például a Metal Gear Solid 4, az Uncharted: Drake's Fortune, a Ratchet & Clank Future, a Wipeout HD, a Valkyria Chronicles, illetve az MLB 08: The Show.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Ny #215
  "Tehát nagyon jó és hangzatos az az állításod, hogy arányaiban egyre közelebb van a PS3 az Xboxhoz, csak éppen még mindig ott van ugyanaz a különbség (sőt egy picikét még nőtt is) ami a kezdetek óta ott van. Pedig a te állításod tényleg igaz, csak kicsit csúsztatás."
  igen. de ha már elkel mindegyikből annyi darab, amennyit a zeneipar követel a torrent miatt kártérítés gyanánt, vagyis sokcsilliárd, akkor az arány sokmilliárd:sokmilliárd-1 lesz, és senkit nem fog érdekelni az pár millió darab különbség.
 • dez #214
  Milyen érdekes, hogy a jól kivilágított plázákban nincs kiplakátolva, hogy sugárzásveszély! :P

  Egyébként jó műsort, azt, teee!!!! :)
 • Sir Ny #213
  "Hány méterről nézed azt a tévét? 5-10? Tudod, ma már nem kell a lakás másik végéből nézni, nem sugároz! :P"
  mármint mit nem sugároz? fényt azt biztos sugároz. a fény pedig borzasztó ártalmas, bárki, aki egyszer is látott fényt, meghalt, vagy meg fog halni...
 • dez #212
  Egyetértek, de ez már-már közismert. Azonban, sok minden mást is eladnak (mármint ez esetben nem a Sony) szuperjóként, ami valójában alig jobb az átlagnál, és a kívülállók ki is fizetik. Szóval, ha pl. valami látszatra, v. esetünkben hallásra jobb, mint amit eddig láttunk, hallottunk, még nem biztos, hogy valóban megéri az árát, mert könnyen lehet, hogy azért az árért sokkal jobb is kapható, csak kevésbé reklámozzák.
 • narumon #211
  Mik érdekelnek vagy mivel játszottam az elmúlt időszakban nagyon jót?
  Hm hát az év játéka nálam mindenképpen a Fable2 a tavalyi év játéka pedig a Mass Effect volt. Egyébként idén nagyon tetszett a GTA4, Dead Space meg természetesen a Gers of War2. Jah meg a Fallout 3 is bejött. Tuti kihagyok valamit de ezek bármikor eszembe jutnak.
 • narumon #210
  Hűha ez megint kemény volt.
  Közepes cucc aranyáron = Sony hifi olyat meg nem veszek
 • Alien! #209
  "Én csak annyit irtam, hogy ugyanazokkal a játékokkal játszol mitn xen ugyanabban vagy rosszabb minőségben (multi cimek) csak sokkal többért. (duplaáron), 2008-ban már volt egykét exkluziv cim de ez még mindig nagyon kevés."

  Elöször is mint írtam,jópár játékkal toltam az évben,és ennek megközelítőleg a 30%-a exkluzív volt...Az,hogy dupla áron,megint relatív,mert ha toltam volna x-en (amiből talán,esetleg egyedül az elite jöhet(ne) szóba) akkor már mindjárt nem a fele,és még akkor sem biztos,hogy az az egy nem végzi szervízben...ráadásul fizethetnék a live-ért is hisz sokat multizok...szal ezt hagyjuk.

  Az,hogy kis eltérések vannak a multiplatform címekben,az még egyelőre elmegy,nagyon kevés esetben zavart(BF:BC talán,ahol szar volt a chat),de sztem ez mostanában javult,jövőre mégjobb lesz...Dehát ez egy ilyen hardver,aki használja,nagyot villant,aki nem az szart csinál...viszont sokkal több rációt látok benne a jövőre nézve,miután a MS tolja magát a casual felé,elég erőteljesen... • dez #208
  Az év első 3/4-ében világszinten PS3-ból vettek többet, ha elfelejtetted volna. Még az USA-ban is picivel. Itt nem a Sonynak kellett lépnie, hanem a MS-nak. Ez megtörtént, de nem a PS3 eladások estek vissza, hanem az Xbox360 eladások nőttek meg némileg, így nem volt égető szükség az ellenlépésre -- főleg, ha tényleg 0-szalldó körül van a dolog jelenleg (USA-ban némi veszteség, EU-ban némi nyereség). De aztért nem vár sokáig a Sony sem a válasszal, erről is volt már szó, hogy tavasszal lesz PS3 árcsökkentés.
 • dez #207
  Valójában milyen játékok is érdekelnek téged?
 • dez #206
  /off
  Nálam sem a leegyszerűsített tesztekből nyert mérési adatok döntenek, de nem árt hifi, high-end téren sem árt pár ismeret, és akkor talán nem adják el neked a közepest aranyáron, csak mert valamivel jobban szól, mint a kínai minihifi.